Smak av suksess

Bocuse d'Argent til Norge med bare ett eneste lite poeng bak det franske gullet. Ett av tusen!

Regn deg som vinner, sa konferansier Vincent Ferniot til Tom Victor Gausdal under premieutdelingen. Nærmere gull i Bocuse d'Or kan ikke en sølvvinner komme.Bortsett fra fransk gull ble det en helnordisk aften. Sølv til Norge, bronse til Danmark og hvem kom på fjerdeplass? Sverige! Som også ble premiert for beste fisk! Ikke nok med det - Finland fikk premie for beste kjøtt!

I mål!

En lettet og lykkelig Tom Victor fikk en stor klem av samboer Torill da siste tallerken var båret til dommerbordet.- Jeg har aldri laget så bra mat. Dette ble mye, mye bedre enn jeg har gjort det på trening noen gang! Alt klaffet!Sa Tom Victor da journalistene samlet seg om ham. Og her kom Eyvind Hellstrøm rett fra dommerbordet og ga ham en klem! - Hadde aldri trodd jeg skulle få en klem av ham! Utbrøt en forbløffet Tom Victor.Men Hellstrøms begeistring fikk følge av hoveddommer Charles Tjessem som fastslo: Hvis Tom Victor ikke blir blant de tre beste, skjønner jeg ingenting! Hans kjøtt var en klasse for seg!Fem timers løp. Om konkurransekokken var sliten? - Nei, ikke spor. Jeg har aldri vært i bedre form, dette var rett og slett gøy! sa den fornøyde kokken.Natten før hadde han bare sovet to og en halv time. Passe etter hans mening, når man skal mobilisere hundre prosent. På veien ut til messeområdet kjente han et par sommerfugler i maven, men de la seg til ro straks han fikk alt på plass i kjøkkenet. Så fikk han ryddet i hodet også - til et fem timers fastlagt program for tusenvis av detaljer. Hvert minutt og sekund teller. Presis kl. halv fire skulle 14 perfekte breiflabbretter være serveringsklare. Klokken fem over fire måtte kalven være forvandlet til mesterstykker for like mange.På tribunen midt i mot vaier familie og venner med faner og norske flagg. Det gjør alle de andre landenes kontingenter også. Det er ikke ørens lyd og kokkesirkusdirektør Vincent Ferniot vet å piske stemningen ytterligere ettersom timene går.For vel er det seriøst kokkearbeide på høyeste internasjonale plan, men det er også underholdning og folk får show for alle penga, mens taket hever seg over brøl og heiarop.

Les også

Siste fra Verden

MENYEN

Fisk hovedrett: Breiflabbhale posjert i brunet smør og grillet. Millefeuille (mange lag) grønnsaker. Sprøtt bakverk med løs potetpure og oliven. Varm hummergele (laget av algestivelse) med klassisk sauce americaine. Skummet saus med sitron og ingefær. Kjøtt hovedrett: Helstekt kalvefilet pakket i slagsidefett. Kalvenyrer med sennep. Strimlet kål med gåselever. Indrefilet pakket i syltet aubergineskall. Toast med jordskokk og kalvebrissel. Drops av selleri. Kalvesjy. Breiflabbhale posjert i brunet smør og grillet. Millefeuille (mange lag) grønnsaker. Sprøtt bakverk med løs potetpure og oliven. Varm hummergele (laget av algestivelse) med klassisk sauce americaine. Skummet saus med sitron og ingefær. Kjøtt hovedrett: Helstekt kalvefilet pakket i slagsidefett. Kalvenyrer med sennep. Strimlet kål med gåselever. Indrefilet pakket i syltet aubergineskall. Toast med jordskokk og kalvebrissel. Drops av selleri. Kalvesjy. BOCUSE D'ORInternasjonal konkurranse i Lyon som også kalles et uoffisielle VM. Oppkaltetter initiativtager og organisator Paul Bocuse (79), restaurantkonge med tre Michelinstjerner helt siden 1965.Finner sted annethvert år under SIHRA (Salon International de la Restauration, de l'Hôtellerie et de l'Alimentation), en messe som i år samler 1793 utstillere og et konglomerat av aktiviteter.Også kalt Sirkus Bocuse ikke minst på grunn av lydnivå på fanfarer og supportergjenger - og hundrevis av journalister og fotografer fra deltagerlandene. konkurranse i Lyon som også kalles et uoffisielle VM. Oppkaltetter initiativtager og organisator Paul Bocuse (79), restaurantkonge med tre Michelinstjerner helt siden 1965.Finner sted annethvert år under SIHRA (Salon International de la Restauration, de l'Hôtellerie et de l'Alimentation), en messe som i år samler 1793 utstillere og et konglomerat av aktiviteter.Også kalt Sirkus Bocuse ikke minst på grunn av lydnivå på fanfarer og supportergjenger - og hundrevis av journalister og fotografer fra deltagerlandene. DELTAGERNE24 kokker fra 24 land konkurrerer side om side i åpne kjøkkener foran fullstappede tribuner. Kokkene har fem timer på å lage forrett og hovedrett til 24 dommere. Kokkene starter med ti minutters mellomrom og skal være ferdige med ti minutters mellomrom. Dommernehar med andre ord bare noen få minutter på å vurdere hver rett - og hver innsats. fra 24 land konkurrerer side om side i åpne kjøkkener foran fullstappede tribuner. Kokkene har fem timer på å lage forrett og hovedrett til 24 dommere. Kokkene starter med ti minutters mellomrom og skal være ferdige med ti minutters mellomrom. Dommernehar med andre ord bare noen få minutter på å vurdere hver rett - og hver innsats.

Flere bilder

Tom Victor Gausdal løfter sølvet og assistent Øyvind Vestrheim (t.h.) lar seg rive med. Paul Bocuse, Charles Tjessem og Eyvind Hellstrøm gleder seg over prestasjonen. Som maraton, bare at løpet varer i fem timer. FOTO: Trygve Indrelid

Siste nytt