Smuglere i slør og svarte kjortler

Kvinner i Syria risikerer livet for å frakte medisiner og mat frem til opprørere

«Nå er jeg død!» tenkte Rania da tabletter, kompresser og bandasjer falt i asfalten foran soldatens støvler.

27-åringen fra Homs er en av mange syriske kvinner som daglig bærer livsnødvendige forsyninger under fotside, vide drakter. Kvinner i helsvart og med hijab (skaut), eller niqab (slør som dekker ansiktet), har større muligheter enn andre for å unngå kroppsvisitering på de syriske sikkerhetsstyrkenes mange kontrollposter.

Nødvendighet

Bashar al-Assads regime, som kjemper en brutal kamp mot sitt eget folk for å beholde makten, vet godt hvordan denne ulovlige varefrakten foregår, ifølge en av smuglerne, som ikke vil oppgi navn, til nyhetsbyrået Reuters. Men det er ikke helt enkelt å ransake kvinner som bærer klær som gjør at de fremstår som strengt religiøse og bluferdige:

- Myndighetene vil ikke ha mer trøbbel enn de allerede har. Da sikkerhetsstyrkene arresterte noen kvinner i Douma i Damaskus, førte det til storstilet sivil ulydighet i bydelen, sier den anonyme kvinnen.

Opprørere og dissidenter som ligger i dekning, er helt avhengige av at sympatisører sørger for at de får nødvendige forsyninger til livsopphold og ikke minst utstyr og medisiner til de mange, enkle feltsykehusene.

Mange som er såret av sikkerhetsstyrkenes eller snikskytternes kuler, våger ikke å oppsøke ordinære hospitaler. Det er nok av eksempler på at regimemotstandere da blir fanger istedenfor pasienter.

Ofrer alt

- Jeg er så tynn at vi kan stappe masse gasbind under klærne mine, sier Leila, som samarbeider med tre andre kvinner og en lege om å smugle forsyninger fra Damaskus til dissidenter i hjembyen Homs.

Ingen av damene har de tunge, svarte, tradisjonelle klærne som del av sin ordinære garderobe. Privat trives de bedre i jeans og T-skjorte.

Teamet har leid en billig leilighet i hovedstaden. De opplyser til Reuters at de har solgt alt de eide for å finansiere smuglingen. Alle unntatt legen har sagt opp jobben.

De ligger lavt, bruker for eksempel så å si aldri telefon, og spiser bare to måltider om dagen for å kunne spare penger de senere kjøper medisiner og andre forsyninger for.

Bestikkelse

Smuglerne setter seg i en ordinær buss eller drosje og håper på å slippe gjennom de mange kontrollpostene uten problemer på sin vei til Homs. Selv under sløret er de langt fra trygge:

- Iblant blir vi holdt igjen. Noen ganger kan vi bestikke soldatene for å få fortsette reisen, andre ganger er det bare å vente og håpe det beste, sier Ola, en annen av kvinnene i gruppen.

Uventet hjelp

Det vil tydeligvis helst gå godt, selv da hele smuglerlasten Rania hadde under kjortelen, falt i gaten. Den unge juristen ble til sin overraskelse reddet av den personen hun akkurat da fryktet mest, men som var villig til å ta en stor risiko for å hjelpe henne til å få varene frem.

- Fort! sa soldaten og så seg omkring. - Plukk opp og skynd deg av sted før offiseren kommer tilbake!

jl@ap.no

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt