• Mange saudiske kvinner tilbringer svært mye tid i selskap med medsøstre. Den kulturelt betingede adskillelsen fra menn fører til at nære forhold dem imellom lett oppstår.

    FOTO: JØRGEN LOHNE

Søker nærhet hos venninner - lesbiske forhold på si er utbredt

Saudiske kvinner lever store deler av sine liv adskilt fra sine ektemenn og har langt mer samkvem med andre kvinner. Lesbiske forhold på si er utbredt.

Les mer:

Du ser dem spasere i heten ute på gaten, eller inne i de behagelig kjølige, luftkondisjonerte hallene i de store handlesentrene: Som svarte skygger glir tradisjonsbundne saudiske kvinner rundt i sine, fotside, svarte abayaer og gjerne også med slør som dekker både hår og ansikt. Mange går to og to nært sammen, oppslukt ivrig samtale mellom gode venninner. Noen har en nærere relasjon enn andre:

- Ingen tvil, lesbiske forhold er svært utbredt i Saudi-Arabia, sier en ung kvinne i Riyadh til Aftenposten. Hun har selv ikke kvinnelig kjæreste, men kjenner til mange som velger en slik løsning.

- I dette samfunnet finner mange kvinner ekte nærhet og kjærlighet bare i forhold til en kjæreste av sitt eget kjønn, sier kvinnen, som uttaler seg på betingelse av at hun får være anonym.

Forført

- Jeg lette etter trøst, sier Mashael om hvorfor hun innledet et forhold til en annen kvinne etter flere år i et ulykkelig ekteskap. Den unge moren forteller om sin forbudte kjærlighet i den britiske forfatteren Robert Laceys bok fra 2009, Inside the Kingdom - Kings, Clerics, Modernists, Terrorists, and the Struggle for Saudi Arabia:

«En pike stryker deg over hånden, og du vet at hun forsøker å forføre deg; på en måte ønsker du å bli forført. ( . . .) Sexliv mellom saudiske menn og kvinner er en katastrofe, og alle vet at mennene er utro. ( . . .) Så etter en stund tenker du: Hvorfor ikke med en annen kvinne. Det er en flott måte å ta hevn på.»

En annen av forfatterens kilder forteller om forholdet til ektemannen: «Når kvelden er over kommer ektemannen hjem med en eneste forventning. Han har pratet nok. Det er ikke mer samtale han ønsker seg.»

Svært mange saudiske kvinner tilbringer en uforholdsmessig større del av sin tid sammen med andre kvinner enn de gjør med sine menn, skriver Lacey, som har tilbrakt flere år med research i Saudi-Arabia. Mennene går vanligvis ut om kvelden for å spise middag, drikke kaffe, utveksle sladder, snakke politikk og i det hele tatt tilbringe sin tid med maskuline sysler, ikke ulikt slik engelske gentlemen gjorde på sine herreklubber ved starten av forrige århundre, påpeker forfatteren.

Prinsesser

Historikeren Laceys forrige bok om Saudi-Arabia, The Kingdom, ble forbudt her i landet like etter utgivelsen i 1981. I forordet til fjorårets oppfølger spekulerer forfatteren på om også den vil bli offer for sensuren. Selv om det nok er andre kapitler enn det som omhandler kvinners forbudte seksualitet som vil føre til de skarpeste reaksjonene, er det liten tvil om at Lacey provoserer maktens menn i det konservative, strengt muslimske kongedømmet med utsagn som dette: «Den segregerte livsformen er regel også i kongefamilien, så det finnes lesbianisme i palassene, som overalt ellers.»

Mashael er enig i at det er adskillelsen av kvinner og menn som fører til at kvinner søker kvinner. Hun regner seg ikke som lesbisk: «I et hvilket som helst annet samfunn ville jeg ikke ha hatt et forhold til en kvinne, jeg ville aldri ha tenkt på det, eller ha fått tilbudet. Og jeg ville helt klart aldri ha ønsket å leve sammen med en kvinne.»

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Henretter homofile

Homoseksualitet er offisielt strengt forbudt i Saudi-Arabia og kan straffes med døden. En diplomat ved landets konsulat i Los Angeles ba i september om politisk asyl på grunn av sin seksuelle legning. Han hevder at han vil bli henrettet som homofil dersom han blir sendt hjem.

Siste nytt