• Grusom video fra Sri Lanka

    Denne videoen, som skal vise henrettelse av nakne og bakbundne fanger på Sri Lanka, ble nylig smuglet ut av landet. OBS! Vi advarer mot svært sterke bilder i innslaget.

    VIDEO:

  • Videoen som angivelig viser hvordan ti bakbundne og nakne fanger blir henrettet, kan bli et viktig bevis dersom FN begynner å etterforske anklagene om krigsforbrytelser på Sri Lanka.

    FOTO: JDS

Solheim krever etterforskning etter Sri Lanka-video

Utviklingsminister Erik Solheim krever at FN etterforsker anklagene om krigsforbrytelser på Sri Lanka. - Dette er noe jeg vil ta opp med Ban Ki-moon når han kommer, sier han til Aftenposten.no.

Aftenposten.no skrev onsdag om en grusom video som angivelig viser hvordan regjeringssoldater henretter ti bakbundne og nakne fanger. Opptaket skal ha blitt tatt av en soldat i januar, og ble smuglet ut av Sri Lanka denne uken av en gruppe menneskerettighetsaktivister som nylig har flyktet fra landet. Myndighetene i landet benekter at regjeringssoldatene var involvert i krigsforbrytelser, og hevder at opptaket kan være en forfalskning. Men utviklingsminister Erik Solheim sier at han ikke hadde blitt overrasket dersom opptaket er ekte.
- Det er utrolig mange mennesker som er blitt drept eller som har forsvunnet på Sri Lanka de siste årene, uten at det har kommet noen form for rettsprosess eller dom. Og det er overveldende beviser for at strukturer innenfor statsapparatet står bak mange av disse drapene, sier han til Aftenposten.no.

Tar det opp med Ban

Nå krever han at FN kommer på banen for å etterforske hva som skjedde i den siste fasen av den blodige borgerkrigen på Sri Lanka, en konflikt som antas å ha krevd minst 80.000 menneskeliv. - FN må ta tak i etterforskningen av eventuelle krigsforbrytelser på Sri Lanka, sier han. - Du skal møte FNs generalsekretær Ban Ki-moon når han kommer til Norge på søndag. Er dette noe du vil ta opp med ham? - Det er noe jeg helt klart vil gjøre, selv om formålet med turen hans handler om klima og miljø, sier Solheim.

34 journalister drept

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse og hans regjering har blitt anklaget for å sette menneskerettigheter og demokratiske prinsipper til side etter at han overtok makten i landet for fem år siden. Frykten er stor for de såkalte «hvite varebilene» som dukker opp utenfor husene til motstandere av regjeringen og kidnapper dem. Menneskerettighetsaktivister, journalister, ansatte i hjelpeorganisasjoner og andre grupper er blitt spesielt hardt rammet. Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: STR

Ifølge organisasjonen Journalists for Democracy in Sri Lanka, gruppen som offentliggjorde henrettelsesvideoen, er 34 journalister og mediaarbeidere drept på Sri Lanka de siste fem årene. I tillegg har den tamilske befolkningen lidd stor nød under Rajapakse-regimet som et resultat av krigen mot opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene. - Det som skjedde da han vant valget, var at staten begynte å bruke geriljabevegelsens metoder, sier Solheim.

Vil ha USA og Kina på banen

Et lokk ble lagt over hele det nordlige Sri Lanka i krigens siste fase. Ingen hjelpeorganisasjoner eller uavhengige journalister slapp inn, noe som gjorde det umulig å verifisere de mange ryktene som gikk om krigsforbrytelser fra Sri Lankas regjeringshær. - Dette gjør det veldig vanskelig for FN å finne ut hvordan det kan etterforskes. I tillegg har det ikke vært noen stor stemning for en slik etterforskning i Sikkerhetsrådet. Men hvert nye bevis, slik som denne videoen, forsterker kravet om en skikkelig etterforskning, sier Solheim. Han innrømmer at Norge, på tross av rollen som en tidligere fredtilrettelegger på øya, ikke har mye slagkraft for å kreve at FN kommer på banen. - Derfor er det viktig at større og mektigere nasjoner, spesielt USA og Kina, nå tar affære, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt