Spanskekongen beklager elefantjakt

Spanias kong Juan Carlos beklager at han dro til Botswana for å jakte på elefanter mens landet hans er i økonomisk krise. Han lover at han aldri skal gjøre noe slikt igjen.

Den 74 år gamle monarken framsto som dypt alvorlig da han framførte unnskyldningen på spansk fjernsyn onsdag. Han snakket med mediefolk da han forlot sykehuset der han ble operert etter at han falt og brakk hofta under besøket i vestafrikanske Botswana i forrige uke.

- Jeg er veldig lei for det. Jeg gjorde en feil, og det kommer ikke til å skje igjen, sa Juan Carlos.

Jaktturen blir kritisert både som en dyr fornøyelse i en tid der Spania sliter økonomisk, og kongen er dessuten ærespresident for den spanske avdelingen av Verdens naturfond WWF.

Spanske toppolitikere har til nå latt være å kritisere kongen, men mediene er ikke like tilbakeholdne.

- Kongen setter ikke noe godt eksempel ved å dra på elefantjakt i Afrika, mens krisen skaper problemer for mange spanjoler, skriver den konservative storavisen El Mundo.

Kong Juan Carlos har nytt stor respekt for rollen han spilte i demokratiseringen av Spania etter diktatoren Francisco Francos død i 1975. Det regnes som en sjeldenhet at en europeisk monark offentlig står fram og ber om unnskyldning for noe hun eller han har gjort. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt