Spiste sine venner
for å overleve

Nando Parrado (58) overlevde verdens mest omtalte flyulykke. Nå kommer han for første gang til Norge for å fortelle sin dramatiske historie.

Fredag 13. oktober 1972 mister et fly kontrollen over Chiles hovedstad Santiago. Det styrter i en snødekt dal i Andesfjellene langt fra folk. Om bord er et rugbylag fra Montevideo i Uruguay. 32 av de 45 om bord overlever, men det skulle gå 72 dager før redningen kom.

- Alle ville gjort det samme

– De første dagene etter styrten, spiste vi sjokolade og drakk vin som vi hadde hatt med oss på flyturen. Men etter få dager gikk vi tom for mat, og mange døde etter hvert av skader, kulde, sult og utmattelse, fortalte Parrado i et intervju med den danske avisen BT nylig.De døde vennene skulle snart bli de som hjalp Parrado til å overleve. Han og de andre måtte spise dem for selv ikke å dø av sult. Kannibalisme er et svært tabubelagt tema, og det skulle ta Parrado mer enn 20 år å fortelle om de makabre opplevelsene.– Det var rart å spise menneskekjøtt, men alle andre ville nok gjort det samme som vi gjorde den gang. Mennesker har en fantastisk evne til å tilpasse seg selv under de mest ekstreme situasjoner. Mangel på mat var jo bare én av mange faktorer der oppe.

Mistet mor og søster

Etter to måneders helvete bestemte Nando Parrado og kameraten Roberto Canessa seg for å forlate restene av flykroppen og forsøke å finne hjelp. Han innrømmer at han da kun tenkte på seg selv.– Jeg hadde ikke overskudd til å tenke på andre, jeg ville bare ikke dø.Etter ti dager ble de to funnet av en bonde, og en omfattende redningsaksjon ble igangsatt. 16 mennesker ble funnet og kom fra marerittet med livet i behold. Parrado mistet både sin mor og søster i hendelsen.

Sterk historie

9. mai kommer Nando Parrado for første gangen til Norge for å fortelle det som av mange kalles vår tids mest spektakulære overlevelseshistorie. Det er Publicom som arrangerer konferansen "Alive!"– om å prestere sammen med andre. I dag reiser Parrado verdens rundt som foredragsholder for næringslivet med sin fortelling.– Nando Parrados beretning handler om mot og besluttsomhet på et nivå som de fleste av oss knapt klarer å forestille oss. Foredraget rører oss og minner oss om menneskers liv og handlinger, sier Kjetil Kristoffersen, daglig leder i Publicom.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Bildet fra 2002 viser flere av de overlevende sammen i Andes for første gang etter at flyet deres styrtet i 1972. FOTO: REUTERS/Max Montecinos