• Statsminister i Japan, Naoto Kan, holdt en følelsesladet tale foran pressen to dager etter jordskjelvkatastrofen, som han omtaler som den verste krisen landet har opplevd siden andre verdenskrig.

    FOTO: AP

Statsminister Kans «Katrina-øyeblikk»

For fire dager siden kjempet han for sitt politiske liv. Nå kan katastrofen være Naoto Kans store mulighet til å vise at han er landets rette statsminister.

Titusener er savnet, 2,6 millioner er uten strøm og 3,2 millioner er i ferd med å gå tom for gass. På toppen av det hele kommer faren for at en atomkatastrofe er under utvikling.

Midt i det som nå omtales som Japans største krise siden andre verdenskrig, står landets statsminister Naoto Kan og testes til ytterpunktet i sin evne til handlekraft.

- Jeg er overbevist om at det japanske folk kan overvinne dette, gjennom å arbeide sammen med full styrke, sa en følelsesladet Kan i en kringkastet statusrapport i helgen.

Så langt har han høstet mye ros for høyt mobiliseringstempo og sterk beslutningskraft i den kritiske tiden etter fredagens jordskjelv.

Anerkjennelsen kommer godt med for en statsminister som den siste tiden har slitt voldsomt med synkende støtte i befolkningen. Under 20 prosent av japanerne mener han gjør en god jobb, og 51 prosent ønsker at han trekker seg.

- Dersom Naoto feiler nå, er han helt ute. Han var ute uansett, men dette gir ham muligheten til å redde sin administrasjon, sier Aurelia, George Mulgan, professor i japansk politikk, til Bloomberg.

Dette er ikke tidspunktet for nok et statsministerbytte, skriver Times, og viser til at Japan har hatt hele fem statsministerbytter siden 2006.

200 milliarder i krisepakke«Midt i katastrofen tvinger det seg frem en beundring for Japans egen kriseberedskap», skriver Aftenposten på lederplass , og berømmer myndighetene for å ha utviklet svært gode varslingssystemer og evakueringsrutiner.

Så langt er 590.000 mennesker langs kysten evakuert. Ifølge Bloomberg er 100.000 soldater satt i beredskap, 190 militærfly og 45 skip er sendt ut for å redde flere av de over 24.000 menneskene som er innesperret eller strandet og foreløpig står uten tilgjengelig hjelp.

En krisepakke på 200 milliarder japanske yen (14,7 milliarder kroner) er lansert for å takle konsekvensene av jordskjelvet, tsunamien og den påfølgende strålingsfaren.

- Katrina-øyeblikketDersom han greier å holde trykket oppe, kan Japan unnslippe en enda større katastrofe. Samtidig kan Naoto selv komme svært styrket ut av det politisk, skriver Bloomberg.

- Dette er Kans Katrina-øyeblikk. Gjennom disse ukene kan han vise at han likevel ikke er en så svak leder. Det som hjelper han nå er det faktum at opposisjonen ikke kan være i opposisjon, sier Jun Okumura, risikoanalytiker i Eurasia Group og tidligere handelspolitiker, til Bloomberg.

Det var nettopp i den kritiske fasen etter orkanen Katrina i 2005 at USAs tidligere president George W. Bush ble møtt med kraftig kritikk og dalende popularitet.

Presset etter pengeskandaleFør katastrofen slet Kan med synkende popularitet, blant annet grunnet en politisk skandale. Kan og hans administrasjon slet med å motbevise anklager om at han skal ha mottatt store pengebeløp i ulovlige donasjoner fra utlandet - de samme anklagene som tvang den forrige statsministeren, Yukio Hatoyama, til å gå av.

Utenriksministeren måtte takke for seg da det kom frem at en sørkorenask kvinne hadde donert om lag 4500 norske kroner til ham i valgkampbidrag, og Kan er flere ganger blitt bedt om å gjøre det samme.

Stridigheter innad i partiet, Democratic Party of Japan, har også truet hans statsministerstilling, og utenriksministeren har allerede takket for seg.

Men den antatt største hodepinen for Kan har vært at han ikke har greid å minske den voksende statsgjelden, som i dag er verdens største, tilsvarende nærmere 200 prosent av landets BNP, ifølge

Utallige redningspakker for å styrke økonomien har hittil ikke snudd trenden nevneverdig.

Den japanske sentralbanken, som lenge har kjempet for å styrke japansk økonomi, uttalte raskt at den vil gjøre sitt ytterste for at jordskjelvet ikke skal påvirke den finansielle stabiliteten. Men eksperter fremholder at noen økonomiske konsekvenser vil skjelvet uansett få, ettersom det finnes en del fabrikker, blant annet bilindustri, i det nordlige området som er rammet, for ikke å snakke om de vanvittige summene gjenoppbyggingen vil koste.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt