• Middagsgjestene fra venstre: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Finlands president Sauli Niinisto, den amerikanske presidenten Barack Obama, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, den norske statsministeren Jens Stoltenberg og Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

    FOTO: KEVIN LAMARQUE

Stoltenberg etter middagen: Obama er utålmodig

STOCKHOLM (Aftenposten) De nordiske statsministrene og Barack Obama ble ikke enige om et militært angrep på Syria.

Tidlig onsdag landet den amerikanske presidenten Barack Obama i Stockholm. I løpet av oppholdet sitt har han hatt et bilateralt møte med den svenske statsministeren der handel, økonomi og krisen i Syria ble diskutert.

På kvelden hadde Obama invitert de nordiske statsministrene og den  finske presidenten til en arbeidsmiddag.

Det var varslet på forhånd at temaer for middagen var klima og handel, men få var av den oppfatning at ikke Syria ville bli diskutert.

- Det var et veldig hyggelig gjensyn. Det er alltid fint å møte en så engasjert og kunnskapsrik mann som Obama, sa Stoltenberg etter middagen

Video

Støtter en militær intervensjon i Syria

Med et knapt flertall har USAs utenrikskomite i Senatet stemt til fordel for en militær intervensjon i Syria.

 

- Utålmodig

Les også

Stemte ja til Syria-angrep

NEW YORK (Aftenposten): Den mektige utenrikskomiteen i Senatet gir Obama grønt lys til å straffe Syria for å ha brukt kjemiske våpen.

Middagen varte i over en time lenger enn planlagt. Situasjonen i Syria ble grundig diskutert. På forhånd hadde Stoltenberg varslet at han ville legge frem forslaget om en felles FN-fordømmelse av bruken av kjemiske våpen.

- Barack Obama svarte at han gjerne vil løse situasjonen i Syria gjennom Sikkerhetsrådet. Samtidig er han utålmodig og mener bestemt at bruken av kjemiske våpen må føre til en reaksjon.

På middagen ble også klimaforhandlinger, kampen mot terror, nordområdene og økonomi diskutert

Uenighet i Norden

Tidligere har den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt signalisert at Danmark er villig til å støtte en militær inngripen i Syria uten FN-mandat. Den holdningen deler ikke Norge og Sverige.

- Vi er enige om mye. Alle er enige om å fordømme bruk av kjemiske våpen, alle er enige at det bør komme en reaksjon og alle ønsker at dette skal skje med en forankring i FN. Nå har det vist seg vanskelig å få dette gjennom FNs Sikkerhetsråd og har skiller noen av oss vei, sa Stoltenberg.

Overvåking

Overvåkingsskandalen ble tatt opp av Obama under middagen, sier Stoltenberg.

– Han har forståelse for uroen dette har skap. Og han er opptatt av at dette må gjøres på måter som ikke undergraver personvern og i samarbeid med andre stater, sier Stoltenberg til NTB.

Klar plan

Forut for middagen sa Jens Stoltenberg til det norske pressekorpset i Stockholm at han ville diskutere klima og Syria.

 

Les også

Stoltenberg vil legge vekt på FN-sporet i møte med Obama

STOCKHOLM (Aftenposten) Nå er det Stoltenbergs tur til å møte Obama.

- Flere som er tilstede i kveld var også i København da vi ikke fikk til en forpliktende klimaavtale i 2009. Derfor er det viktig å få til et bredt internasjonalt samarbeid før vi gjør et nytt forsøk i Paris i 2015, sa Stoltenberg.

Han sa også at han ville prøve å selge inn et Syria-forslag, utformet av de nordiske og baltiske utenriksministrene.

- Selv om Sikkerhetsrådet ikke klarer å samle seg om et felles standpunkt for militær inngripen, er det mulig å samles om en fordømmelse av kjemiske våpen. Dette er noe vi vil forsøke å få verdenssamfunnet med på, sa han.

Forslaget kom på bordet da utenriksministerene fra de åtte landene diskuterte situasjonen i Syria på et møte i Visby på den svenske øya Gotland mandag. Alle var enige om at Sikkerhetsrådet må komme med en klar fordømmelse og en felles appell til Sikkerhetsrådet. De håper at også Russland vil stille seg bak fordømmelsen av den antatte bruken av kjemiske våpen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Fakta om Obamas besøk i Stockholm

* USAs president Barack Obama besøker Sverige 4. og 5. september.

* Situasjonen i Syria står høyt på dagsordenen. Forhandlinger om en frihandelsavtale mellom USA og EU og klimapolitikk står også på programmet.

* 4. september deltar statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en arbeidsmiddag Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt holder for den amerikanske presidenten og nordiske stats- og regjeringssjefer.

* Besøket var opprinnelig planlagt som en stopp på veien til et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i forkant G20-møtet i St. Petersburg, men ble utvidet da dette toppmøtet ble avlyst fordi Russland ga asyl til den spionsiktede Edward Snowden.

* Rundt 2.000 politimenn står for sikkerheten i forbindelse med besøket.

* Dette er andre gang en sittende amerikansk president besøker Sverige. George W. Bush deltok på et EU-toppmøte i Göteborg i 2001. Obama var i Norden i 2009, da han besøkte Oslo og København.

Kilde: NTB

Flere bilder

- Svenskene har forberedt seg i ukesvis

Aftenpostens reporter Helene Skjeggestad følger Barack Obamas besøk i Stockholm.