• Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er dramatisk at fredsplanen i Syria ikke følges.

    FOTO: NTB SCANPIX

Støre: Dramatisk at fredsplanen ikke følges

At Syria ikke ser ut til å gjennomføre Kofi Annans fredsplan, gjør en dramatisk situasjon enda mer dramatisk, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det var ingen grunn til å være overdrevet optimistisk om Annans fredsplan. Men det var i alle fall det vi måtte knytte håp til, sier Støre til NTB.

Tirsdag skulle fredsplanen som FN og Den arabiske liga stilte seg bak, begynne å virke. Men fra bakken meldes det om nye granatangrep og kamper.

Les også

Syriske stridsvogner trekker seg ikke tilbake

Lite tyder på at Assad-regimet vil respektere FNs fredsplan for Syria.

 

- Uten at jeg vil avskrive verken planen eller engasjementet for den, så er det som nå skjer dramatisk, først og fremst for sivilbefolkning som rammes, sier Støre.

Han sier det nå er stor usikkerhet om veien videre.

Han kaller Annan en erfaren diplomat som ikke hadde noen illusjoner om at oppgaven med å skape fred i Syria ville bli enkel.

- Han vil ikke gi opp med dette, mener Støre, som håper at Kina og Russland, Syrias støttespillere, vil engasjere seg mer.

Støre bekymrer seg for at konflikten blir dypere og for flyktningstrømmene til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia. Mandag ble det skutt over grensen til Tyrkia.

- Om dette var et engangstilfelle og om det varsler noe nytt mønster, det er vanskelig å konkludere om, sier Støre, men han mener det ikke er i Syrias interesse å forfølge en konflikt inn i Tyrkia.

På spørsmål om han ser for seg at NATO kan bli trukket inn, i og med at Tyrkia er medlem av alliansen, svarer Støre:

- Ikke umiddelbart. Men vi opplever fra norsk side en solidaritet med Tyrkia, og vil særlig fokusere på å avhjelpe flyktningsituasjonen. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt