• Jonas Gahr Støre varsler nedtrapping i Afghanistan. Her fra flystripen utenfor den nye norske ISAF-leiren i Meymaneh.

    FOTO: FOTO:SCANPIX

Støre varsler gradvis nedtrapping i Afghanistan

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gradvis redusere antall norske soldater i Afghanistan. Lørdag kom han til landet for syvende gang.

- Afghanerne skal overta ansvaret for sikkerheten i eget land. Prosessen med å overføre ansvaret er i gang. Vår rolle er å bidra til at de settes best mulig i stand til å påta seg dette ansvaret. Oppdraget endres, og gradvis tilbaketrekking av norske styrker rykker nærmere, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Enighet om strategiStøre kom lørdag til Afghanistan for syvende gang.

- Under NATO-toppmøtet i Lisboa i november i fjor ble vi ble enige med afghanske myndigheter om en strategi for overføring av sikkerhetsansvaret innen 2014. Overføringen er i gang, og det vil også endre karakter og omfang på det norske bidraget, sier utenriksministeren videre.

USA trekker ut styrkerPresident Barack Obama varslet tidligere denne uken at USA vil trekke 33.000 soldater ut fra Afghanistan innen neste sommer.

Det er en betydelig reduksjon i antall soldater, men amerikanerne vil fortsatt ha nærmere 70.000 soldater i landet, dersom dette gjennomføres.

Støre peker også på dette:

- President Obamas tale understreker at overføringen nå finner sted, og dette legger grunnlaget for at det internasjonale militære nærvet vil gradvis bygges ned.

Flere land har signalisert at de vil gjøre som amerikanerne. Allerede torsdag informerte Frankrikes president Nicolas Sarkozy om at han velger å følge den samme nedtrappingstakten som Obama skisserte, mens Storbritannias statsminister David Cameron fastslo at alle britiske soldater skal være hjemme innen 2015.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt