• President Barack Obama var søndag i Aurora for å trøste dem som var blitt rammet av kinomassakren. Her snakker han med politisjefen i Colorado, Dan Oates.

    FOTO: Susan Walsh/AP

Strengere våpenlov er en ikke-sak selv etter massakre

Nedskytingen av 12 mennesker i en kinosal har ikke ført til noen nasjonal debatt om strengere våpenkontroll i USA. Til det har våpenlobbyen for stor makt.

President Barack Obama var tilbake i sin vante rolle som første-trøster da han søndag besøkte byen der 12 kinogjengere ble drept og 58 skadet under premièren for den siste Batman-filmen natt til fredag.

Obama kunne fortelle at hele det amerikanske folkets tanker og bønner gikk til ofrene og de etterlatte. Men under sin ukentlige radiotale lørdag nevnte ikke presidenten ordet «våpen» en eneste gang.

Republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, har nøyd seg med å be om en rask straffesak mot gjerningsmannen.

Den 24 år gamle doktorgradsstudenten James Holmes kjøpte fire våpen; et maskingevær, en pumpehagle og to pistoler, i lokale våpenbutikker og bestilte 6000 skudd på nettet, alt helt lovlig.

At han kjøpte en skuddsikker vest og en hjelm, skapte heller ingen interesse hos myndighetene.

Våpenlov forsvant

En lov fra 1994 som innførte et 10-årig forbud mot salg av 19 forskjellige typer rifler av militær type, kunne ha gjort det umulig for 24-åringen å kjøpe maskingeværet han hadde, men den loven gikk ut i 2004.

Les også

Obama møter pårørende etter massakre i Colorado

Det var tårer for ofrene og jubel for politi og redningsmannskaper da president Barack Obama søndag talte ved en minnestund i Colorado.

Det er mer enn et tiår siden tilhengere av strengere våpenkontroll har kunnet gjøre seg noen forhåpninger om å få innført lignende lovgivning på nytt.

Barack Obama stemte som delstatspolitiker i Illinois for å forby alle halvautomatiske våpen.

Etter at kongressrepresentanten Gabrielle Giffords i 2001 ble alvorlig såret i en skyteepisode der 6 andre ble drept, sa Obama at noe måtte gjøres for å hindre at «de uansvarlige få som bryter loven får tak i våpen i utgangspunktet». Men presidentens talsmann, Jay Carney, erkjenner overfor Washington Post at med den nåværende motstanden mot strengere våpenlover i Kongressen, er det lite sannsynlig at presidenten vil fremme noen nye lovforslag.

Mektig våpenlobby

Det andre grunnlovstillegget har garantert amerikanernes rett til å eie og bære våpen siden 1791. Våpenlobbyen, med National Rifle Association i spissen, har stått hardt på for denne retten og har lykkes så til de grader at de har sett seg nødt til å komme på noen krav, som retten til å bære våpen på flyplasser, skriver kommentatoren Gail Collins i New York Times.

Å slåss for strengere våpenkontroll har bare blitt vanskeligere, slår Tom Mauser, faren til en av de 12 skoleelevene som ble drept under Columbine-massakren ved Denver i 1999, fast.

- Det er ikke blitt lettere, det er blitt verre. I Amerika er vi mye mer opptatt av straff enn av forebygging. Men etter at man har mistet en man elsker, så betyr ikke straff noe, sier han til Guardian.

Kritiske røster

Ordføreren i New York, milliardæren Michael Bloomberg, kritiserte i helgen de to presidentkandidatene, Obama og republikaneren Mitt Romney, for ikke å ville diskutere strengere våpenkontroll.

- Romney vedtok en lov om forbud mot maskingevær da han var guvernør, men nå er han imot dette. Men selvfølgelig, det har gjort når det gjelder omtrent alt. Obama lovet å gjeninnføre forbudet mot maskingevær og har ikke gjort noe med det, sa Bloomberg.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Kinomassakren

  • James Holmes er siktet for natt til fredag å ha drept 12 og såret 58 i en kinosal i Aurora utenfor Denver.
  • Angrepet skjedde under midnattspremièren til Batman-filmen The Dark Knight Rises.
  • I månedene før angrepet kjøpte Holmes helt lovlig fire skytevåpen, 6000 skudd, en skuddsikker vest og en hjelm og skaffet utstyr for å sette bombefeller i leiligheten han bodde i.
  • Holmes har rent rulleblad. Det har ikke kommet frem noe om tidligere psykiske problemer.
  • Etter å ha tatt en bachelor i nevrovitenskap med toppkarakterer slet han med å få seg jobb. Han startet på et doktorgradsstudium i juni i fjor, men skal ha vært i ferd med å avslutte studiene.

Siste nytt