• Aung San Suu Kyi står overfor mange utfordringer som nyvalgt parlamentsmedlem.

    FOTO: Reuters

Suu Kyis store svenneprøve

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi er blitt en legende fordi hun symboliserte frigjøringskampen i Myanmar. Nå må hun levere varene. Det blir en bratt oppoverbakke for 66-åringen.

Suppleringsvalget i Myanmar i helgen handlet mest av alt om følelser. Det var en forløsning for folket å kunne stemme på partiet som i 22 år har representert kampen mot den forhatte militærjuntaen som drev det som en gang var et av Sørøst-Asias rikeste land til avgrunnen. Derfor vant også dette partiet, NLD, 43 av de 44 plassene i nasjonalforsamlingen som var på valg.

Valget handlet om følelser fordi NLD ennå ikke har utformet et konkret svar på hvordan Myanmar skal klare å reise seg etter 50 års vanstyre. Partiet har hatt ett argument for å vinne sine mandater: Aung San Suu Kyi.

Større slagkraft som symbol?

Den vevre 66-åringen erstattet Nelson Mandela som verdens fremste samvittighetsoffer. Helt siden juntaen annullerte valgseieren hennes i 1990 har hun fremmet et stille og ikkevoldelig budskap om demokrati og forsoning i et land som har vært i kontinuerlig krig med seg selv siden britene dro i 1948.

Nå er hun en folkevalgt politiker. Det er en seier for demokratiet. Men det byr også på en enda større utfordring for fredsprisvinneren. I likhet med Mandela har hun nå en mulighet til å samle nasjonen og bringe den fremover. Det kan slå begge veier.

Jeg traff «The Lady» i Yangon i oktober. Få møter har gjort større inntrykk på meg – ikke så mye på grunn av hva hun sa men på grunn av frigjøringskampen hun representerer. Derfor slo det meg ikke før senere at hun svarte svært unnvikende på hvordan hun skal nå sitt store mål om et demokratisk Myanmar.

Aung San Suu Kyi må kjempe i en tøff oppoverbakke fremover. Selv med sine 42 partifeller i nasjonalforsamlingen og de andre opposisjonspolitikerne som allerede sitter der, styres landet fortsatt av tidligere generaler. Ved å stille til valg har Suu Kyi anerkjent dette regimet. Det kan fort vise seg at hennes slagkraft var større som et maktesløst symbol i Yangon enn som ett av mange ansikter i nasjonalforsamlingen i hovedstaden Naypyidaw.

Valgfusk

NLD-seieren til tross – valget i helgen var preget av juks og fanteri fra det rådende eks-juntapartiet. Blant annet ble den norske observatøren Karoline Hargreaves kastet ut av landet noen dager før valget. Før hun ble kastet ut, ble hun kontinuerlig overvåket og trakassert av regimets folk.

Myanmar har i løpet av det siste året beveget seg mer i riktig retning enn noen hadde våget å håpe på. Bare det at Suu Kyi kunne stille til valg, ville vært utenkelig på denne tiden i fjor.

Nå som hun er valgt, vil USA, EU, Norge og andre bli fristet til å fjerne de økonomiske sanksjonene mot landet. Utenlandske selskaper, myndigheter og organisasjoner vil flomme inn i Myanmar, noe som også vil by på store utfordringer. Myndighetene, nå inkludert Suu Kyi, må prøve å unngå å la seg overkjøre og sørge for at utviklingen skjer på en ryddig måte som også gavner landets hovedsakelig fattige innbyggere.

Mandela klarte å bli en like stor statsleder som han var samvittighetsfange. Han tok steget fra å være et symbol til å bli en legende også for sine politiske gjerninger. Det er en tung bør å bære for Aung San Suu Kyi. Hun vil lett kunne skuffe. Men hun kan også være kvinnen som tar Myanmar ut av 50 års ensomhet.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.