• Dale Robinson fra organisasjonen LGBT (lesbiske, homofile, bifile og transer) vifter med deres banner under et folkemøte i Dallas, Texas i går etter at det ble kjent at president Barack Obama gikk ut og støttet homofile ekteskap.

    FOTO: Brad Loper

Svarte ledere frykter stemmetap til høsten

- Jeg tror ikke dette kommer til å få svarte demokrater til å stemme på Mitt Romney, men det kan få noen til å sitte hjemme, var analysen til en av de sentrale svarte borgerrettighetslederne i Georgia, Edward O. DuBose.

I går kom kravet om å flytte Det demokratiske partis landsmøte fra Charlotte i Nord-Carolina. Delstaten som tidligere denne uken grunnlovsfestet at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Men flytting kommer ikke til å skje. Delstaten er meget viktig for Barack Obama i november.

Det var folk på høyresiden, støttet av svarte prester, som sto bak kampanjen mot homoekteskap i Nord-Carolina.

Og nå håper republikanerne på at Obamas utspill skal føre til at noen svarte velgere skifter side eller passiviserer seg.

DuBose snakker for flere i det svarte Amerika når han peker på at presidentens homseutspill skal ta oppmerksomheten vekk fra det sentrale ved høstens valgkamp; Jobb og økonomi.

Problemet for Obama var at hans "jeg er i tenkeboksen-holdning" ikke var bærekraftig lenger.

På lånt tid

Tilhengerne av homseekteskap innenfor Det demokratiske parti planla å sette inn støtet på demokratenes partilandsmøte i september for å presse president Barack Obama. Nå kom han dem i forkjøpet, selv om det neppe var helt slik han hadde ønsket.

Bidens innflytelse

Dette skjedde etter at visepresident Joe Biden søndag i et intervju sa ja, fulgt opp av undervisningsminister Arne Duncan.

Dette la et blytungt press på presidenten som onsdag ga etter. Noe som også demonstrerer visepresident Bidens innflytelse.

Barack Obama var i 1996 for ekteskap mellom homofile. Han endret syn da han entret den nasjonale politiske arena. Onsdag sto han frem på TV-kanalen ABC og sa at han personlig nå hadde kommet frem til et ja.

Presidentens medarbeidere fortalte amerikanske medier at presidenten lenge har vært innstilt på å flagge sitt syn i år, nettopp for å hindre at dette ble en sak som overskygget partiets landsmøte.

Republikanerne samler seg

Blant USAs homofile var det stor glede over utspillet, selv om det ikke betyr at presidenten vil legge frem en lov som overprøver delstatenes rett til å avgjøre deres rett til å gifte seg.

Mitt Romney var, da han i 1990-årene forsøkte å danke ut Ted Kennedy ved Senatsvalget, liberal i homospørsmål. Selv om han aldri sa han var for homoekteskap. Nå har han tatt lange skritt i mer restriktiv retning og tok raskt avstand fra Obamas utspill.

Republikanerne har i sin plattform slått fast at ekteskapet er mellom mann og kvinne.

En rekke republikanske kristne ledere sa de var tilfreds med at ekteskapet nå blir et valgtema og at det er klare forskjeller mellom kandidatene. Clarke Cooper, leder for de republikanske homofile, kritiserte Obamas utspill for å komme for sent til blant annet å påvirke folkeavstemningen i Nord-Carolina.

alf.ole.ask@aftenposten.no

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Homofile i USA

  • I 42 delstater er ekteskap definert som allianse mellom mann og kvinne. 31 delstater har grunnlovsfestet dette. Åtte delstater godtar homoekteskap. Seks inkludert Washington DC, godtar partnerskap
  • USAs høyesterett kan få saken på sitt bord og dermed avgjøre om homoekteskap er en grunnlovsrettighet eller ei.
Kilde: Wikipedia/The New York Times

Siste nytt