• FN har 13 observatører på plass i Syria. Her besøker de Homs 21.april, sammen med medlemmer av Syrian Free Army.

    FOTO: Reuters

Syrisk aktivist: «FN-observatørene brakte med seg død»

FN bekrefter at «folk som tilnærmer seg observatørene kan bli trakassert, arrestert eller enda verre, kanskje drept» av syriske sikkerhetsstyrker.

- FNs observatører brakte med seg død, sier Manhal, en lokal aktivist, til Al Jazeera.

Søndag var observatørene i Araeen i Hama. Neste morgen slo regjeringsstyrkene til mot nabolaget, ifølge Manhal.

- Målet med angrepet var å drepe, ikke arrestere, sier Manhal.

Åtte drept tirsdag

Ifølge lokale aktivister ble 50 mennesker drept i Hama på mandag. Tirsdag skal minst åtte mennesker ha blitt drept og dusinvis såret i byen Douma, som ble angrepet på samme dag som FN-observatørene var innom.

Les også

En syrisk opprører står vakt i et Damaskus-nabolag: Mange av opprørskrigerne bruker AK 47, men ifølge våpenhandleren i Beirut er de forfengelige og ønsker seg amerikanske M16.

Våpenhandler i Libanon: Forretningen går godt

BEIRUT (Aftenposten.no): – Jeg håper det blir en varig fredsavtale i Syria, for da setter jeg ny salgsrekord,sier en libanesisk våpenhandler

Også onsdag skal regjeringsstyrker ha gjennomført flere angrep, men det er ikke rapportert om noen drepte så langt.

Talsmann for FNs spesialutsending til Syria Kofi Annan, Ahmad Fawzi, sier at FN har fått troverdige rapporter om at «folk som tilnærmer seg observatørene kan bli kontaktet av sikkerhetsstyrker eller den syriske hæren og bli trakassert, arrestert eller enda verre, kanskje drept».

Også tre syriske militæroffiserer skal ha blitt drept i en bombeeksplosjon i hovedstaden tirsdag.

Foreløpig er 13 FN-observatører på plass i Syria, men i løpet av en måned skal observatørstyrken telle 100 personer. Til slutt er FNs plan å ha 300 observatører i det krigsherjede landet.

Og FNs observatører ser ut til å gjøre en positiv forskjell, selv om steder de har besøkt blir angrepet så fort de har dratt.

Situasjonen har bedre seg i Homs

Opposisjonelle aktivister sier at observatørene synes å gjøre en forskjell i de områdene de oppholder seg over lengre perioder, skriver nyhetsbyrået AP.

I Homs har et par observatører vært utplassert siden helgen. Innbyggerne i Homs har måttet tåle kraftige angrep over flere uker, men angrepene har gitt seg etter FN-observatørenes ankomst.

Også i Hama er det nå rolig, en dag etter at to FN-observatører ble utplassert i byen.

Mousab Alhamadee, en lokal aktivist, sier at observatørenes tilstedeværelse i Hama vil føre til at flere tør å ta til gatene for å protestere mot regimet til Bashar al-Assad.

- Vi pleier vanligvis å demonstrere under angrep og brann. Nå, hvis vi har FNs observatører med oss, vil dette oppmuntre oss, og vi vil være flere i våre demonstrasjoner og vi håper drapene vil stoppe, sier Alhamadee.

Les også

Sikkerhetsrådet sier ja til flere Syria-observatører

FNs sikkerhetsråd stemte lørdag for å utvide observatørstyrken i Syria til opptil 300 personer.

Men blodsutgytelsen gjør observatørenes arbeid vanskelig. FNs utsendte håper å berge våpenhvilen som trådte i kraft 12.april, men som så langt kun har hatt begrenset  effekt på volden i landet.

Kofi Annans fredsplan ses uansett på som den siste sjansen til å forhindre en borgerkrig i Syria. Delvis fordi det ikke finnes reelle alternativer.

Annan mener observatørene gjør en forskjell

Tirsdag orienterte Kofi Annan FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria. Han sa da at han var «særlig skremt av rapporter om at regjeringssoldater gikk inn i Hama etter at observatørene dro, skjøt med automatiske våpen og drepte et betydelig antall mennesker».

- Hvis dette stemmer, er det helt uakseptabelt og forkastelig, sa Annan.

Men også Annan vektla at FNs observatører gjør en forskjell.

- Vi har også sett at situasjonen endrer seg, i det minste midlertidig, i Homs, der det har vært en kraftig nedgang i voldsbruken som en konsekvens av tilstedeværelsen til et veldig lavt antall observatører, påpekte Annan.

Les også:

Les også

Siste fra Verden