• Nye blodige kamper i Syria

    Amatørvideoer lastet opp på internett søndag viser sort, tykk røyk som dekker himmelen i Homs. Våpenhvilen brytes daglig.

    VIDEO: Aftenposten Video

Syriske flyktninger rømmer til Jordan i hopetall

Bare de siste to månedene har 20.000 syrere flyktet til Jordan for å slippe unna kamphandlingene i hjemlandet.

Det sier den lokale veldedighetsorganisasjonen Ketab and Sunna Society.

- Rundt 20.000 syriske flyktninger har flyktet til Jordan i april og mars, sier Zayed Hammad, leder i veldedighetsorganisasjonen, til AFP.

Det skriver Al Arabia.

Hammad anslår at det nå er 40.000 syrerer som har kommet til landet, flesteparten av dem til hovedstaden Amman.

Fjorten lastebillass

Han forteller at veldedighetsorganisasjoner i Libya har sendt 14 lastebillass med forsyninger til hjelpeorganisasjonen i Jordan, for å bistå syrerne som har flyktet hit.

- Mandag vil vi starte opp med å distribuere dette, sier Hammad, som ber andre arabiske land om å hjelpe den syriske befolkningen.

- Velstående arabiske land med penger og olje bør hjelpe sine syriske brødre, sier Hamman.

USA sa tidligere i uken at de vil gi 40 millioner dollar til humanitær hjelp til syrerne som har flyktet til nabolandene etter at opprøret mot president Bashar al-Assads regime brøt ut i mars i fjor.

Norge, som samarbeider tett med FNs høykommisær for flyktninger, har bevilget 50 millioner kroner i humanitær støtte til syriske flyktninger.

Mange til Tyrkia og Libanon

Over 65.000 syrere har flyktet fra landet det siste året, de aller fleste til Tyrkia og Libanon, opplyser FNs høykommissær for flyktninger.

Les også

Libanesere i «Syria- gaten» klare for krig

TRIPOLI, LIBANON (Aftenposten.no): To tungt bevæpnede bydeler i libanesiske Tripoli støtter hver sin side i konflikten i nabolandet Syria. «Frontlinjen» går ved Syria-gaten.

UNHCR har registrert 49.193 flyktninger fra Syria, og 15.877 står i kø for å bli registrert.

23.942 syrere har søkt tilflukt i Tyrkia, 22.000 i Libanon, 15.999 i Jordan og 3.129 i Irak, viser høykommissærens oversikt.

Men ifølge regjeringen i Amman er tallet langt høyere. Myndighetene i Jordan mener at flere enn 100.000 syrere har søkt tilflukt her siden opprøret startet.

Farlig ferd

Senest denne uken åpnet myndighetene i Jordan en ny flyktningeleir i grensebyen Ramtha, skriver Jordan Times. Den skal erstatte et mer provisorisk mottak som tidligere har tatt i mot mange av flyktningene som har strømmet til byen. Det nye mottaket har egne rom til de som kommer hit, en mobil sykehusklinikk og en lekeplass for ungene.

65 år gamle Anu Nuh krysset grensen til Jordan denne uken. Hun sier til avisen at stadig økende tilstedeværelse av syriske styrker i grenseområdene har gjort fluktrutene til en ferd på liv og død.

- Hvis man prøver å flykte, er det 50 prosents sjanse for at du ikke kommer frem, sier hun til avisen, mens hun sitter med barnebarnet på fanget.

- Vi har ingen penger, vi har ikke noe hjem, vi vet ikke hvor vi vil ende opp. Men vi er i hvert fall ikke redde lenger, sier hun.

På flukt i eget land

Det er anslått at opp mot 200.000 syrere er på flukt i eget land som følge av kamphandlingene mellom opprørere og regimet.

FN mener at over 9.000 mennesker er drept i Syria siden opprøret mot president al-Assads regime brøt ut.

Mer enn 12.000 personer skal ha blitt drept i konflikten i Syria så langt, flertallet av dem sivile.

Um Samer sier til Jordan Times at hun bestemte seg for å ta sjansen på å krysse grensen for at mannen hennes, som ble såret i beina av Assad-lojale styrker i det familien mener er hevn for fetterns delagelse i pro-demokratiske demonstrasjoner tidligere, skulle få medisinsk behandling.

- Hvis vi hadde blitt værende i Syria, ville vi ha dødd, sier hun, og hevder at minst to av de rundt 20 sivile som tok seg over grensen sammen med henne og mannen ble drept av Assad-lojale styrker.

- Vi håpet at i skulle bli gjenforent i Jordan. Men nå ser det ut til at vi vi aldri blir det.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Syriske flyktninger får forsyninger fra en veldedighetsorganisasjon i hovedstaden Amman. FOTO: NTB SCANPIX

Siste nytt