• En syrisk stridsvogn i aksjon. Lite tyder på at myndighetene vil bøye seg for Kofi Annans krav.

    FOTO: SCANPIX

Syriske stridsvogner trekker seg ikke tilbake

Lite tyder på at Assad-regimet vil respektere FNs fredsplan for Syria.

Tirsdag morgen trådte enkelte deler av FNs fredsplan for Syria i kraft. Et av kravene er at regjeringsstyrkene trekker seg ut av byområder i løpet av dagen.

Ifølge aktivister Reuters har snakket med, var det imidlertid få tegn til bevegelse i morgentimene.

– Planen skulle trådt i kraft klokken 6, men i stedet begynte syriske stridsvogner, som fortsatt står i posisjon i provinsen Homs sentralt i landet, å bombardere bydelene al-Khalidiyeh og Bab al-Sibaa, sier aktivist Omar Homsi.

Skjøt mot flyktninger

Opptakten til våpenhvilen har vært langt fra forsonlig. I går ble minst 105 personer drept, ifølge aktivister. I tillegg ble fem skadet da regjeringsstyrker åpnet ild mot en flyktningleir inne i nabolandet Tyrkia.

Ifølge det britisk-syriske «Observatory for Human Rights» skjøt de syriske styrkene sannsynligvis mot opprørere som prøvde å krysse den tyrkiske grensen, etter å ha angrepet en militær kontrollpost.

Samtidig ble den libanesiske fotografen Ali Shaaban drept av syriske styrker nord i Libanon. Skuddene ble avfyrt i nabolandsbyen Armouta i Syria, ifølge libanesiske myndigheter.

Kraftig kritikk

Det syriske regimet har fått kraftig kritikk for angrepene.

- Disse hendelsene er nok en indikasjon på at Assad-regimet ikke ønsker å innfri løftene det har gitt Kofi Annan, sier Victoria Nuland, talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet.

Annan er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria og arkitekten bak sekspunktsplanen som ligger til grunn for våpenhvilen.

Ifølge planen skal syriske sikkerhetsstyrker trekke seg trekke seg ut av byene tirsdag morgen. Etter 48 timer, det vil si torsdag morgen, skal det innføres full våpenhvile, skriver NTB.

Kofi Annan skal besøke Tyrkia og Iran i dag, mens Russland tar imot Syrias utenriksminister for å følge opp fredssamtalene.

Nye krav fra Damaskus

Forhåpningene til Annans sekspunktsplan har riktignok vært små. Syrias president har brutt lignende avtaler tidligere og har også tidligere intensivert angrepene forut for tidsfrister som er satt.

Søndag tok forhandlingene dessuten en ny vending da myndighetene fremsatte krav om at opprørerne må levere en skriftlig garanti på at de legger ned våpnene, før regimet trekker sine styrker tilbake.

Opprørerne har på sin side svart at de ikke er villige til å gi noen garantier, men forholder seg til FNs avtale så lenge myndighetene også følger denne. 

Støre: - Tilliten er borte

Mandag hadde det ikke kommet noen signaler fra regimet om at at ville slutte seg til våpenhvilen.

– Tilliten er egentlig borte, og utsiktene til at man etter det skulle få en politisk prosess, synes veldig svake. Men det er det alternativet vi har, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK mandag.

Også Jan Egeland i Human Rights Watch er skeptisk. 

– Assad-regimet har allerede brutt Annan-planen. De skulle ha begynt tilbaketrekningen av sine styrker fra opprørsbyene. De skulle gjort en serie ting for å få ned spenningen, det har de ikke gjort. Det har blitt verre for hver time som har gått fram mot deadline, sier Egeland til TV 2.

Les også

Siste fra Verden

Kofi Annans 6 punkter

  •  Syria-ledet politisk prosess som skal ta det syriske folks ønsker, håp og bekymringer på alvor.
  •  FN-overvåket stans av alle former for væpnet voldsbruk av alle parter, for å beskytte sivilbefolkningen.
  •  Alle parter skal bidra til å sikre humanitær hjelp til alle områder som har vært rammet av de væpnede stridighetene.
  •  Myndighetene skal sørge raskere og mer omfattende løslatelse av flere personer som er urettmessig internert.
  •  Myndighetene skal sørge for at journalister kan bevege seg fritt i hele landet.
  •  Myndighetene skal respektere møtefrihet og retten til å demonstrere ikkevoldelig. (Kilde: BBC)

 

 

Siste nytt