Telefonavlytter 224 millioner

De fleste telefonsamtaler i USA blir overvåket av myndighetene, ikke bare samtaler som involverer terrormistenkte, slik presidenten hevder.

Overvåkingen er av gigantisk omfang, og de siste avsløringene setter uttalelser fra president George W. Bush i et merkelig lys. Den første delen av avlyttingssaken i USA ble avslørt av avisen The New York Times i desember. Den handlet om telefonsamtaler og e-post mellom USA og andre land, altså ikke internt i USA, og Bush garanterte at kun terrormistenkte blir gjenstand for avlytting. Dette gjentok han i forgårs. - Privatlivet til vanlige amerikanere er sterkt beskyttet i alle våre aktiviteter. Vi overvåker ikke privatlivet til millioner av uskyldige amerikanere. Vår innsats er rettet mot Al-Qaida og grupper som er kjent for å være knyttet til dem, sa Bush.

500 mrd. samtaler.

Dette står i sterk kontrast til den siste avsløringen i USA Today. Avisen skriver at National Security Agency (NSA), etterretningsorganisasjonen som driver med avlytting i USA, etter 11. september 2001 har fått overlevert data om de aller fleste telefonsamtaler i USA. Dataene har det fått fra telefonselskapene. Omfanget er nesten ufattelig. De tre selskapene har 224 millioner kunder med både fast- og mobiltelefon. I fjor gjennomførte disse kundene 500 milliarder samtaler. Det er 80 prosent av fasttelefonsamtalene og mer enn halvparten av mobilsamtalene i USA. Og National Security Agency (NSA) har overvåket alle. Avsløringen har skapt opprør blant mange av medlemmene i Kongressen, og det er allerede krav om høringer og etterforskning. Den demokratiske senatoren Patrick J. Leahy kommenterte presidentens forklaringer til overvåkingen på denne måten:- Forteller du meg at flere titalls millioner amerikanere er knyttet til Al-Qaida? Dette er titalls millioner amerikanere som ikke er mistenkt for noe som helst. Hvor stopper det?Sinnet begrenser seg ikke til demokratene. Den republikanske senatoren Arlen Specter, som leder justiskomiteen, sier han vil kalle inn telefonselskapenes direktører til en høring i sin komité og presse dem til å forklare seg om overvåkingen under ed.

- Lovlig.

Dataene som telefonselskapene leverer til NSA, inneholder ikke opptak av samtalene. Det er kun opplysninger om telefonnumre og varighet av hver samtale. Ut fra denne datamengden forsøker NSA-agentene å finne mønstre som igjen kan lede til avlytting av samtaler fra enkelte telefonnumre. En anonym kilde med kjennskap til denne teknikken forklarer fremgangsmåten slik for The Washington Post: - La oss si at det kommer inn masse data hvor vi ikke finner noe interessant. Men så, dagen etter, finner vi ut at noen kommuniserer med en kjent terrorist. Og når vi så går tilbake til denne datamengden, finner vi informasjon som vi hadde oversett, et mønster som var meningsløst, blir plutselig forståelig.Avsløringene førte til at president Bush kalte inn til pressekonferanse hvor han forsøkte å forsvare overvåkingen uten at han ville bekrefte at den fant sted. - Etterretningsaktiviteten jeg har autorisert, er lovlig, sa Bush, uten å ville svare på noen konkrete spørsmål fra journalister. Men han avkreftet ikke innholdet i artikkelen i USA Today.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

President George W. Bush holdt pressekonferanse hvor han kommenterte overvåkingen uten egentlig å innrømme at den hadde funnet sted. FOTO: RON EDMONDS / AP / SCANPIX