• Blekkspruten ble fanget i Rosshavet 22. februar 2007.

    FOTO: AFP

Tiner verdens største blekksprut

Mystisk koloss på et halvt tonn har ligget på fryselager i et år.

Arbeidet med å tine den 10 meter lange og 495 kilo tunge blekkspruten startet mandag, melder BBC.

Blekkspruten veier nesten dobbelt så mye som den forrige rekordholderen.

Blekksprut-ringer

Dyret ble fanget i Rosshavet i Antarktis i februar 2007, og har ligget på et fryselager i Wellington på New Zealand siden.

Da den ble fanget uttalte blekksprut-ekspert Steve O'Shea at calamari, frityrstekte blekksprutringer, fra en slik blekksprut vil være på størrelse med traktordekk.

I dag ble giganten plassert i en tank med saltvann. Så snart blekkspruten har tinet vil forskere ved det naturvitenskapelige Te Papa-senteret begynne å dissekere den.

Svært lite er kjent om den enorme blekksprut-arten Mesonychoteuthis hamiltoni, som lever i de kalde farvannene rundt Antarktis, og kan bli opptil 15 meter lang.

Ekstremt sjeldne

- De er ekstremt sjeldne. Dette er trolig ett av kanskje seks eksemplarer som er fanget, sier direktør Carol Diebel ved Te Papa-senteret.

- Dette er et eksemplar vi er svært forsiktige med. Det er helt intakt og virkelig i en fantastisk tilstand, sier hun.

Forskerne tror kjempeblekkspruten er en hann. Hunnene blir normalt større, så det kan finnes enda større og tyngre blekkspruter i det antarktiske havdypet.

Etter at blekkspruten er tinet og undersøkt, vil den trolig bli konservert og stilt ut.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Blekkspruten veier 495 kilo og er 10 meter lang. Her undersøkes den av kaptein John Bennett på fiskebåten San Aspiring. FOTO: AFP

Siste nytt