To nye plattformer evakuert etter gasslekkasje i Nordsjøen

Shell evakuerer alt ikke kritisk mannskap fra nabo-plattformene ettersom Total sliter med å få kontroll på gasslekkasjen på Elgin i Nordsjøen.

Shell evakuerer ansatte fra to av sine oljeplattformer i Nordsjøen etter at det brøt ut gasslekkasje på Elgin-plattformen til Total 24 mil utenfor kysten av Aberdeen i Skottland søndag.

Total har fortsatt ikke fått kontroll på lekkasjen, og gassen strømmer fortsatt ukontrollert ut av ulykkesbrønnen. Ifølge Bellona kan gasskyen sees 11 kilometer unna.

Vil ha oversikt

Total evakuerte samtlige av de 238 ansatte på plattformen i løpet av søndag og natt til mandag. Nå følger Shell etter med å sende i land ikke-driftskritisk mannskap fra to av sine nærliggende installasjoner.

Shell evakuerer totalt 85 ansatte fra plattformene Shearwater og Noble Hans Deul-riggen, som begge ligger rundt 4,5 nautiske mil fra ulykkesplattformen av sikkerhetsmessige årsaker.

- Selv om dette primært er gjort på grunn av de rådende værforholdene, og begge installasjonene er operasjonelle, har vi besluttet å redusere bemanningen til et mer håndterlig nivå til vi får fullstendig oversikt over lekkasjen på Elgin, sier en Shell-talsmann til Guardian tirsdag.

Lekker fortsatt

Gasslekkasjen oppsto ifølge Storbritannias energi og klima-departement i forbindelse med arbeid med å plugge og forlate en brønn som ikke lenger var i produksjon.

-Total har nå stengt ned alle brønner, men fjernmålinger viser at det fortsatt lekker gass, skrev departementet i en melding mandag.

Også Total E&P UK bekrefter at gasslekkasjen fortsatt pågår, men betegner situasjonen som «stabil».

- Vi fortsetter å ta alle mulige grep for å forsøke å identifisere kilden og årsaken til lekkasjen og få den under kontroll, skriver selskapet i en pressemelding.

Frykter langvarig lekkasje

Bellona mener lekkasjen er ute av kontroll, frykter at det kommer til å være situasjonen i lang tid fremover.

- Bellona er dypt bekymret for gassutblåsningen, skriver organisasjonen i en melding på sine hjemmesider. De har nå satt ned et eget team som skal følge med på situasjonen på plattformen.

Grunnen til at Bellona frykter en langvarig utblåsning, er blant annet at reservoarene på dette feltet ligger svært dypt, og har veldig høyt trykk. Ifølge organisasjonen har ulykkesbrønnen medført problemer for Total over lengre tid, og det skal være avslørt alvorlige sikkerhetsmangler på feltet tidligere. 

 

 

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt