Tortur og overgrep på USA-base

Tortur, overgrep og uholdbare forhold på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, fastslår Amnesty International i en ny rapport.

I dag er det fire år siden USA bragte de første fangene til Guantanamo-basen på Cuba, og Amnesty International minner verden om de mange skjebnene ved å legge frem en rapport som Aftenposten har fått eksklusiv tilgang til. Ifølge Amnesty International har flere av fangene uttrykt ønske om å få dø, i stedet for å bli holdt på Guantanamo på ubestemt tid.I løpet av fire år er rundt 500 menn holdt fanget på Guantanamo, uten lov og dom, og mange forteller om både fysisk og psykisk tortur og umenneskelig behandling utført av amerikansk personell.Amnesty International tilbakeviser beskrivelsen av at fangene utsettes for "lett tortur". Det er noe ganske annet, hevdes det.

Aksjonsdag.

Amnesty International aksjonerer derfor i dag, og medlemmer i mer enn 38 land oppfordres til å sende brev til USAs president George W. Bush og justisminister Alberto Gonzales og kreve at alle Guantánamo-fanger får en rettferdig rettssak og at alle rapporter om tortur og dårlig behandling i leiren etterforskes.- Situasjonen på Guantánamo er uholdbar. Stedet må stenges og etterforskning av alle rapporter om tortur og dårlig behandling som har funnet sted siden 2002 må iverksettes snarest, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge.Han etterlyser et tydeligere og sterkere engasjement fra utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Han må ikke la politiske hensyn hindre ham i å ta opp disse ofrenes sak, sier Eide til Aftenposten.- Guantanamo er et skammens symbol på hvor langt et land kan gå i å bryte menneskerettighetene i kampen mot terror, fortsetter Eide.

Overgrep.

Al-Jazeeras kameramann Sami al-Hajj sitter på Guantanamo uten lov og dom på fjerde året, rapporterer Amnesty International. Han får ikke medisinsk behandling for kneskålen som en amerikansk soldat knuste da han tråkket på benet hans. Sudanske Sami al-Hajj var nervøs for å dra til Afghanistan da TV-stasjonen Al-Jazeera spurte ham om å dekke konflikten i september 2001, skriver Amnesty International. Likevel var det en unik sjanse for en ung kameramann. På vei til Afghanistan ble han tatt i varetekt av pakistansk politi. De holdt ham i et år før de overlot ham til amerikanske myndigheter i Afghanistan. I juni 2002 ble så Sami al-Hajj fløyet til Guantanamo på Cuba hvor han fortsatt er fengslet uten lov og dom. Han har ikke sett familien sin siden han ble fengslet for fire år siden. Sønnen hans er nå fem.

Oppgitthet.

Sami al-Hajj forteller via sin advokat Clive Stafford-Smith at han er blitt utsatt for seksuelle overgrep og trusler om voldtekt i den amerikanske varetekten, og i likhet med andre fanger hevder han at han er blitt "tvangsvaksinert".- I over tre år har mesteparten av forhørene handlet om å få meg til å si at det er en forbindelse mellom Al-Jazeera og Al-Qaida, sier han.

Les også

Siste fra Verden

GUANTANAMO-BASEN

Amerikansk flåtebase på Cuba som dekker et område på 116 km2{+.}Ogsåforkortet og kalt GTMO eller "Gitmo".Etablert i 1898 da USA overtok kontrollen over Cuba fra Spania.Med over9500 amerikanske soldater på Guantanamo-basen er den eneste amerikanske base på kommunistisk jord. (Kilde: Wikipedia)

Flere bilder

Amerikanske soldater fører en fange til forhør på Camp X-Ray på Guantanamo-basen i 2002. FOTO: MARC SEROTA/REUTERS/SCANPIX

Sami al-Hajjs sønn er nå fem år gammel, og minnet om faren er et fotografi. FOTO: AMNESTY INTERNATIONAL

Siste nytt