• - Oppdraget er risikofylt

    Det var en tydelig beveget Anne-Grete Strøm-Erichsen som uttalte seg etter at det ble kjent at en norsk offiser ble drept i Afghanistan.

    VIDEO:

  • Det var denne upansrede bilen den norske offiseren kjørte da selvmordsbomberen slo til.

    FOTO: FORSVARET

Trond Petter Kolset (30) drept i Afghanistan

Det var kaptein Trond Petter Kolset (30) som ble drept i Afghanistan. Navnet er blitt frigjort etter at også en bror, som var på tur i fjellet, ble varslet i kveld.

- Familien er i sjokk og dyp sorg. Det er en tøff opplevelse for dem. Nå ber de om ro, sier prestevikar Ann Kristin Avdem Omberg i NordInnherrad Prosti til Aftenposten.no.

- Store deler av offiserens familie bor her hos oss i Nord-Innherad prosti, opplyser prost Geir Henrik Gravaas.

Foreldrene bor i Henning i Steinkjer kommune. Trond Petter Kolset etterlater seg også en samboer som tjenestegjør i Afghanistan. Hun tjenestegjør i Luftforsvaret og arbeider med de norske helikoptrene som er i Meymaneh i Nord-Afghanistan.

På vei til leiren

Kolset var på vei til leiren i Meymaneh da angrepet skjedde. Offiseren skulle bare tjenestegjøre i Afghanistan i en måned.

- Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med familien og soldatens nærmeste kolleger. Når vi mister en soldat, er det det verste som kan skje. Det minner oss på at norske soldater er i et risikofylt oppdrag, uansett hvor mye vi forbereder oss, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Kolset kjørte i en upansret bil da selvmordsbomberen slo til. Bomben eksploderte rundt klokken 07.30 fredag morgen, og den norske offiseren ble raskt fraktet ut av området med helikopter til det tyske sykehuset i Mazar-i-Sharif.

- Angrepet av selvmordsbomber

Han ble erklært død klokken 10:00 fredag morgen, norsk tid. Det var en selvmordbomber som sto bak angrepet mot militærkolonnen på vei fra Mazar-i-Sharif mot Meymaneh, der en norsk stabsoffiser ble drept. Det opplyser Talibans talsmann Zabiullah Mujahid til TV 2 Nyhetene. - I dag ca. klokken 10 afghansk tid angrep vi en kolonne med utenlandske styrker. Det var en 25 år gammel selvmordsbomber som het Abdul Basit, fra den sørlige Kandahar-provinsen, som ofret livet sitt i angrepet. Han sprengte en Toyota Corolla i nærheten av kolonnen til de utenlandske styrkene, sier Mujahid.

Forsvaret bekrefter

Opprinnelig holdt Forsvaret fast ved at Kolset var drept av en veibombe, men fredag kveld bekreftet de at det var en selvmordsbomber som angrep norske kolonnen. - Vi kan bekrefte at det var en selvmordsbomber som angrep den norske kolonnen. Selvmordsbomberen kjørte mot kolonnen i en bil, før han utløste bomben, sier generalløytnant Harald Sunde, sjef for Fellesoperativt hovedkvarter i en pressemelding fredag kveld.

- Alle utlendinger er våre fiender

Mujahid sier at Taliban-soldaten ikke visste at han angrep norske styrker. - Nei, men vi betrakter alle utenlandske styrker som mål. Alle som er her under USAs fane er våre fiender. - Vi ber det norske folket om å slutte å sende sine sønner og døtre til Afghanistan. Vi vil bare fortsette å drepe dem. Blodet deres spilles unødig her, sier han.

Kjørte bil med sprengstoff

- Bombemannen kjørte en bil med sprengstoff og angrep kolonnen i Takht Pul-området, opplyser visepolitimester Abdul Raouf Taj til nyhetsbyrået DPA. Angrep av denne typen er svært uvanlig, og oppdraget til de norske soldatene var ikke karakterisert som farlig. Forsvaret varsler en gjennomgang av hvorvidt det burde vært brukt pansrede kjøretøyer under oppdraget. - Noen oppdrag krever mye beskyttelse, mens andre oppdrag krever mindre beskyttelse. Om det utelukkende burde vært brukt pansrede kjøretøy på dette oppdraget, er et av de spørsmålene som vil bli vurdert nærmere, sier generalløytnant Harald Sunde ifølge NTB.

Fiendtlig aktivitet øker

En uke før fredagens angrep ble svenske soldater angrepet i det samme området. Dette angrepet skjedde 35 kilometer nordvest for byen Mazar-i-Sharif, mens angrepet mot nordmennene skjedde syv kilometer vest for byen. Det svenske forsvaret merker nå at fiendtlige aktiviteten øker også i nord , et område som tidligere har vært relativt trygt. - Det er en klart forhøyet aktivitet i området. Vi vet ikke om dette er på grunn av årstiden eller om det er en opptrapping. Dette er noe vi jobber med å analysere nå, sier Torbjörn Gustavsson, talsperson ved det svenske forsvaret, til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Trond Petter Kolset (30) ble drept av en selvmordsbomber i Afghanistan. FOTO: PRIVAT / FORSVARET

Siste nytt