• Norske myndigheter vet ennå ikke hvor John Sörbö, en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, sitter fengslet i Khartoum. Han ble pågrepet av sudanske soldater i grenseområdet mellom Sør-Sudan og Sudan lørdag. Omstendighetene rundt pågripelsen er uklare.

    FOTO: REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Tror på snarlig løslatelse av fengslet nordmann i Khartoum

- Norge spiller en viktig rolle for fred mellom Sør-Sudan og Sudan, og det vil komme den fengslede minerydderen John Sörbö (50) til gode, mener Sudan-ekspert.

Myndighetene i Sudan retter sterke anklager mot den norske bistandsarbeideren John Sörbö, som sitter fengslet i hovedstaden Khartoum. Han beskyldes for å ha tatt seg ulovlig inn i Sudan, og en talsmann for Sudans væpnede styrker (SAF) har anklaget ham for spionasje.

Jobber intenst for å løse saken

- Det er kommet frem alvorlige beskyldninger i pressen i Sudan, men vi vet ikke hva som er grunnlaget for disse opplysningene. Han er under etterforskning av sudanske myndigheter, men det er ikke tatt ut noen formell tiltale mot ham, sier ambassadør Jens-Petter Kjemprud til Aftenposten.no på telefon fra Khartoum.

Les også

Nordmann fengslet i Sudan

En av Norsk Folkehjelps mineryddere er blant fire arresterte utlendinger i Sudan.

Den norske ambassaden vet søndag ettermiddag fortsatt ikke hvor nordmannen sitter fengslet i byen, men jobber intenst for å bringe dette på det rene og få anledning til å besøke nordmannen.

- Vi legger alle våre ressurser for å løse dette raskt. Vi er i kontakt med myndighetene om saken, og håper å få tilgang til Sörbö så fort som mulig, sier ambassadøren. Han legger til at det er brukbare soningsforhold i Khartoum.

Tror på snarlig løslatelse

Til tross for de grove anklagene, har en av Norges fremste eksperter på Sudan, seniorforsker Gunnar Sørbø ved Christian Michelsens Institutt (CMI), et godt håp om at nordmannen snart løslates. Han mener Norges viktige rolle i fredsforhandlingene mellom de to nabostatene gjør at Sudan ikke vil se seg tjent med å la Sörbö sitte fengslet over lengre tid.

Seniorforsker Gunnar Sørbø ved CMI
- Jeg tror ikke John Sörbö blir sittende fengslet. Norge hadde en spesiell posisjon, sammen med Storbritannia og USA, i forhandlingene som førte til fredsavtalen i 2005. Det innebærer at Norge har en tett dialog ikke bare med Sør-Sudan, men også med Khartoum-regjeringen, sier Sørbø til Aftenposten.no.

Gunnar Sørbø har arbeidet med Sudan-spørsmål i over 40 år, og har inngående kjennskap til forholdene i de to landene.

Nord- og Sør-Sudan utkjempet Afrikas lengste borgerkrig fra 1955 til 2005. To millioner mennesker ble anslagsvis drept og fire millioner drevet på flukt under krigen.

Uklare omstendigheter

Sörbö, som har jobbet for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan siden 2005, var blant fire personer som lørdag ble pågrepet av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sør-Sudan og Sudan.

De fire er foruten den norske bistandsarbeideren en brite, en sørafrikaner og en sørsudaner. Briten skal være ansatt av FN i Sør-Sudan. Det sørafrikanske mineryddingsselskapet Mechem opplyste søndag at de to sistnevnte jobber for dem.

Omstendighetene rundt pågripelsen er uklare. Ifølge sudanske myndigheter skal de ha tatt seg ulovlig inn i det sudanske grenseområdet Heglig.

- Vi ønsker å få klarhet i nøyaktig hva som er anklagen mot ham og hendelsforløpet rundt pågripelsen, sier pressevakt UD Frode O. Andersen til Aftenposten.no

Norge har løpende kontakt og jobber i nært samarbeid med den britiske og sørafrikanske ambassaden i Khartoum.

Norge spiller viktig rolle

Norsk Folkehjelp blir i Sudan ansett som en støttespiller for frigjøringsbevegelsen SPLA i Sør-Sudan, men Sørbø har ingen tro på at Sudan vil ønske å gjøre dette til en politisk sak.

- Begge landene er i en prekær situasjon både politisk og økonomisk, og er helt avhengige av en diplomatisk løsning på konflikten. Her spiller både Norge, Storbritannia og Sør-Afrika en viktig rolle for en fredelig løsning, mener Sørbø.

Les også

Presidenten takket Norsk Folkehjelp i sin festtale

JUBA/OSLO (Aftenposten.no): Salva Kiir takker spesielt den norske hjelpeorganisasjonen for innsatsen i Sør-Sudan.

Norsk Folkehjelp har vært tungt involvert i Sør-Sudan med matvarehjelp og nødhjelp siden 1986.

- Vårt engasjement i Sør-Sudan har ikke vært ønsket i Sudan, men vi håper at dette ikke blir en politisk sak, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til Aftenposten.no. Nergaard er strategisk leder for samfunnssikkerhet i organisasjonen.

Den norske ambassadøren i Khartoum bekrefter at Norge har et sterkt engasjement i forhandlingene mellom partene.

- Norge er sterkt involvert og snakker kontinuerlig med begge parter. Vi støtter Den afrikanske union (AU) i arbeidet med å få partene sammen. Det er absolutt nær kontakt med myndighetene og det vil kunne være fordelaktig for å løse denne saken, sier den norske ambassadøren til Aftenposten.no

Les også

En ny stat er født

Men verdens yngste land har store uløste problemer.

Etter årevis med forhandlinger er partene ennå ikke kommet til enighet om hvordan landets oljeinntekter skal fordeles, hvor grensen skal gå og spørsmål knyttet til statsborgerskap er heller ikke løst. Denne prosessen ledes av tidligere president i Sør-Afrika, Thabo Mbeki, som har fått et mandat av AU til å lede forhandlinger mellom partene.

Spent mellom landene

Sør-Sudan har de største oljeressursene, men den nye nasjonen har ikke tilgang til havner. Alle oljerørledninger og eksportmuligheter kontrolleres derfor av Sudan, som blir beskyldt for å stjele olje.

For tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Les også

- Sudansk flyangrep mot Sør-Sudan

Sudanske bombefly har angrepet byen Bentiu i Sør-Sudan, ifølge sørsudanske myndigheter.

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem, og begge skylder på hverandre når striden fortsetter i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan.

- De arresterte beskyldes for å ha tatt seg ulovlig inn i Sudan. Men det finnes ingen grenseavtale, og jeg tror at de stadig pågående grensetvistene mellom Sør-Sudan og Sudan til syvende og sist vil komme dem til gode, mener Sørbø.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt