• Stanken er kvalmende i flere av husene i landsbyen Mazraat al-Qubair der vitner forteller at lik ble brent av gjerningsmennene.

    FOTO: JØRGEN LOHNE

Tung likstank i massakrert landsby i Syria

MAZRAA AL-QUBAIR (Aftenposten.no): Regjeringstro styrker sto bak massakren på minst 78 mennesker i en liten landsby, hevder menn Aftenposten møter på åstedet.

- Hele min onkels familie ble myrdet! roper Ahmed Al-Yateen med sviktende stemme. Han har steget over en babystol på vei inn i det kaotiske, totalt ødelagte rommet sammen med vennen Abu Ali. En stor blodflekk, midt blant skuddhullene i veggen taler sitt tydelige språk.

- Barna lå her, sier Al-Yateen og peker. I hånden holder han et blodstenkt klesplagg og han viser frem skarpe redskaper han hevder er lagt igjen etter å ha vært brukt for å skjære slektningenes struper over.

Les også

Han mistet broren og to sønner: - De angrep med automatvåpen

OSLO/MAZRAA AL-QUBAIR (Aftenposten.no): Bonden Ahmad Hamud Iatem mistet flere nære familiemedlemmer da en militsgruppe angrep landsbyen Mazraa al-Qubair natt til torsdag. FNs etterforskningsteam har nå ankommet landsbyen.

 

Aftenposten følger med på FN-observatørenes første besøk i landsbyen Mazraat al-Qubair, et par mil vest-nordvest for byen Hama. Beretningene vi får høre på stedet vitner om at det er grunn til å frykte at Syria-konflikten kan være på vei inn i en full borgerkrig langs religiøst-sekteriske linjer.

Religion

Drapsmennene kom fra alawittiske nabolandsbyer og de drepte folket her fordi vi er sunnier, sier flere av mennene som er på plass da etterforskningsteamet fra Damaskus kommer. De fleste skjuler sitt ansikt for kameraet og oppgir fiktive navn.

- Når dere er reist, kommer de tilbake og dreper flere, sier Abu Ali. "De" er for disse menneskene medlemmer av den fryktede regjeringsstøttede Shabiha-militsen og hæren.

Dukken ligger igjen

Et av husene som ser ut til å ha vært helt nybygd, er totalt ødelagt av granatild, trolig fra panservognene som vitnene forteller ble kjørt inn i landsbyen under angrepet. En liten tøydukke ligger igjen på gårdsplassen med ansiktet ned.

Det er umulig å la være å tenke på hva som må ha skjedd med henne som pleide å leke med den.

- Jeg skulle vært til lunsj i det huset på onsdag, sier Abu al-Arur.

Han forteller at han var på vei fra nabolandsbyen da oppdaget han at angrepet var i gang, så han hentet en kikkert, klatret opp i et tre, og fulgte de grufulle hendelsene derfra. Som alle andre jeg møter, mener Abu al-Arur at massakren ble gjennomført av Shabiha med støtte av hæren, opplysninger som foreløpig ikke lar seg sikkert bekrefte.

Militsen

- Militsen kom samtidig med fire panservogner. De tok kvinner og barn som befant seg i et nabohus til fange. Deretter ropte de til menn og fedre i huset der jeg skulle vært, at deres familier skulle gå fri dersom de straks overga seg. Da mennene kom ut med hendene over hodet, ble de slaktet ned. Deretter drepte de kvinnene og barna, stuet dem inn i et av husene og tente på. Deretter begynte kanonilden fra panservognene, sier Abu al-Arur.

Hans grufulle beretning stemmer overens med de andre mennene forteller.

Kvalmende

Jeg blir ført til hus til hus, av fortvilte men samtidig ivrige menn, alle er opptatt av at nettopp deres skrekkhistorie skal bli dokumentert og bli fortalt.

Husene der likene skal ha blitt brent, stinker av brent kjøtt, og det gir en kvalmende fornemmelse å oppholde seg der.

Menn som kaller seg Abu Ahmed, Abu Ali og Abu Al-Arur viser stedet hvor de sier noen av de drepte i Mazraat al-Qubeir ble begravet. Alle lik var fjernet da FN fredag ettermiddag kom seg inn i landsbyen for første gang siden massakren onsdag. FOTO: JØRGEN LOHNE
 

Store flekker som kan være blod, og det som kan være små likrester, ligger flere steder på gulvet blant knust møblement, kjøkkenutstyr og leker.

Hvem som enn utførte disse ugjerningene, må ha vært fast bestemt på at jobben skulle gjøres grundig.

Berørt

FNs team på dette første besøket består offiserer fra observatørstyrken og menneskerettighetseksperter. Det er tydelig at det de ser denne dagen gjør inntrykk, selv på profesjonelle aktører som har sett og dokumentert lignende grusomheter tidligere.

Abu al-Arur, Abu Ali og en tredje mann som kaller seg Abu Ahmed, viser meg hvor noen av de drepte ble begravet, like ved moskeen. Også gudshuset er beskutt og brent av angriperne.

Panservogner

Like ved på en liten asfaltert veistrekning kan man tydelig se merker etter kjøretøyer med den type belter som panservogner ofte har. Vitnene sier at det ble brukt stridsvogner. En FN-observatør sier til meg at det kanskje er mer sannsynlig at det er mindre vogner, pansrede personellkjøretøyer med påmontert kanon, som er blitt benyttet.

Patronhylser og rester av granater ligger spredt ut over marken i landsbyen, som er omgitt av velstelte jordlapper og åkre der korn vaier. Det er jordbrukere i enkle kår og deres familier som er ofrene for denne massakren.

Mens jeg ventet på å få kjøre inn i selve landsbyen, snakket jeg med den 46 år gamle bonden Ahmad Hamoud al-Yateen, som overlevde massakren, men fortalte at han mistet blant andre sin bror, to sønner og deres familier. Nå er han kommet inn i landsbyen. Jeg ser at han sjangler, har problemer med å holde balansen.

Så støttet han hodet mot ytterveggen til brorens utbrente hus og gråter stille.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Massakrene i Syria

Homs, 11. mars: Dagen etter la syriske opprørere ut bilder av drepte og sårede barn, etter det de hevdet var en massakre på 47 personer forårsaket av regimestyrker.

Houla, 25. mai: Blant 108 drepte var minst 49 barn. Vitner beskrev henrettelser utført av regimelojale militsgrupper. President Bashar al-Assad nektet å ha noe massakren. å gjøre

Deir Ezzor, 29. mai: 13 bakbundne lik ble funnet i den østlige provinsen Deir Ezzor. En islamistisk milits hevder å stå bak drapene på det som skal ha vært regjeringssoldater.

Qusayr, 31. mai: 12–13 fabrikkarbeiderne var på vei hjem fra jobb da bussen de satt i ble stanset. Mennene skal ha blitt tvunget ut, bakbundet og skutt på kloss hold. Den regimevennlige Shabiba-militsen antas å ha stått bak.

Mazraat al-Qubair, 6. juni: 78 personer skal ha blitt nedslaktet i den lille sunnilandsbyen i Hama-provinsen. Regimelojal shabiba-milits skal ha bombet byen før de gikk fra hus til hus og drepte menn, kvinner og barn.

 

Flere bilder

En dukke ligger igjen etter at den vesle eieren trolig ble drept onsdag. Tunge våpen har gjort mye skade på husene i den vesle landsbyen Mazraat al-Qubeir. Øyenvitner forteller at likene ble brent. FOTO: JØRGEN LOHNE

Ahmed Al-Yateen (t.h.) i onkelens hus i Mazraat al-Qubair der han sammen med vennen Abu Ali viser merker etter skudd, blodflekker og blodige klær etter at onkelen og familien ble drept.

Ahmed Al-Yateen (t.h.) i onkelens hus i Mazraat al-Qubair der han sammen med vennen Abu Ali viser merker etter skudd, blodflekker og blodige klær etter at onkelen og familien ble drept. FOTO: JØRGEN LOHNE