• Demonstranter løper bort etter at politiet har åpnet ild ved den amerikanske ambassaden i Sanaa torsdag.

    FOTO: NTB SCANPIX

USA frykter ny voldelig dag

Obama-administrasjonen forbereder seg på nye voldelige demonstrasjoner i deler av den muslimske verden etter fredagsbønnen.

Etter flere dager med demonstrasjoner og vold er amerikanske myndigheter bekymret for at volden skal eskalere ytterligere i dag.

Fredag er muslimenes helligdag og ble hyppig brukt til demonstrasjoner under det som kalles den arabiske våren.

Les også

Fire pågrepet i Libya etter konsulat-angrep

USAs ambassadør til Libya og tre andre amerikanere mistet livet i angrepet tirsdag kveld.

- Risikoen for vold kan øke både hjemme og utenlands etter hvert som filmen får økt oppmerksomhet, skriver det amerikanske sikkerhetsdepartementet (U.S. Department of Homeland Security) og FBI i en felles uttalelse torsdag, skriver CNN.

Den islamkritiske filmen «The Innocence of Muslims», som gjør narr av muslimenes profet og religiøse tro, har skapt et voldsomt sinne i flere muslimske land.

- I tillegg kan voldelige, ekstremistiske grupper i USA utnytte sinnet over filmen til å øke sin rekruttering, heter det i uttalelsen.

Video

Obama: - Egypt er hverken fiende eller alliert

Kommentatorer mener utsagnet viser en skepsis overfor Egypts islamistiske president, Mohamed Mursi.

 

I full beredskap

- Vi er i full beredskap på hver eneste post i Midtøsten og alle andre steder hvor det er en risiko for at det kan oppstå demonstrasjoner etter fredagsbønnen, for å sikre at det ikke skal skje noe alvorlig. Og vi har sikkerhetstiltak på plass i tilfelle så skulle skje, sier en amerikansk tjenestemann ifølge TV-kanalen.

Samtidig går USAs utenriksminister Hillary Clinton ut og fordømmer den omstridte videoen som er bakgrunnen for opptøyene, i et forsøk på å dempe urolighetene.

- Den amerikanske regjeringen hadde absolutt ingenting å gjøre med denne videoen. Vi tar fullstendig avstand fra og fordømmer dens innhold og budskap, uttalte Clinton.

Utenriksministeren gjorde det samtidig klart at uansett hvor fornærmende filmen er, så er det ikke berettiget å bruke den som en unnskyldning for å utøve vold.

Video

Krever regissøren henrettet

Demonstranter stormet torsdag USAs ambassade i Jemens hovedstad i protest mot en islamkritisk video.

 

Stormet ambassaden

Torsdag stormet flere hundre demonstranter den amerikanske ambassaden i Sanaa. Fire demonstranter skal ha blitt drept, ifølge CNN, og flere ble såret da folkemengden forsøkte å ta seg inn i ambassadebygget.

Les også

- Stevens var dyktig og trivelig

BEIRUT (Aftenposten.no): USAs Libya-ambassadør var svært populær i Benghazi, der han tirsdag ble drept i et terrorangrep.

Samme dag var det protester i både Iran og Irak, og i Tel Aviv demonstrerte 200 palestinere utenfor den amerikanske ambassaden.

Natt til onsdag mistet USAs ambassadør til Libya og tre andre amerikanere livet i angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi.

Det er foreløpig uvisst om angrepet skjedde som en følge av filmdemonstrasjonene, eller om det var et forhåndsplanlagt angrep.

USA har trappet opp sikkerheten ved sine ambassader i en rekke land i Asia og Nord-Afrika.

Varsler milliondemonstrasjon

Også utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo i Egypt har det denne uken vært flere voldsomme demonstrasjoner etter at den sterkt islamkritisk filmen ble lagt ut på Youtube.

Les også

Skuespillerne hevder de ble lurt av filmskaperen

Jakten er i gang for å finne de som egentlig er bak den antiislamske filmen.

Islamister i landet fordømmer volden i kjølvannet av protestene mot filmen «The Innocence of Muslims». Samtidig varsler de milliondemonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo etter fredagsbønnen.

Utenrikstalsmann Jihad al-Hadad i Frihets- og rettferdighetspartiet, Brorskapets politiske fløy, sier at demonstrasjonene vil gå fredelig for seg, skriver avisen al-Shorouq ifølge NTB.

Youtube-film

Filmen som får skylden for uroen i Libya, Egypt og Jemen de siste dagene, ble lagt ut på Youtube 2. juli av en person som identifiserer seg som «Sam Bacile».

Den 14 minutter lange filmen på nettstedet presenteres som traileren til en lengre film om profeten Muhammed, og er hittil sett av 1,4 millioner mennesker.

Les også

Demonstrasjonene sprer seg videre i den muslimske verden

Demonstrasjoner også i Irans hovedstad torsdag.

Filmen, en amatørmessig produksjon som gjør narr av muslimenes profet og religiøse tro, har skapt voldsomme reaksjoner i flere muslimske land.

YouTube, som eies av Google, vil ikke fjerne videoen, men har på eget initiativ sperret den for brukere i Libya og Egypt. I Afghanistan forsøkte myndighetene å komme protester i forkjøpet ved å stenge tilgangen til YouTube.

Les også

Siste fra Verden