• USAs utenriksminister Hillary Clintong og Kinas visestatsminister Wang Qishan under toppmøtet i Beijing i begynnelsen av mai mellom USA og Kina.

    FOTO: REUTERS

USA og Kina i «krig» om hvem som er verst på menneskerettigheter

Dagen etter at USA kom med en kritisk rapport om menneskerettighetene i Kina og resten av verden, slo kineserne tilbake med en egen rapport om amerikanerne.

Hvert år kommer USAs utenriksdepartementet med en rapport som vurderer menneskerettighetssituasjonen i verdens ulike land. Som vanlig ble Kina kraftig kritisert da den ble offentliggjort på torsdag.

- En autoritær stat som undertrykker befolkningen.

- Manglende reisefrihet, demonstrasjonsfrihet og religionsfrihet.

- Kineserne har ikke en rettstat og de får ikke velge lederne sine.

- Advokater, journalister og opposisjonelle blir fengslet og plaget.

Dette var noe av det amerikanerne pekte på.

Les også

Blind kinesisk aktivist nekter å tie

Den blinde aktivisten Chen Guangcheng lover fortsatt kamp mot brudd på menneskerettighetene i Kina.

Kinas myndigheter avfeier USAs rapport som «full av falske anklager og forvrengninger», ifølge statskanalen CCTV. De mener også at USA ignorerer Kinas fremgang for å gi rettigheter og frihet til sine borgere, og skriver at myndighetene i Kina er «forpliktet til å beskytte menneskerettighetene»

I tillegg kom kineserne dagen etter med en rapport om hvordan menneskerettighetene håndheves i «the land of the free».

Kritiserer USA for manglende pressefrihet

Det kineserne fokuserer på i rapporten har de delt opp i seks områder

- Alvorlige borgerrettighetsbrudd hvor USA lyver for seg selv når de kaller seg selv nettopp «land of the free». Kineserne viser blant annet til brutalitet fra politiet og diskriminering mot minoriteter og kvinner.

- «Internettfriheten» mener kineserne bare er en unnskyldning for å føre diplomatisk press på andre, og at USA selv i realiteten har flere restriksjoner på Internett. Kineserne viser blant annet til en omstridt lov i USA som motstandere av loven mente kunne brukes til å «skru av» Internett.

Les også

Sa ja til ubegrenset fengsling av amerikanere uten dom

- Dette er et langt skritt bakover og stikk motsatt av hva man kunne fovente av Obama.

- Internasjonal pøbel hvor USA-ledede kriger har ført til humanitære katastrofer, blant annet i Irak.

- Tvilsom pressefrihet mener kineserne at USA utøver, og forteller om da journalister ble arrestert under Occupy Wall Street-demonstrasjonene i New York.

- Sammensvergelse mellom makt og penger som kineserne mener fører til kapitalisme og et system hvor de som har penger får stadig mer innflytelse.

- Større forskjell mellom fattig og rik og at det er de aller rikeste som har nytt godt av pengekaka de siste årene, mens middelklassen og de fattige sakker akterut.

- Offensiv linje

Bjørn Engesland, generalsekretær i menneskerettighetsorganisasjonen Den norske helsingforskomité tror kineserens rapport mer er et uttrykk for å slå tilbake kritikk fra USA enn at de er reelt bekymret for menneskerettighetene.

- De går på offensiven og prøver å slå sterkt tilbake for å redusere kritikken utenfra.

Engesland har selv vært med på menneskerettighetsdialog med Kina.

- Jeg har også opplevd at kineserne vi møter er opptatt av norske forhold og er raske med å stille spørsmål tilbake.

- Freidig av kineserne

Man kan si mye om Kinas mangel på menneskerettigheter, men Engesland mener at kineserne peker på åpenbare svakheter i det amerikanske systemet og samfunnet i sin rapporten.

- Det er ingen tvil om at de treffer riktig i mye av sin kritikk. Men min første reaksjon er at veldig mye av det kineserne peker på i minst like stor grad er et problem i Kina selv. Det fremstår litt freidig av kineserne å komme med denne kritikken mot USA.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen.

FOTO: Erlend Aas/NTB Scanpix

Engesland peker blant annet på pressefrihet og økende økonomiske forskjeller som områder Kina ikke akkurat er fremstående på.

- Men alle land er i sin fulle rett til å si hvordan de mener det står til i andre land. Og dersom bekymringen er reell både fra amerikanernes side og kinesernes side, er jo dette en ypperlig anledning for at de kommer sammen og diskuterer problemstillingene.

- Kan man sammenligne menneskerettighetssituasjonen i USA og Kina?

- Både ja og nei. USA har et stort problem med sin store fangebefolkning blant annet, men de er et demokratisk samfunn, hvor man kan gi uttrykk for sine meninger. Jeg har vanskelig for å se at en tilsvarende meningsutveksling skal skje i Kina, som fortsatt er styrt av ett parti.

Ingenting om dødsstraff

Én av de tingene USA ofte får mest kritikk for av menneskerettighetsorganisasjoner - dødsstraff - legger ikke kineserne særlig vekt på i sin rapport om USA.

Les også

Kina henretter langt flere enn resten av verden tilsammen

Men både USA og Kina benytter seg langt mindre av dødsstraff enn tidligere.

- Det er vanskelig å kritisere amerikanerne for noe de selv gjør i så stor grad. De har også brukt den amerikanske praksisen som en unnskyldning for det de gjør selv, kommenterer Engesland.

Therese Jebsen som er daglig leder i Rafto-stiftelsen, en menneskerettighetsorganisasjon med hovedkontor i Bergen, er opptatt av at Kina faktisk bruker «menneskerettighetsspråket».

- Det betyr at de understreker at menneskerettigheter er relevant. Det blir vanskelig fremover for Kina å tviholde på at «menneskerettigheter» er en vestlig opprinnelse. Og det er i seg selv bra.

Engesland fra Helsingforskomiteen er enig med Jebsen at det er positivt at Kina «snakker samme språk».

- Men jeg frykter nok mest at dette er taktisk fundert

- God innenrikspolitikk

Jebsen tror at hovedmålet til kineserne med rapporten er «politikk og propaganda».

- Det er god innenrikspolitikk og Kina leter med lys og lykter etter alt de kan finne.

Hun har lest gjennom sammendragene fra rapportene og hun mener at Kina peker på relevante problemstillinger i USA:

Les også

Lov om hemmelig arrestasjon vedtatt i Kina

Kinas nasjonalforsamling har vedtatt en meget omstridt lov som legaliserer at politiet fengsler folk i hemmelighet.

- Men Kinas bilde av USA er nok vesentlig mer forvrengt enn USAs bilde av Kina. Det er også slik at kinesiske dissidenter søker beskyttelse i USA. Men jeg har ikke hørt om noen tilfeller av det motsatte.

De siste ukene har det vært diplomati på høyt spill når den blinde kinesiske aktivisten Chen søkte ly i den amerikanske ambassaden, og det endte med at han fikk fly til USA for en drøy uke siden.

Kritikk fra USA til Norge

Også Norge blir nevnt i menneskerettighetsrapporten fra amerikanerne. Det er riktignok ikke så mange problemher her om vi sammenligner med hva Kina blir anklaget for.

Men det er likevel en del amerikanerne mener Norge har å gå på. Det som blir trukket fram er vold mot kvinner, antisemittisme og stigmatisering av muslimer og andre innvandrere - særlig på nettet, samt det at politiets ofte holder folk i varetekt lenger enn de har lov.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt