• Russland skal allerede ha plassert ut missiler i Kaliningrad-regionen, som et svar på det planlagte rakettskjoldet. Her ruller en kolonne av Russlands Topol-missiler over den røde plass under en parade i 2009.

    FOTO: AP

USA står fast på rakettskjoldplaner

På tross av protester fra Russland er USA fast bestemt på å få på plass et rakettskjold i Europa.

Russland har helt siden USA og NATO lanserte planene om rakettskjold over Europa vært meget kritiske til det.

For mens USA sier at rakettskjoldet vil kunne demme opp for trusler fra nasjoner som Iran, mener Russland at skjoldet vil true deres atomvåpen.

Konferanse i dag

Russland har innkalt til en todagers konferanse om saken. Den begynner i dag, og representanter fra rundt 50 land vil møte.

- Vårt syn og vår analyse er at rakettforsvaret ikke vil undergrave Russlands strategiske forsvar. Vi vil igjen presentere de tekniske fakta på denne konferansen, sier Ellen Taschner, spesielutsending fra det amerikanske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået AP.

- Jeg vil ikke si at vi er i en fastlåst situasjon i alle fall. Vi vet hva som hva slags spørsmål og bekymringer som finnes. Men fordi mange av dem er tekniske og noen av dem er politiske så er det viktig at vi fortsetter disse samtalene så vi kan bevege oss mot muligheten for samarbeid i fremtiden.

Men Russlands viseforsvarsminister Anatoly Antonov sier at den russiske regjeringen under konferansen vil presentere nye bevis som styrker deres påstander.

- Det sentrale punktet på konferansen vil etter mitt syn være presentasjonen av resultatene fra datamodellering som viser hvordan elementene i NATOs rakettforsvar, blant dem nye objekter i Polen, Romania, Tyrkia og andre steder, kan ha innflytelse på Russlands kjernefysiske forsvar, sier Antonov.

Russlands president Dmitrij Medvedev advarte i november i for mot at Russland kan komme til å stasjonere missiler i de vestlige delene av Kaliningrad-regionen, like ved grensen til Polen, dersom USA og NATO går videre med planene uten å komme med helt konkrete løfter om at skjoldet ikke er rettet mot Russlands atomvåpen.

Og i forrige måned rapporterte en russisk avis at det allerede har blitt utplassert avanserte raketter i Kaliningrad.

Venter ikke snarlig gjennombrudd

Implementeringen av rakettskjoldet skal foregå i flere faser, og elementene som bekymrer Russland mest, de i Polen, vil bli utplassert i den tredje fasen, anslått til 2018.

Ifølge Antonov er det punktet hvor videre forhandlinger kan være umulig.

- Når amerikanerne når det tjedje trinnet for å realisere sine rakettskjoldplaner i Europa, og truer effektiviteten til våre kjernefysiske våpen, vil det stilles alvorlige spørsmål angående en adekvat reaksjon av Russland, sier Antonov.

Men USA står fast på planene, selv om de ikke regner med noe diplomatisk gjennombrudd i nær fremtid.

- Jeg tror det er ganske klart at vi ikke kommer til å oppnå noen form for gjennombrudd i år, sier Madelyn Creedon, assisterende forsvarssekretær.

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt