• En syrisk opprører står vakt i et Damaskus-nabolag: Mange av opprørskrigerne bruker AK 47, men ifølge våpenhandleren i Beirut er de forfengelige og ønsker seg amerikanske M16.

    FOTO: AP

Våpenhandler i Libanon: Forretningen går godt

BEIRUT (Aftenposten.no): – Jeg håper det blir en varig fredsavtale i Syria, for da setter jeg ny salgsrekord,sier en libanesisk våpenhandler.

– Business is very good, sier våpenhandleren med et bredt og fornøyd smil. Han foretrekker å bruke det fiktive navnet «Abu Schab» og vil ikke fotograferes hverken forfra eller bakfra.Abu Schab er en forsiktig mann. Han har bedt oss møte opp på en bensinstasjon i Sør-Beirut og vente der til han kommer. Ankomsten er imidlertid alt annet enn diskret:

En svær firehjulstrekker oversprøytet av søle spinner på kraftige spesialdekk rundt gatehjørnet og opp foran bensinstasjonen. Et smilende ansikt under en militær feltlue viser seg i vinduet på førersiden. Mannen peker med hele venstrehånden og gir tegn til at vi skal starte opp og følge etter.

Våpendepotet ligger i underetasjen til en grå, stygg bygning som ble alvorlig skadeskutt under borgerkrigen (1975 til 1990). Vi befinner oss like ved «den grønne linjen», grensen mellom partene den gang.

Abu Schab går med raske skritt foran min medhjelper og meg inn i et rom uten vinduer. En pistol står til reparasjon i en skrustikke på arbeidsbenken rett innenfor døren. Det lukter sterkt av våpenolje.

Godt utvalg

Våpenhandleren vil ikke at rommets vegger skal bli gjenkjent på fotografier og henger derfor opp en presenning før han stiller frem vareprøver:

Automatrifler av typene M16 og AK 47 Kalasjnikov. Lett å skaffe, sier han:

– Mange grupperinger har fortsatt lagre etter borgerkrigen. Gamle våpen, men i god stand.

En militær anklager i Beirut satte nylig fire menn under tiltale for våpensmugling til Syria. Alle vet at smuglingen pågår i stor stil og at bare et fåtall blir tatt. Abu Schab er sikker på at så å si alt han selger nå om dagen, havner hos opprørerne i nabolandet:

– Det har vært enorm etterspørsel i mer enn et år. De vil ha tunge våpen, også:

Antitankvåpen som RPG og B10, bombekastere, tunge maskingeværer som Doschka og Browning og 12,7 millimeter luftvernmitraljøser. For tiden selger jeg mest ammunisjon, det er det de mangler nå.

– Er våpenhvileavtalen FN-utsending Kofi Annan har fått i stand dårlig for forretningene dine?

– Nei, tvert imot! Fred vil gjøre at alle de ulike fraksjonene vil omorganisere seg, og da vil de ha bruk for mer våpen. Så derfor støtter jeg våpenhvileavtalen, den kan gi salgsrekord.

Store penger

Abu Schab vil ikke anslå hvor mye han tjener, men at konflikten i Syria må ha gjort ham til en meget holden mann.

Han får minst 3000 dollar for en M16 og noe mindre for en AK47.

– De syriske opprørerne er litt forfengelige, de vil alle ha amerikansk M16.

– Men det er etter mitt syn et dårlig valg, for AK 47 er og blir gatekrigens konge! sier han og fingrer med et eksemplar som ser ut til å være av samme en modell som våpenet den nå drepte Al-Qaida-lederen Osama bin Laden ofte lot seg avbilde med.

Våpenhandleren sier han i perioder selger minst 100 automatrifler i måneden. I tillegg kommer salg av mange tyngre våpen, til langt høyere summer. Prisen er alltid det dobbelte av det han selv har betalt leverandøren.

Hizbollah

Det vesle verkstedet og depotet er et av minst seks slike lokaler våpenhandleren har i Sør-Beirut. Abu Schab vil ikke opplyse noe om sitt forhold til Hizbollah, en dominerende kraft i det libanesiske samfunn og det syriske regimets nære allierte. Men særlig her i Sør-Beirut er det umulig å drive med noe så sensitivt som våpenhandel uten at ledere i den mektig sjiamuslimske grupperingen vet om det.

– Så hva mener de om at du selger våpen som havner hos Den frie syriske armé, deres syriske venners dødsfiender?

– De kan ikke si eller gjøre noe som helst! Jeg sier som sant er at jeg bare selger direkte til libanesere, sier han og opplyser til Aftenposten noe han neppe sier til Hizbollah, nemlig at mange av mellommennene er sunnimuslimer.

Kriger

Våpenhandleren er vennlig og høflig, smiler ofte. Men det årvåkne, intelligente blikket er hardt og vaktsomt og forteller at dette er en mann du ikke bør komme på kant med.

– Abu Schab har vært en fighter helt siden han var ung under borgerkrigen; jeg tror egentlig han mistrives i fredstid, sier en kilde som har kjent familiefaren i 40-årene lenge.

Den gamle krigeren vil ikke at hans sønner skal overta virksomheten etter ham og selge våpen til alle som kan betale, uansett hvem kundene måtte være:

– Det er for vanskelig og farlig å drive med dette.

– Frykter du for ditt liv?

– Ja. Men jeg er kjent for å kunne ta vare på meg selv, så ingen utfordrer meg.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Fra sine depoter i Hizbollah-kontrollert område i Sør-Beirut selger våpenhandleren ammunisjon, automatrifler og tyngre våpen han er helt sikker på vil havne hos opprørsstyrkene i Syria.

Fra sine depoter i Hizbollah-kontrollert område i Sør-Beirut selger våpenhandleren ammunisjon, automatrifler og tyngre våpen han er helt sikker på vil havne hos opprørsstyrkene i Syria. FOTO: JØRGEN LOHNE

Siste nytt