• Norske myndigheter vet ennå ikke hvor John Sörbö, en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, sitter fengslet i Khartoum. Han ble pågrepet av sudanske soldater i grenseområdet mellom Sør-Sudan og Sudan lørdag. Omstendighetene rundt pågripelsen er uklare.

    FOTO: REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Vet ikke hvor norsk minerydder sitter fengslet i Khartoum

Norske myndigheter jobber på spreng for å få kontakt med den norske minerydderen John Sörbö.

Den norske ambassaden i Khartoum vet ennå ikke hvor den norske minerydderen sitter fengslet i hovedstaden Khartoum i Sudan.

– Vi vet ikke konkret hvor han befinner seg, men har bedt om umiddelbar adgang, sier ambassadør Jens-Petter Kjemprud til NTB.

Sörbö, som har jobbet for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan siden 2005, er blant fire personer som ble pågrepet av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag.

Beskyldes for spionasje

Myndighetene i Khartoum beskylder den norske minerydderen John Sörbö og de tre andre som lørdag ble arrestert i grenseområdene til Sør-Sudan, for å være spioner.

- De ble arrestert inne på sudansk side av grensen mens de holdt på med mistenkelig arbeid, sier en talsmann for Sudans væpnede styrker (SAF), Sawarmi Khaled, da de fire ankom Khartoum lørdag kveld, melder NTB.

Journalister var invitert til å bivåne ankomsten av de fire, skriver avisen Sudan Tribune på sine nettsider.

Fire pågrepet

Ifølge sudanske myndigheter skal en nordmann, en brite og en sørafrikaner sammen med en sørsudansk soldat ha tatt seg inn i det sudanske grenseområdet Heglig. Der ble de pågrepet lørdag og umiddelbart fløyet til Sudans hovedstad Khartoum og satt i varetekt på ukjent sted.

Les også

Nordmann fengslet i Sudan

En av Norsk Folkehjelps mineryddere er blant fire arresterte utlendinger i Sudan.

Kjemprud sier til NTB at han antar at de fire søndag satt i avhør. Hele ambassaden, som består av seks norske diplomater og rundt ti lokalt ansatte, er satt i beredskap og jobber med å få klarlagt hvor Sörbö befinner seg.

– Den norske ambassaden i Khartoum jobber med å få møte sudanske myndigheter på riktig nivå og få tilgang til å besøke nordmannen. Vi ønsker å få klarhet i nøyaktig hva som er anklagen mot ham og hendelsforløpet rundt pågripelsen, sier pressevakt UD Frode O. Andersen til Aftenposten.no

Norge har løpende kontakt og jobber i nært samarbeid med den britiske og sørafrikanske ambassaden i Khartoum.

Uforutsigbart

Ifølge NTB er regimet i Khartoum noe uforutsigbart, og det har vært tilfeller der folk har blitt sittende lang tid i fengsel for angivelig å ha brutt sudansk lov.

Ambassadør Kjemprud vil ikke spekulere i hva som kan skje med Sörbö. Men det er en kjent sak at Norsk Folkehjelp i årevis har vært en torn i øyet på regimet i Khartoum på grunn av sin tydelige støtte til Sør-Sudan under borgerkrigen, skriver NTB.

- Vi prøver å oppklare de faktiske forhold. Folk blir stort sett godt behandlet, men vi vil gjerne se det med egne øyne, sier han.

Norsk Folkehjelp har vært tungt involvert i Sør-Sudan med matvarehjelp og nødhjelp siden 1986.

- Vårt engasjement i Sør-Sudan har ikke vært ønsket i Sudan, men vi håper at dette ikke blir en politisk sak, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til Aftenposten.no. Nergaard er strategisk leder for samfunnssikkerhet i organisasjonen.

Nergaard opplyser at Norsk Folkehjelp samarbeider med flere organisasjoner om minerydding i grenseområdene mellom Sør-Sudan og Sudan.

John Sörbö skal ha vært sammen med en britisk FN-ansatt, en sørafrikaner som arbeider for en sørafrikansk organisasjone for minerydding, og en sørsudaner da de ble pågrepet lørdag-

- Han er en av våre mest erfarne mineryddere med over syv års erfaring fra arbeid i Sør-Sudan, sa landdirektør Jan Ledang i Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan til Aftenposten.no lørdag kveld.

Strid om olje

Sør-Sudan og Sudan har i lengre tid forsøkt å løse en strid om oljeinntekter og avgifter for bruk av en oljeledning som går gjennom Sudan.

Sør-Sudan har de største oljeressursene, men den nye nasjonen har ikke tilgang til havner. Alle oljerørledninger og eksportmuligheter kontrolleres derfor av Sudan, som blir beskyldt for å stjele olje.

For tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Sudan avviser FN-mekling Begge landene hevder at Heglig tilhører dem, og begge skylder på hverandre når striden fortsetter i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan.

Sør-Sudan ønsker at grensespørsmålet skal avgjøres av Den internasjonale grensedomstolen i Haag, mens sudanske myndigheter vil holde saken innenfor Den afrikanske union (AU).

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt