• Erik Solheim reiser til Burma på tirsdag.

    FOTO: KNUT FALCH / SCANPIX

Vil ikke presse generalene

Erik Solheim kommer ikke til å kreve at Aung San Suu Kyi løslates når han snart reiser til Burma. - Det burde han, sier eksilburmeser i Oslo.

Åtte måneder er gått siden en av de verste naturkatastrofene i morderne tid rammet det lutfattige og isolerte landet i Sørøst-Asia. Nærmere 150.000 mennesker døde da syklonen NargisNargis traff det sørlige Burma med full styrke i mai i fjor. Tirsdag reiser utviklingsminister Erik Solheim til landet for å se hvordan norske bistandskroner blir brukt til å gjenoppbygge de ødelagte områdene. - Det er blitt skapt en åpning der FN har fått adgang til Burma på en helt ny måte, men foreløpig gjelder dette bare Irrawaddy-deltaet i den sørlige delen av landet. Dette humanitære rommet må utvides til hele landet, sier Solheim når han blir spurt om hva han ønsker å få til i løpet av de to dagene han skal være i Burma. (Artikkelen fortsetter under bildet)

FOTO: KHIN MAUNG WIN

Ingen politiske toppmøter

Han gjør det klart at turen, som han skal gjennomføre sammen med den danske utviklingsministeren, er av humanitær art, og at han derfor ikke har lagt opp til noen politiske toppmøter med det som er et av verdens mest lukkede regimer. - Men jeg skal ta opp politiske temaer med folk på lavere nivå, blant annet det store internasjonale ønsket om å frigi poltiske fanger. Norge er jo et land som generelt tror på dialog, sier Solheim. Han kommer ikke til å gjenta det norske ønsket om at Burmas – og kanskje verdens – mest kjente politiske fange, nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi, blir løslatt. - Vi kommer til å be om at de løsner på betingelsene hennes, at hun får treffe familien og at hun får færre restriksjoner. - Er det ikke bedre å kreve at hun blir løslatt? - Det er soleklart at vi mener at hun skal løslates. Men i den virkelige verden må det også ses på som positivt at hun får lettet på forholdene hun bor under, sier utviklingsministeren. «Den linjen man har ført de siste 20 årene har ikke ledet til noe som helst» Erik Solheim

FOTO: AFP

Skuffet

Eksilburmeseren Khin Maung Win, som jobber for radiostasjonen Democratic Voice of Burma i Oslo, er skuffet over Solheims beslutning. - Vi skulle ønske at han krevde at hun blir løslatt. Dette er jo et krav som alle er enige om, og som ikke er kontroversielt i det hele tatt. Samtidig forstår vi Solheims ønske om å gjøre dette til en tur der det humanitære er i fokus. Mange politikere ønsker ikke å kombinere den humanitære innsatsen med politiske krav, sier Khin. Mange håpet at naturkatastrofen i fjor skulle føre til en forbedring i Burma, og at ødeleggelsene skulle svekke militærregimet. Det har ikke skjedd. I stedet har myndighetene arrestert en rekke burmesiske hjelpearbeidere fordi de frykter at lokale nødhjelporganisasjoner kan føre til politiske bevegelser. - Derfor er det viktig at land som Norge bidrar til å forhindre at slike personer blir arrestert. Den eneste måten Burma kan bli mer åpent på, er ved at det bygges opp organisasjoner på bakken. Akkurat nå foregår mesteparten av nødhjelpsarbeidet gjennom de internasjonale organisasjonene. Vi er bekymret for hva som skjer når de en gang forlater landet, sier Khin.

FOTO: STAN HONDA

Trenger dialog

Han legger til at han også håper at Norge kan ta en rolle overfor Burma-generalene for å sette i gang en dialog mellom myndighetene og opposisjonen i landet. En slik dialog håper også Solheim på. Han mener at den norske dialog-linjen er i ferd med å vinne støtte fra stadig flere land. - Man har forstått at man trenger en ny kurs. Den linjen man har ført de siste 20 årene har ikke ledet til noe som helst, sier han. Han får støtte fra Robert Templer, Asia-direktøren ved tankesmien International Crisis Group. Under et innlegg i FN-bygget i New York i desember gjorde Templer det klart at sanksjoner og andre straffemetoder ikke har hatt noen effekt. - Utsiktene for at generalene skal myke opp er lik null, hevder Templer, ifølge en norsk UD-ansatt som var tilstede på presentasjonen. - I dette bildet fortsetter folk å lide, og blir straffet for et regime de ikke ønsker. Landet er i «steady decay». Uten økt bistand vil landet forfalle, advarer Templer, og minner om at naboland som Laos og Kambodjsa får 20 ganger mer bistand per hode enn Burma.

Optimistisk

Solheim er optimistisk foran Burma-turen sin, og tror hjelpearbeidet kan føre til en utvikling i landet. - Under enhver omstendighet er det viktig å se hvordan hjelpearbeidet har gått. Jeg har snakket med norske organisasjoner som er involvert i Burma, og alle er enige om at det er positivt at jeg drar. Det er klart at jeg ikke kan få et realistisk bilde alene ved hjelp av synsinntrykkene jeg får i løpet av to dager. Men kominasjonen av egne og andres inntrykk er iallfall den beste informasjonen en kan få i et land som Burma, sier Solheim.

Les også:

Les også

Siste fra Verden