• Det er Geert Wilders, omstridt politiker og filmskaper, som står bak den 15 minutter lange anti-islamske filmen.

    FOTO: FRED ERNST / AP PHOTO

Wilders' anti-islamfilm fjernet i natt

Nettstedet LiveLeak tok avgjørelsen om å fjerne filmen «Fitna» etter å mottatt drapstrusler.

Nettstedet LiveLeak valgte å fjerne den anti-islamske filmen «Fitna» etter et døgn, angivelig på grunn av trusler mot ansatte.

- På grunn av trusler mot vårt personale av en meget alvorlig natur har vi valgt å fjerne filmen fra våre servere. Dette er en trist dag for ytringsfriheten på internett, men vi må sette hensynet til våre ansatte først, sier LiveLeak i en kunngjøring lagt ut på nettstedet.

Blander Koranen og terror

Det er dette nettstedet som først skal ha publisert den anti-islamske filmen torsdag kveld . Men selv om den nå er fjernet, sirkulerer filmen fortsatt på en rekke andre fildelingsnettsteder.

Den 15 minutter lange filmen er laget av den høyreorienterte nederlandske politikeren Geert Wilders. I filmen blander han vers fra muslimenes hellige bok Koranen med bilder fra terrorangrepene i USA, London og Madrid, samt drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

De voldsomme reaksjonene i islamske land, som var fryktet på forhånd , så stort sett ut til å utebli.

Fordømmer filmen

Både muslimske land, EU og FN fordømmer offentliggjøringen av filmen, som karakteriseres som hatpropaganda.

- Filmen er støtende. Det finnes ingen rettferdiggjøring for hatspråk og det å tilskynde til vold. Dette handler ikke om retten til frie ytringer, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon i en uttalelse.

Også den norske regjeringen tar skarp avstand fra den anti-islamske filmen.

- Wilders forsøker å forfekte et innhold som bidrar til hat og mistro. Jeg er dypt uenig i innholdet, og tar skarpt avstand fra det, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i utenriksdepartementet til Dagsavisen.

- Riktig beskrivelse

Også FrPs innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen er er opprørt over innholdet i filmen - men av andre grunner enn Johansen.

- Jeg ble nesten syk av å se på filmen. Det er sterke bilder, tekster og ingenting ved den som ikke er korrekt. Det gir en riktig beskrivelse av det jeg og mange mener er skremmende sider ved islam, sier Amundsen til Dagsavisen.

Også Partileder i Demokratene, Vidar Kleppe, mener at filmen bidrar med mange viktige poenger til en viktig debatt, og har oppfordret alle til å se den anti-islamske filmen .

Den danske tegneren Kurt Westergaard er forbannet etter at Geert Wilders brukte hans omstridte Muhammed-karikatur i filmen uten tillatelse, og og vil nå saksøke filmskaperen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Partileder for Demokratene, Vidar Kleppe, oppfordrer alle til å se filmen Fitna. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX