• Kjernekraftverket i Oskarshamn er stengt etter bombealarm.

    FOTO: ARKIVSCANPIX SVERIGE

Bombefrykt tones ned

En håndverker ble stoppet på vei inn i kjernekraftverket med det man fryktet var en bombe, men nå toner kjernekraftverket ned hendelsen.

En sveiser ble i dag morges stoppet i sikkerhetskontrollen ved kjernekraftverket i Oskarshamn i Sverige. Ifølge svenske Aftonbladet.se hadde mannen på seg høyeksplosiver.

Funnene skal være gjort i tilknytning til en pose mannen hadde med seg.

Bombepersonell er nå på vei til kjernekraftverket, som skal være stengt etter episoden.

Ved 12-tiden skriver svd.se at ledelsen ved kjernekraftverket har fått nye opplysninger og derfor toner ned hendelsen.

- Det handler om spor posen og ikke i som vi først trodde. Vi har ikke fått noe trussel, sier informasjonsrådgiver Roger Bergman ved kjernekraftverket til SvD.se.

Sperret av område

Politiet har sperret av et område i 300 meters radius mens de venter på bombefolkene som fortsatt er på vei.

Bombegruppen vil bruke fire-fem timer på reisen fra Malmö, ifølge kvp.se.

Mannen som ble stoppet med eksplosivene er tatt hånd om av politiet, og sitter nå i avhør, skriver avisen.

Det var ved 08-tiden i dag morges at sveiseren var på vei gjennom kjernekraftverkets sikkerhetskontroll, og ble stoppet med sprengladningene på seg. Det skal dreie seg om relativt små mengder eksplosiver.

- Utstyret ved inngangen gjorde utslag på sprengstoffet, sier Roger Bergman, informasjonsrådgiver ved kjernekraftverket til kvp.se.

- Samme som i London

- Det finnes opplysninger om at det dreier seg om det høyeksplosive stoffet TATP, sier Sven-Erik Karlsson, pressetalsmann hos politiet i Kalmar til kvp.se.

Dette er det samme stoffet som man mistenker ble brukt under terrorangrepene i London i 2005, skriver svd.se. Det gjør at politiet ikke utelukker at det dreier seg om en bombe.

Håndtverkeren trenger ikke det høyeksplosive stoffet til bruk i jobben.

- Mannen avhøres nå av politiet. Han behøvde ikke å ha det høyeksplosive stoffet på seg, og har ikke kunnet forklare hvorfor han hadde det, sier Sven-Åke Karlsson, pressetalsmann hos politiet i Kalmar, til svd.se.

Det skal ikke ha kommet inn trusler i forkant av beslaget, og det er ennå uklart hvilke konsekvenser saken får for kraftverkets drift.

Les mer om det høyeksplosive stoffet TATP på Wikipedia.


Les også

Siste fra Verden