• Dette monumentet er stridens kjerne.

    FOTO: AFP

Én død og 44 skadet
i opptøyer i Tallinn

Myndighetene i Estland fjernet fredag morgen et omstridt krigsmonument, etter voldsomme opptøyer der én person ble drept. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er sint.

- Disse menneskene ville beskytte verdier som for dem er så godt som hellige. Men den estiske regjeringen har spyttet på disse verdiene, sa Lavrov på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Også Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok på pressekonferansen. Lavrov benyttet anledningen til å rette sterk kritikk mot Estlands regjering.

Selv om Lavrov var sterk i ordbruken, så understreker han at ikke situasjonen kommer ut av kontroll.

- Vi må reagere uten hysteri, sa Lavrov på pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo i dag.

Dårlig forhold

Lavrov slår fast at forholdet mellom Russland og Estland blir vanskeligere etter at estisk opprørspoliti torsdag kveld brukte tåregass for å jage vekk demonstranter fra et omstridt krigsmonument i Tallinn.

- Metodene som ble brukt mot demonstrantene er forferdelige, sa Lavrov.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre, benyttet anledningen til å ta avstand fra voldsbruken.

- Begge parter må nå stoppe opp og vise respekt for hverandre, sa Støre.

Estiske myndigheter vil flytte monumentet, noe mange - og da særlig russere bosatt i landet - reagerer kraftig på.

Mange estere ser derimot på statuen som et symbol på 50 år under sovjetisk okkupasjon.

Drapstrusler mot statsminister

En russisk gruppering i Estland har svart med drapstrusler mot den estiske statsministeren Andrus Ansip. Truslene har kommet som e-post til flere instanser fredag. Gruppen som har fremsatt truslene, sier at Ansip har erklært krig mot Russland og en plass som er hellig for russerne.

Voldsomme opptøyer

Fjerningen av monumentet utløste voldsomme opptøyer i sentrum av den estiske hovedstaden, som utartet til vandalisme og plyndring av butikker. Ifølge regjeringskilder mistet én person livet i urolighetene og 44 mennesker skadet. Over 300 mennesker ble arrestert, melder NTB.

Det omstridte monumentet ble fjernet fredag morgen, etter at en krisekommisjon i regjeringen hadde tatt beslutningen, ifølge en regjeringstalsmann.

- Statuen og hele monumentet er nå fjernet og befinner seg under politiets kontroll.

Det er særlig den russiske minoriteten i Estland som har protestert mot flyttingen av sovjetiske soldatgraver og krigsmonumentet, som i sin tid ble reist til ære for Sovjetunionens seier over nazismen under 2. verdenskrigen.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (bak) benyttet fredagens pressekonferanse i Oslo til å kritisere den estiske regjeringen. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre foran. FOTO: SCANPIX

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene. FOTO: AP

Siste nytt