• Mitt Romney er nå relativt sikker som republikanernes presidentkandidat, mener både republikanere og eksperter.

    FOTO: Scanpix

- Det er over, Mitt Romney blir presidentkandidat

Det sier stadig flere republikanske superdelegater.

Det er stadig større enighet blant superdelegater til republikanernes landsmøte i august om at Mitt Romney blir kandidaten som stiller mot Barack Obama i høstens presidentvalg.

Selv republikanere som egentlig støtter en av de andre kandidatene, mener valget er avgjort, melder nyhetsbyrået AP.

- Jeg blir overrasket hvis Romney ikke får det antallet delegater han trenger, sier Jeff Johnson fra Minesota, som sympatiserer med Newt Gingrich.

- Hør, Romney blir presidentkandidat, og han får nok stemmer, sier Bob Bennett fra Ohio til AP. Bennett støttet Romney for fire år siden.

Solid ledelse

AP har utført en spørreundersøkelse der 114 av 120 superdelegater deltok. De har også intervjuet flere av dem. De fleste er ikke villige til offentlig å støtte en av kandidatene, de vil la det være opp til velgerne å stemme fram sin kandidat.

Men tallene viser at Romney har en så solid ledelse blant alle delegatene at det kan bli umulig å slå ham. Romney har 660 delgater foran Rick Santorums 281. Newth Gingrich har 135, mens Ron Paul ligger sist med 51.

Superdelegatene kan selv velge hvem de vil støtte av presidentkandidatene på landsmøtet, mens de valgte delegatene er forpliktet til å stemme på en bestemt kandidat.

Matematikk

Hilde Restad, seniorforsker på NUPI.
- All sunn fornuft tilsier at det kommer til å gå bra fra for Mitt Romney. Det blir veldig vanskelig for Rick Santorum å skaffe de kandidatene han trenger, sier seniorforsker på NUPI og USA-ekspert Hilde Restad til Aftenposten.

Svein Melby, leder ved Senter for transatlantiske studier ved IFS, er enig:

USA-ekspert Svein Melby

FOTO: Scanpix

- Det blir umulig for de andre å hente inn forspranget til Romney. Først og fremst er dette matematikk, men media og ekspertene snakker nå omtrent bare om Romney og Obama, og de andre forsvinner ut av mediestrømmen. Det har ikke egentlig noen hensikt for dem å henge på lenger, mener han.

Trolig er det bare en stor avsløring som kan velte Romneys kandidatur.

Visepresident

- Den store diskusjonen nå er hvem Romney vil velge som visepresidentkandidat, sier Hilde Restad.

Etter at John McCain lanserte kontroversielle Sarah Palin som visepresidentkandidat før forrige presidentvalg, er republikanerne trolig mer varsomme med hvem de velger denne gangen.

- Palin satte en støkk i partiet. Nikki Haley som er guvernør i South Carolina kunne vært aktuell var det ikke for Palin-erfaringen, mener Restad.

Haley er støttet av den dypt konservative Tea party-bevegelsen.

Det er vanskelig å vite hvordan Romney selv tenker og vil velge, understreker Restad. Men hun trekker frem to kandidater.

- Den kubanskamerikanske senatoren Marco Rubio er aktuell, han er en ung stjerne i det republikanske partiet.

Marco Rubio er aktuell som visepresidentkandidiat.

FOTO: Scanpix

Rubio vil kunne appellere til andre grupper enn Romney, blant dem latinamerikanere, og dermed utvide velgergrunnlaget.

- Rob Portman fra Ohio er en annen kandidat, han er et trygt valg og ganske lik Romney, sier hun.

Det handler om Obama

Men til høsten er det ikke lenger republikanerne det handler om. Da dreier det seg om Barack Obama.

- Valget blir et referendum over Obamas første presidentperiode og over økonomien. Hvis det går bra med økonomien over sommeren, skal det veldig mye til for Romney å vinne presidentvalget, sier Restad.

- Vi har hatt noen måneder hvor ledighetstallene er gått ned, og det kan se ut som det lysner økonomisk. Dette styrker gjenvalgsmuligheten til Obama. Men nye tall i går viste færre nye arbeidsplasser enn ventet, og er nok et tegn på at oppgangen langt fra er så sikker som man kanskje trodde, forklarer Svein Melby.

Ideologi

Melby mener valgkampen også kan komme til å dreie seg om større veivalg.

- Å satse på økonomi er risikabelt for Romney hvis det nå går rett vei under Obama. Dermed kan dette bli et klassisk, ideologisk oppgjør. Det vil stå mellom et republikansk parti som vil kutte ned på offentlig bruk av penger og minske statens inngrep i samfunnet, mot demokrater som mener at hvis USA skal klare seg i den harde internasjonale konkurransen må samfunnet være bedre organisert. Det krever en bedre overordnet styring av økonomien, satsing på infrastruktrur og ny energi, og krever en sterkere rolle for den føderale regjeringen, sier Melby.

Han fortsetter:

Paul Ryan, kongressrepresentanten fra Wisconsin, er republikanernes ideologiske stjerne akkurat nå.

FOTO: Scanpix

- Hvis Romney ønsker en ideologisk debatt, så ville jeg kanskje tenkt at han burde vært tøff nok til å velge Paul Ryan, kongressrepresentanten fra Wisconsin, som visepresidentkandidat. Han er republikanernes ideologiske guru på det nåværende tidspunkt og en stor stjerne i partiet. Han er populær både blant de intellektuelle og i Tea party-bevegelsen. Men han er en rød klut, den ideologiske motsatsen til Obama. Mange vil si at dette kan skremme velgerne i sentrum, men jeg tror kanskje Romney har behov for en visepresidentkandidat som kan være ideolog og skape begeistring i egne rekker.

 

Les også

Siste fra USA-valg

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt