• Newt Gingrich taler til andre republikanere i Alabamas største by - Birmingham.

    FOTO: REUTERS

Primærvalg på Hawaii og i to sørstater

- Viktig for Gingrich å vinne for å holde illusjonen i live

Men Mitt Romney vil være enda nærmere en sikker i republikanernes primærvalg seier om han vinner i sørstatene tirsdag.

I tillegg til Hawaii og Amerikansk Samoa, hvor det ikke er noen tvil om at Romney vil vinne primærvalget tirsdag, skal også republikanere i Alabama og Mississippi velge sin favoritt tirsdag.

Romney leder foreløpig klart over de andre kandidatene, Newt Gingrich, Rick Santorum og Ron Paul. Han har allerede flere delegater enn de andre har til sammen så langt. Men Mitt Romney må overbevise mange flere for å få de 1144 delegatene han trenger for å utfordre president Barack Obama i høst.

Les også

Romney vant Ohio knepent

Mitt Romney vant den viktige delstaten Ohio knepent foran Rick Santorum. Men det var Santorum som hadde størst grunn til å juble i natt.

Meningsmålinger viser at det er jevnt mellom Gingrich og Romney i begge de to sørstatene Alabama og Mississippi, som ikke ligger langt fra Gingrichs hjemstat Georgia.

Jan Arild Snoen, skribent og en av de som følger republikanernes primærvalg tettest i Norge, sier dette om Gingrich og tirsdagens primærvalg.

- Det som er viktig for Gingrich er at han vinner slik at han kan opprettholde en illusjon om å fortsette til Tampa (der republikanernes presidentkandidat offisielt skal velges).

- Gingrich kan bare vinne i «Deep South»

Snoen som i mange måneder mer eller mindre har sagt at primærvalget er avgjort til Romneys fordel, tror at Gingrich vil kunne vinne både Alabama og Mississippi, men at det uansett ikke har noe å si i resten av valget.

- Han greier bare å vinne i «Deep South».

Snoen mener den eneste lille sjansen for at Romney ikke skal bli mannen som kjemper mot Obama i høst, er at Gingrich går på en smell nå, og at Santorum gjør det veldig bra.

- Da kan det være at Gingrich gir opp, selv om han har sagt at han ikke vil det, og at stemmene til Gingrich går til Santorum. Santorum har også vist at han kan vinne andre delstater enn Gingrich.

Amerikanske meningsmålinger viser også at satt opp mot Obama er Santorum mer populær enn Gingrich er.

Les også

Populariteten til Obama daler når oljeprisen øker

Oppslutningen har sunket til under 50 prosent.

Ifølge CBS News sier Gingrich at han vil fortsette å kjempe mot Romney, Santorum og Paul uansett hva som skjer.

Men dersom Romney gjør en braktirsdag, blir Snoen enda mer sikker på det han har satt penger på for lenge siden.

- Det er et republikansk kjerneområde, og om han vinner en eller to av statene, blir det enda tydeligere at han er i stand til å samle en bred koalisjon. Og om han vinner begge, er det i alle fall over, mener Snoen.

Han får støtte av Jonathan Martin hos det anerkjente nettstedet Politico.com som også skriver at dersom Romney vinner begge statene i «Dixie-land» vil Romney «seal the deal».

Leder ikke suverent på meningsmålinger

Men selv om eksperter har Romney som storfavoritt, og han fortsatt har desidert lavest odds på gambling-nettsider, viser de siste meningsmålingene på landsbasis at det ikke er større forskjell enn 5-6 prosentpoeng på Romney, som leder og Santorum.

Ifølge Realclearpolitics har Romney i snitt  på målingene 34,8 prosent og Santorum 29,3 prosent. Gingrich og Paul har begge langt under 20 prosent støtte i disse målingene.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra USA-valg

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Rick Santorum vil vise at han er en mann av folket, og går ikke av veien av å spise litt grillmat med hendene. Dette bildet er fra en restaurant i Alabama mandag. FOTO: AP

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt