• FOTO: AP Photo/Chuck Burton

Nå er også Newt Gingrich ute av presidentkampen

Annonserte forrige uke at han ville trekke seg. I morgen blir det offisielt.

På sin egen hjemmeside har Gingrich lagt igjen en hilsen til alle sine støttespillere, hvor han annonserer at han trekker seg.

 

- Jeg vil benytte muligheten til å gi dere et forhåndsvarsel, om at jeg på onsdag offisielt vil innstille min kampanje.  Jeg ville at dere skulle vite det først – deres hjelp har vært avgjørende, sier Gingrich i YouTube-videoen.

Les også

Romney klar til å utfordre Obama

NEW YORK (Aftenposten.no): Mitt Romney erklærte seg i realiteten som seierherre i den republikanske nominasjonsstriden etter å ha vunnet i fem delstater i natt.

- Vår tids viktigste valg

Gingrich røpet ikke om han vil gi sin støtte til Mitt Romney, som etter alt å dømme blir republikanernes presidentkandidat, men viet tiden til å mane til kamp mot Barack Obama.

- Fremtiden til landet vårt står overfor en enorm krise, og et gjenvalg av Barack Obama vil være en sann katastrofe. Jeg mener vi alle har ansvar for å gjøre alt vi kan for å slå Obama. Jeg vil også at dere skal vite at vi vil fortsette å drive valgkamp. Vi vil reise rundt, holde taler, og gjøre alt vi kan for å hjelpe med å bekjempe Barack Obama. Jeg håper dere vil være med på dette historiske arbeidet. Dette er vår tids viktigste valg.  

Ifølge Washington Post kommer Gingrich imidlertid til å støtte Romneys kandidatur. Hans medarbeidere jobber nå med å få på plass detaljene omkring hvordan dette skal skje.

Gingrich benyttet også anledningen til å takke sine støttespillere og donorer.

- Jeg vil takke dere personlig, og la dere få vite at når vi på onsdag offisielt innstiller kampanjen, så er det med tanker til dem som har jobbet side om side med oss. Uten dere hadde ikke noe av dette vært mulig.  Jeg ser frem til å jobbe videre med dere for en bedre fremtid for Amerika, sier Gingrich.

- "Ganske åpenbart"

Nyheten om at Newt Gingrich kom til å trekke seg sprakk forrige uke, da Romney vant alle de fem statene det var valg i 24. april.

Onsdag forrige uke skal Gingrich ha sagt at det var ”ganske åpenbart” at Romney kom til å bli republikanernes neste kandidat. Gingrich har kun vunnet to delstater, mens Romney har vunnet 16.

I tillegg har Gingrichs kampanje store økonomiske problemer: ifølge flere amerikanske medier skal kampanjen hans ha over 4,3 millioner dollar i gjeld.

 

Les også

- Gingrich trekker seg

Vil etter alt å dømme oppgi kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat til uken.

Gingrich er siste i rekken av kandidater som trekker seg. Da den republikanske nominasjonsrunden startet før jul, var det seks kandidater som stilte til valg. Skandaleomsuste Herman Cain trakk seg før selve primærvalget var i gang, og nest ut var den eneste kvinnen som stilte til valg, Michelle Bachmann. Deretter kastet John Huntsmann og Rick Perry også inn håndkleet.

Etter å ha pustet Romney i nakken, og vunnet 11 delstater, valgte Rich Santorum å trekke seg 10. april.

- Det er over for meg, sa han, omgitt av sin kone og fire av parets sju barn.

Santorum sa at yngstedatterens sykdom veide for tungt til at han kunne fortsette nominasjonskampen.

- Jeg tok beslutningen sammen med familien rundt kjøkkenbordet nå i helgen, sa Santorum, som takket sine tilhengere for all støtte.

Les også

Santorum trekker seg fra nominasjonskampen

Med Rick Santorum ute av veien er det lite som kan hindre Mitt Romney i å bli Republikanernes presidentkandidat.

 

Ron Paul eneste utfordrer

Igjen står altså den suverene favoritten Mitt Romney. Men helt alene er han ikke, for kandidaten Ron Paul er fortsatt med. Det er imidlertid lite trolig at han vil være en stor utfordring for Romney når den endelige kandidaten skal utnevnes på republikanernes nominasjonsmøte i Tampa i slutten av august.

Romney har til nå vunnet 16 delstater, mens Paul har hittil ikke vunnet noen.

 

Les også:

Les også

Siste fra USA-valg

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.