• Mitt Romney, som leder kampen om presidentkandidaturet, setter fingeren på et ømtålig utenrikspolitisk tema. Men retorikken hører den kalde krigen til, mener kritikerne, deriblant Russland president Dimitrij  Medvedev.

Romney: - Russland er fiende nummer én

Medvedev svarer med å be ham bruke hodet. - Vi er i 2012, ikke midten av 70-årene.

Den kalde krigens spill er ikke over i amerikansk presidentvalgkamp. I alle fall ikke for republikaneren Mitt Romney, som denne uken er frempå med ambisiøse anklager mot Barack Obama og samarbeidet mellom USA og Russland.

- Russland er utvilsomt vår geopolitiske fiende nummer én, sa Romney til CNN torsdag.

Les også

Romney hjemsøkt av «Kennedy-spøkelse»

Fra sin grav kaster den demokratiske senatoren Ted Kennedy skygge over Mitt Romneys valgkamp.

 

Retorikken er en del av et forsøk på å slå politisk mynt på på en tabbe Obama begikk under et møte med Russlands president Dimitrij Medvedev. Da de to kollegene trodde mikrofonen var avslått, hvisket de følgende til hverandre, ifølge ABC News:

- Dette er mitt siste valg. Etter valget kan jeg være mer fleksibel.

- Jeg forstår. Jeg vil si det videre til Vladimir.

- Særlig når det gjelder rakettskjoldet kan det løse seg, men det er nødvendig for ham å gi meg rom for manøvrering.  

Denne tilsynelatende tillitsfulle imøtekommelsen fra Obama ble for mye for Romney, som har brukt episoden for alt den er verdt. Han har kalt den både alarmerende og bekymrende og gitt et løfte om at Obama neppe slipper lett unna.

Barack Obama har etablert en tett kontakt med Russlands president Dimitrij Medvedev. Han spiller bort sine forhandlingskort, mener republikanske kritikere.

FOTO: AP

 

 

- Skammelig forræderi

Romney er fra før en iherdig kritiker av den historisk sett ferske nærheten mellom Russland og USA. Etter hans mening har president Barack Obama vist altfor mye godvilje overfor den tidligere motpolen.

Les også

Atomterror truer verden

Et hungerrammet land med atombomber og raketter. Det er oppskrift på uro. Uroen har vært merkbar på atomtoppmøtet i Sør-Korea.

Men nå tar han det mange hakk videre.

- Obama begår her et skammelig forræderi mot USAs prinsipper, lød hans tordentale.

Russland får, USA gir. Slik har politikken vært i de tre årene Obama har vært president, oppsummerer Romney i en kronikk publisert på Foreign Policys nettside.

- Uten å få noen vesentlige innrømmelser fra Russland har Obama gitt opp rakettskjoldet i Polen, skriver han.

Russland har også kunnet legge begrensninger på USA i deres atomvåpenarsenal og i sanksjonene overfor Iran, nevnes det.

Han spør seg om den vennligsinnede tonen overfor fienden Russland vil forlenges videre til regimer som Iran, Cuba og Venezuela.

- Forsvarer de verste

Etter utfordring fra CNNs reporter understreket han at den største trusselen selvfølgelig kommer fra et Iran med atomvåpen, og at et bevæpnet Nord-Korea skaper allerede nok problemer. Men deretter henviste han til Syria-krisen.

- Hvem er det som alltid forsvarer de verste aktørene? Det er alltid Russland, typisk med Kina ved sin side. Som en nasjon som er med i Sikkerhetsrådet og har massiv atomkapasitet er de derfor en geopolitisk fiende.

Medvedev: - Bruk hodet

Russland president Dimitrij Medvedev svarer med å omtale kritikken som utdatert.

- Det lukter av Hollywood og høres ut som noe fra Den kalde krigen. Det er ikke skadelig for en presidentkandidat å bruke hodet og fornuften. Vi er i 2012, ikke midten av 70-årene. Uansett hvilket parti han tilhører er han nødt til å ta dagens realiteter i betraktning, sa han, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Det er ingen hemmeligheter her, og det burde ikke være overraskende at noen saker lar seg best løse i visse politiske situasjoner, fortsatt han.

På hjemmebane er Romneys uttalelser blitt tolket som et tegn på at han ikke forstår utenrikspolitikk, der fiendebildet fra den kalde krigen er byttet ut med tettere alliansebånd.

Ikke uventet settes han da også i samme båt som tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin, som i 2008 påberopte seg utenrikspolitisk innsikt fordi hun kunne se over til Russland fra hjemstaten Alaska. Episoden er blitt heftig parodiert, blant annet av komiker Tina Fey.

- Ufattelig naivitet

Partikollega John Boener mente Romneys kritikk var upassende på et tidspunkt da presidenten er på oppdrag i utlandet.

Også USAs tidligere India-ambassadør, Timothy Roemer, raste mot Romney.

- Han utviser et farlig og ufattelig nivå av naivitet når det gjelder USAs utenlandsrelasjoner.

Anklages for hemmelighold

Rakettskjoldet er en politisk knute. USA mener er nødvendig i forsvaret mot Iran, mens Russland anser det som unødvendig og truende. Kritikken fra republikanerne, som ikke er ukjent, går ut på at USA med en slik tone spiller bort mange av sine forhandlingskort i saken om rakettskjoldet.

Vise-sikkerhetsrådgiver i Obama-administrasjonen, Ben Rhodes, avviser:

- Det er alltid mye snakk om dette temaet. 2012 er året for ledelsesskifte i begge land. Det er ikke tidspunktet for å løse såvidt kompliserte saker, sa han til Fox News.

Etter mikrofonepisoden har flere også kritisert Obama for å holde hemmelig hva han vil gjøre etter valget.

Selv forsvarte han seg med at ingenting er hemmelig, men at han for tiden møter store vanskeligheter med å få støtte i Kongressen, fordi valgkamptaktikk dominerer i alle saker.

Han forsøkte å vri episoden i humoristisk retning ved å spøke med journalistene om hvorvidt deres mikrofoner var på eller ikke.

Les også

Russland beskylder USA for innblanding

- Forsøker å påvirke valget i Russland.

 

Tettere allianse med Obama

At tonen mellom USA og Russland er blitt tettere etter at Obama overtok, er tvert imot ingen hemmelighet. I 2010 ratisfiserte de en bilateral nedrustningsavtale, New START.

USA skal øke sin eksport, og Russland er et av markedene de sikler på. Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev er opptatt av å modernisere sitt land og har i den forbindelse lagt flere besøk til USA og Silicon Valley.

Særlig tydelig ble også alliansen under spionutvekslingssaken i 2010, som ga republikanerne ny vind i de anti-russiske seilene. Fire agenter som ble arrestert i Russland ble byttet ut mot 10 russiske. 

Les også

Siste fra USA-valg

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt