• Mitt Romney kan gjøre det bra i morgen. Her er han fotografert 28. februar med sin kone Ann.

    FOTO: Reuters/Mark Blinch

Romney er favoritt, men kampen kan bli langvarig

Eksperter på amerikansk politikk tror kampen om å bli republikanernes presidentkandidat kan trekke ut.

Det er duket for supertirsdag i USA.

I delstatene Alaska, Georgia, Idaho, Massachusetts, Nord-Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont og Virginia skal republikanere stemme over hvem de ønsker som sin representant i presidentvalget. 396 delegater skal fordeles.

Supertirsdag er så viktig fordi dagen kan bli avgjørende for hvem som skal representere republikanerne i det amerikanske presidentvalget.

Tror Romney blir vinneren

Ole Moen er USA-kjenner og professor emeritus ved Universitet i Oslo. Han tror det kommer en avklaring på tirsdag, og at Mitt Romney vil ende opp som republikanernes presidentkandidat.

- Ron Paul har sin menighet, men ikke noe mer. Han har ikke vunnet noen delegater å snakke om. Og Newt Gingrich tror jeg ikke er valgbar eller nominerbar. Rick Santorum er nok heller ikke det, men selv om han henger etter fingerneglene nekter han å gi seg, sier Moen.

En forlenget nominasjonsprosess kan føre til at republikanerne er opptatte med å krangle seg i mellom, mens Obama forbereder seg på valgkamp.

Forrige supertirsdag i 2008 var en måned tidligere, og det var også 24 delstater som holdt primærvalg samme dag. Moen mener republikanerne er nødt til å samle seg mot Obama dersom de skal ha en sjanse i presidentvalget.

- Jeg tror at uansett hva som skjer, så vil Romneys erfaring og penger, ressurser og hele apparatet hans gjøre at han ender opp som den som blir nominert, sier Moen til Aftenposten.no.

Santorum fra 1700-tallet

Hilde Eliassen Restad er seniorforsker ved NUPI, og forsker på amerikansk politikk. Hun tror ikke de andre kandidatene vil gi seg, selv om Mitt Romney gjør det bra.

- De fleste er nok enige om at Mitt Romney vil bli vinneren. Han burde vært kandidaten hele veien, men han klarer aldri helt å overbevise de konservative om at han er deres mann. Det er ikke sikkert at det er over i morgen. De andre kandidatene vil nok ikke gi seg så lenge de tror de kan få en signifikant del av delegatene, sier Restad.

Selv om Mitt Romney er Moen og Restads tips, mener de det fortsatt er en mulighet for Santorum.

- Jeg tror de eneste reelle kandidatene er Romney og Santorum. Men vi vet mer om et par dager. Det vil nok komme en avklaring nå, sier Moen.

- Jeg mener Rick Santorum er en overlevning fra 1700-tallet. Han er en mann som er glad i spissformuleringer som kan gjøre ham interessant. Det er ikke bare i utakt med den generelle amerikanske velger, men faktisk også flertallet av dem som deltar i den republikanske nominasjonsprosessen. Om han da ligger godt an ved nominasjonsmøtet, ser jeg ikke bort fra at det kan komme et benkeforslag, sier Moen.

Ohio er vippestaten

Ohio blir fremstilt som en viktig stat i primærvalgene. Ingen republikanere har blitt president uten å vinne primærvalget i Ohio.

- Det er en viktig delstat i presidentvalget i november. Det er derfor viktig å vite at man kan vinne der, sier Restad.

- Alle kandidatene har brukt mye ressurser på Ohio. Det er mye industridød, og et tungt marked for kandidatene. Santorum og Romney er fra Pennsylvania og Michigan, begge er nabostater til Ohio. Det er symbolsk viktige delstater for begge to. Gingrich klarte med et nødskrik å vinne i sin egen hjemstat, så han vil nok også ha et skikkelig resultat i Ohio. På den siste meningsmålingen jeg har sett ligger han to prosent under Santorum, sier Moen.

Les også

John Hanson er stolt av sin innsats for USA i Irak. Her er han i Bagdad under det kjente sverdmonumentet for den ukjente soldat.

Arbeidsløs Irak-veteran tror på Mitt Romney

Den arbeidsløse Irak-veteranen John Hanson føler ingen stor entusiasme for feltet av republikanske kandidater.

Han tror valgdeltagelsen blir svært viktig dersom republikanerne skal ha en kandidat som kan slå Obama.

- Slik jeg ser det vil valgdeltagelsen være svært viktig til høsten. Hvis man ikke er fornøyd med nominanten og ikke er samlet om å være partitro for å slå ut Obama, kan nok mange ende opp som hjemmesittere. Den entusiasmen som skal bære frem et skifte til høsten for republikanerne er viktig for partiet, mener Moen.

- Den andre delstaten som også ville vært viktig er Virginia, men Santorum og Gingrich kom seg ikke inn i tide. Romney vil få en del delegater der, sier Restad.

Kan bli styggere valgkamp

Dersom det ikke kommer en avklaring i nominasjonsprossessen tirsdag, kan det føre til en mye styggere valgkamp.

- Mitt Romney har hele tiden fremstilt seg selv som en som ikke vil rakke ned på medkandidater, og at hans motstander er Obama. Han vil bli nødt til å begynne med TV-reklamer som sverter de andre nominasjonskandidatene, og da vil vi nok se en stygg innspurt, sier Moen.

Etter tirsdag er det mange viktige delstater igjen. California, New York og Pennsylvania er blant delstatene som gjenstår, alle med mange delegater som skal fordeles.

- Kampen vil fortsette ut april, og da tror jeg den vil bli grim. Det har ikke vært mange stygge TV-reklamer der kandidatene forsøker å sverte hverandre, relativt sett. Man har på en relativt dannet måte gjort motstanderen til en dust, men man har ikke virkelig tatt i bruk de mest ufine metodene som vi har sett tidligere, sier Moen.

Restad mener at det allerede har vært flere stygge angrep fra Romneys støttespillere. Gjennom det som kalles Super PAC-er kan de som har interesse av det gi indirekte pengestøtte til en kandidat.

- Det vil nok være litt for optimistisk å si at han ikke har rakket ned på andre kandidater, sier hun, og viser til TV-reklamer som har gått i delstaten Iowa.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra USA-valg

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt