• Mitt Romney tok nok en seier i natt.

    FOTO: SCANPIX

Romney vant og rettet skytset mot Obama

NEW YORK (Aftenposten.no)Tidligere guvernør Mitt Romney vant stort i Illinois i natt med nær halvparten av stemmene. Den store taperen ble Newt Gingrich.

Spekulasjonene om hvor lenge Newt Gingrich kan holde ut i kampen om å bli nominert som republikanernes utfordrer til Barack Obama, skjøt ny fart i natt. Han fikk bare 8 prosent av stemmene og endte sist av de fire kandidatene.

Mitt Romney fikk 47 prosent, Rick Santorum 35 prosent og Ron Paul ni prosent.  Dette var stillingen da 99 prosent av stemmene var talt opp.

Les også

- Ta frem popcornet, dette kan bli underholdende

Republikanernes landsmøte kan bli en åpen kamp.

 

Ron Paul har ikke vunnet én delstat. Han ligger håpløst etter i antall delegater, men han er blant dem som har klart å samle inn penger til å holde valgkampen i gang.

Hvordan det går med kontantstrømmen til Newt Gingrich er en annen sak.  Han holdes i gang av at en rik kasinoeier i Las Vegas som putter millioner av dollar inn i hans såkalte Super PAC.

Seiren i Illinois  betyr at Romney vil forsyne seg grovt av de 54 delegatene som de fire kjempet om. De fordeles proporsjonalt.

Viktig steg for Romney

Santorums muligheter for å hindre Romneys nominasjon ble ytterligere redusert ved nattens resultat i Obamas hjemstat.  

Etter en serie med heller dårlige valg, ble det Mitt Romneys store natt. Romney leder meget klart i antall mandater og har nå tatt et langt skritt i retning av å sikre seg de nødvendige 1144 delegatene som skal til for å bli nominert på landsmøtet i Tampa i august.

Han nærmer seg nå halvparten av delegatene som trengs og har dobbelt så mange som Santorum.

Ingen Gingrich-virkning

Hittil har det vært antatt at med Gingrich i feltet av kandidater ville hjelpe Romney, fordi det vil splitte de konservative velgerne mllom Gingrich og Santorum.

En meningsmåling gjort for Gallup viste at Gingrich velgere fordeler seg ganske jevnt på Romney og Santorum.

Nå spiser bare Gingrich av delegatlasset. Om han trekker seg og for eksempel anbefaler Santorum, vil virkningen av det være betydelig mindre nå enn om han hadde gjort det tidligere.

Nattens valg viste da også at Romney gjorde det bra blant grupper som for eksempel Tea Party-tilhengere, bedre enn tidligere også i lavinntektsgrupper.  Romney ansees som den som har størst sjanse til å vinne mot Obama, viser meningsmålingen. Hans valgbarhet styrker hans kandidatur.

Angriper Obama

- Tre år med Obama har gitt oss færre jobber og synkende lønninger, sa Mitt Romney til en begeistret tilhengerskare i Illinois i natt norsk tid.

Han mente at tiden nå var inne for at USA byttet ut en jussprofessor med en konservativ næringslivsmann.

Etter nattens triumf ser Romney seg som Obamas utfordrer og markedsfører seg som det. Han snakket knapt om de andre republikanske kandidatene, men rettet skytset mot Obama. Han snakket om økonomi – det som kommer til å bli valgkampens hovedtema.

Les også

Henry Rice i Atlanta er blant dem som nå må betale uvant mye for bensin, men han går fremdeles med Obama-T-skjorte.

Bensinprisen fyrer opp amerikansk valgkamp

Lavinntektsgrupper vender presidenten ryggen.

 

Rick Santorum talte fra sitt valgkamphovedkvarter i hjemstaten Pennsylvania. Han understreket at han ser frem til videre valgkamp.

Neste primærvalg er Louisiana 24. mars. Og det er en delstat der Santorum bør gjøre det godt. Han leder med 31 prosent mot Romneys 22,5 på RealClearPolitics gjennomsnitt av de to siste målingene.

Les også

Siste fra USA-valg

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt