• Ny duell i nye stater

    Kampen om å bli republikanernes presidentkandidat tilspisser seg i det som er blitt en duell mellom Mitt Romney og Rick Santorum.

    VIDEO: Aftenposten Video

Santorum får kritikk for å kalle college-utdannelse snobbete

Både i egne rekker og hos president Barack Obama møter senator Rick Santorum kraftig kritikk for å kalle det snobbete å ta en høyere utdannelse.

Den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum kaller det snobbete å antyde at studenter burde få seg en college-utdannelse.

Men han møter motbør blant sine republikanske kolleger - og hos president Barack Obama.

Enkelte guvernører som var samlet i Washington i forbindelse med National Governors Association tok opp Santorums bemerkning, som falt lørdag da han gjennomført en siste spurt for å sanke stemmer til tirsdagens primærvalg i Michigan.

- Jeg skulle ønske at han ordla seg annerledes, sier guvernør i Virginia Robert F. McDonnell.

- Når man ser på hva som foregår i andre land, Kina, India, må vi gjøre det bedre innen høyere utdanning om vi ønsker å fortsette å være den verdenslederen vi er.

Kritisk tidspunkt

Les også

Kjøp deg
 en kandidat i USAs republikanervalg

Nå vokser kritikken av den amerikanske valgkampfinansieringen.

McDonnell, som selv har gitt sin støtte til tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney, fikk støtte av Arizona-guvernør Jan Brewer, Mississippi-guvernør Phil Bryant og Louisiana-guvernør Bobby Jindal.

Santorum fikk også en irettesettelse av presidenten, som forsvarte sin utdanningspolitikk mandag i en tale til guvernør-gruppen.

Obama understreket at utdannelsesplanen hans også inkluderte en visjon for de studentene som ikke ønsker å studere ved tradisjonelle universiteter.

- Jeg snakker ikke bare om fireårs-grader, men jeg snakker også om å gå til offentlig college for å få en utdannelse for å få jobb i en produksjonsbedrift der man går inn døren for å håndtere utstyr verdt millioner av dollar, sier president Obama.

Saken kommer opp på et kritisk tidspunkt for Santorum, som prøver å holde på momentumet i det republikanske presidentkandidatvalget etter de overraskende seirene i Minnesota, Colorado og Missouri.

Michigan er et viktig område for sosialkonservative Santorum, som prøver å vise at han har røtter i arbeiderklassen.

Gjennom kampanjen har han forsøkt å plassere Obama og Romney  i en Washington-elite som prøver å påtvinge sine verdier på andre som bruker ukedagene på hard jobbing i fabrikkene, og søndagene i kirken.

Angrep på Obama

Det var i forlengelsen av dette kulturelle angrepet at Santorum kalte Obama for en «snobb» fordi han ønsket at «alle skulle gå på college». Han fortsatte å si at Obama ønsker at studenter skal studere ved liberale universiteter slik at de kan få innprentet de samme verdiene som driver presidenten.

- Ikke alle er begavet på den samme måten, sa Santorum til en folkemengde i Michigan.

- Enkelte mennesker er utrolig begavet med hendene sine. President Obama sa en gang at han ønsker at alle i USA skal gå til college. For en snobb.

Budskapet hans ga gjenklang hos noen konservative velgere, hvis støtte har skjøvet Santorum inn i konkurransedyktig posisjon mot Romney.

- Jeg synes at presidenten er en elitist, og han tror han vet det beste for alle, sier Eric Maynar (40), en pastor fra Flushing i Michigan som deltok på et Santorum-møte mandag.

- I Michigan har vi en stor arbeiderklasse, og det senator Santorum sier er helt riktig. Ikke alle kan gå på college, mener Maynar.

Kritiserte mentaliteten

Mandag forsøkte imidlertid Santorum og hans rådgivere å understreke at han ikke stilte spørsmål ved fordelene ved å gå på college. Rådgiver Hogan Gidley sa at Santorum ikke kritiserte noen enkeltpunkter ved Obamas utdannelsespolitikk, men «mentaliteten» folk med en college-grad har, og tanken om at de er overlegne dem som ikke har en slik grad, for eksempel de som blir med i Forsvaret rett etter videregående skole.

- Rick Santorum ønsker at hans egne barn skal gå på college, men dersom noen av dem kommer til ham og sier de har tatt et annet valg, er ikke det et uakseptabelt valg, sier Gidley.

Les også

Obama sikker på seier til høsten

- Jeg har ennå fem år igjen, sier han.

På et av kampanjens stoppesteder, i Lansing, sa Santorum at han ønsker å bedre mulighetene til dem uten høyere utdanning, som har opplevd verre arbeidsledighetstall enn dem med høyere utdanning.

- Vi må sørge for at vi har en økonomi som gir muligheter for alle i Amerika. Vi begynner å se at produksjonen er litt på vei tilbake. Det er en god ting. Men vil vil at det skal eksplodere.

Mener utdannelse er viktig

Under 30 prosent av USAs befolkning over 25 år har en bachelorgrad eller mer, ifølge US Census Bureau. Men meningsmålinger viser at det store flertallet i USA mener at en college-utdannelse både er ønskelig og oppnåelig, og en betydelig komponent i «The American Dream».

Rundt 96 prosent av foreldrene i USA mener en college-grad er viktig, ifølge en 2010-undersøkelse fra Gallup-Phi Delta Kappa, og rundt 92 prosent av foreldrene til barn i den offentlige skolen mente at en college-utdannelse kom til å bli en del av fremtiden til barna deres.

NORSK ENERETT: AFTENPOSTEN

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra USA-valg

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Rick Santorums uttalelser om college-utdannelse skaper strid. FOTO: AP

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt