• Santorum triumferte i Sørstatene

    Rick Santorum har vunnet nominasjonsvalgene i Mississippi og Alabama.

    VIDEO: Aftenposten Video

Santorum tok storeslem i Alabama og Mississippi

New York (Aftenposten.no) -Vi klarte det igjen, jublet Rick Santorum. Han sikret seg både Mississippi og Alabama i natt. Mens det ble en tung kveld for Newt Gingrich og Mitt Romney.

Det ble nervepirrende jevnt mellom de tre kandidatene  i begge de to sørstatene. Mye tyder nå på at det blir en langvarig nominasjon før det er kåret en kandidat for republikanerne som utfordrer til Obama..

Det kan holde på helt frem til landsmøtet i august. En kandidat må ha 1144 delegater for å vinne.

Det var på forhånd antatt at Newt Gingrich trengte å vinne minst en, helst begge statene i natt for å kunne være en troverdig kandidat.

På samme måte burde Mitt Romney vinne minst en for å vise at han har et tak på sørstatene. Men ingenting av dette skjedde.

Det ble Rick Santorums store natt.

Til tross for mindre penger og en dårligere utbygget organisasjon, vant han. Han minnet også sine tilhengere om at dette var en seier der vanlige folk gjorde det mediene ikke trodde var mulig.

Santorum vant Alabama med 35 prosent, Gingrich 29, Romney 29 og Paul 5.

Mississippi endte enda mer knepent Santorum 33  prosent, Gingrich 31 Romney 30 og Paul 4.

Må en ut?

Mange analytikere mener at dersom Gingrich trekker seg vil dette styrke Santorum. Ifølge CNN antar kilder i Romney-kampanjen at rundt halvparten av Gingrich velgerne vil gå til Santorum. Mens en tredjedel til Romney. Resten er usikre.

Hva de bygger dette på er uvisst, men en slik fordeling kan gjøre Santorum farlig også i stater som er mindre konservative.

Holder ut

Men det var i natt ingenting som tyder på at Gingrich vil gi seg.

- Vi har vunnet et betydelig antall delegater her i Alabama og Mississippi, så vi fortsetter helt frem til landsmøtet i Tampa. Troen på  at Romney er den valgbare har kollapset. De to konservative fikk rundt 70 prosent av stemmene og når du som antatt førstemann kom inn som nummer tre, så er du ikke den som leder, sa Gingrich med henvisning til Romney.

I disse statene fordeles delegatene proporsjonalt ut fra valgresultatet. Senere kommer det vinneren tar alt delstater.

Men det store spørsmålet for kandidatene er selvsagt om de klarer å samle inn nok penger til å være med så lenge.

Taus Romney

Mitt Romney holdt ingen tale i natt. Han var allerede på vei til New York for å samle inn mer penger til valgkampen da resultatet forelå.

Romneys resultat var dårligere enn de fleste meningsmålingene indikerte på forhånd, mens Santorums var bedre.

Så vel Gingrich som Santorum brukte sine taler i natt til frontalangrep på president Barack Obama for de høye bensinprisene. Årsaken til prisøkningen på bensin mener de kommer av en feilslått energipolitikk. Nemlig at Obama ikke åpner opp for nok oljeleting og tar for mye hensyn til miljøinteressene.

Hvem kan slå Obama?

Alle meningsmålinger tyder på at høstens valg blir avgjort på marginene. I valgdagsmålinger sa 50 og 46 prosent av velgerne i de to statene at Romney var den mest valgbare. Men de stemte på andre kandidater.

Mitt Romney vant som vanlig de urbane områdene,  men valgdeltagelsen her var lav.  Han pleier å vinne byområder med en betydelig margin, noe som oppveier at han gjør det dårligere på landsbygda. Men selv om han tok bysentrene i de to statene var fremmøtet her så lavt her at det ikke ga han det ekstra han trengte for å vinne delstaten.  Dette viser at de to konservative kandidatene mobiliserer bedre enn Romney.

Senere i dag kommer også resultatet fra Hawaii.

 

Les også

Siste fra USA-valg

Vippestat-simulatoren

Viktige datoer

Tirsdag 6. november

Amerikanerne går alltid til valg første tirsdag etter første mandag i november.

17. desember

538 representanter fra deltstatene møtes til Electoral College første mandag etter andre onsdag i desember for å utpeke USAs president.

3. januar 2013

De nyvalgte kongressmedlemmene inntar sine kontorer.

20. januar 2013

Presidenten innsettes.

Presidentene

Disse 43 vant valget

USAs 43 presidenter er en variert forsamling av bønder, generaler, jurister, oppkomlinger og rikmanssønner. Her er de alle sammen, både han med minst én kule i kroppen etter diverse dueller og han som døde av sin egen innsettelsestale.

Siste nytt