• Tidligere sjefredaktør i Jyllands-Posten, Carsten Juste, sier han ikke opplevde press fra den amerikanske ambassadøren. FOTO: MIRIAM DALSGAARD/POLITIKEN

    FOTO: Dalsgaard Miriam/POLITIKEN

- Opplevde ikke press

Tidligere sjefredaktør Carsten Juste stusset over telefonen fra USAs ambassadør, men opplevde det ikke som noe press.

Ambassadør ville stanse Muhammed-tegninger

Juste bekrefter overfor Aftenposten at han hadde en telefonsamtale med ambassadør James P. Cain i september 2006.

- Jeg fant det forunderlig at den amerikanske ambassadøren ringte, men opplevde ham som meget nøytral og forsiktig. Ikke på noe tidspunkt i samtalen opplevde jeg at det ble utøvet press mot Jyllands-Postens redaksjonelle vurderinger. Det var en høflig henvendelse, som jeg fant akseptabel, sier Juste – sjefredaktør fra januar 2003 til mai 2008.

- Ambassadøren skrev hjem til Washington at han fikk nyss om planene om gjenopptrykking av Muhammed-karikaturene gjennom en informant i din egen avis. Hvordan ser du på det?

- Det er nytt for meg at ambassaden skal ha hatt en informant i min egen stab. Det var jo bare noen få personer i ledelsen som på det tidspunkt kjente til planene om å trykke karikaturene på nytt. Det ble kun drøftet mellom mine aller nærmeste, svarer Juste.

Dagens sjefredaktør i Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, sier at han ikke kjenner til samtalen hans forgjenger skal ha hatt med den amerikanske ambassadøren.

- Er du som sjefredaktør komfortabel med at en av dine egne medarbeidere skal ha lekket interne forhold til ambassaden?

- Det er jeg ikke fornøyd med.

- Hva kommer du til å foreta deg med dette?

- Overhodet ingenting.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund omtaler det som «utidig» at en amerikansk ambassadør ringer til en sjefredaktør på denne måten.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Wikileaks

Siste nytt