• Egypts daværende etterretningssjef Omar Suleiman (t.h.), som nå er landets visepresident, snakket mye og ofte med Amos Gilad, en av toppene i det israelske forsvarsdepartementet, i 2005. Noen av møtene var topphemmelige. Her fra et ikke-hemmelig møte i Sharm-el-Sheikh i mars 2005.

    FOTO: AP

«Det blir ikke noe valg i januar. Vi skal ta hånd om det»

Omar Suleiman, mannen som trolig vil lede de demokratiske reformprosessene i Egypt, lovet i 2005 Israel at han skulle stanse det demokratiske valget i Gaza, ifølge hemmelige ambassadenotater.

Kairo, september 2005: Omar Suleiman, Egypts etterretningssjef, inviterer en israelsk kollega på besøk. Suleimans gjest er Amos Gilad, sikkerhetssjef i det israelske forsvarsdepartementet. Besøket er topphemmelig. Ingen må vite at Gilad er på besøk.

Men generalmajor Gilad, som også i dag er en av toppene i det israelske forsvarsdepartementet, fortalte likevel om turen til amerikanske diplomater i Tel Aviv like etter at han kom tilbake fra Egypt. Det hemmeligstemplede dokumentet er blant ambassadenotatene som er lekket til Wikileaks og som Aftenposten har fått tak i.

Les dokumentene som omtales i denne saken i feltet til høyre.

Fryktet Hamas-seierTil amerikanerne fortalte Gilad at stemningen var forholdsvis dårlig under besøket – Gilad nektet blant annet å spise middag med Suleiman – men Egypt og Israel hadde et såpass stort behov for å snakke om felles fiender at de to tjenestemennene gjennomførte et tre timer langt møte.

Blant hovedpunktene var deres felles frykt for den palestinske opprørsbevegelsen Hamas, som lå godt an til å få en stor andel av stemmene i det demokratiske valget som var planlagt i januar 2006. Gilad fryktet – med rette – at Hamas ville vinne valget i Gaza.

– Det vil ødelegge alt. Hamas kommer til å begynne en helt ny prosess, sa Gilad til Suleiman.

Den egyptiske etterretningssjefen svarte, ifølge Gilad, på denne måten:

– Det blir ikke noe valg i januar. Vi skal ta hånd om det.

Kan lede reformeneHan gikk ikke nærmere inn på hvordan egyptiske myndigheter skulle sabotere det demokratiske valget i Gaza, men Gilad valgte å håpe at Suleiman skulle holde løftet sitt.

Det klarte han ikke. Valget ble gjennomført, og de 185 observatørene fra EU, Sveits og Romania var enige om at det hadde skjedd på en åpen og skikkelig måte. Hamas endte opp som valgvinner, med over halvparten av mandatene i Gaza.

Omar Suleiman ble nylig utpekt som Egypts visepresident, og omtales av mange egyptere og internasjonale eksperter som mannen som kan komme til å lede landet gjennom reformprosessene som må til for å gjennomføre demokratiske valg innen september.

Ambassadenotatene forteller at Suleiman er en sterk motstander av Hamas fordi han frykter at en islamistisk ledelse i Gaza vil gjøre at opposisjonsbevegelsen Det muslimske brorskap vil bli styrket i Egypt.

– Bush var naivNUPI-sjef Jan Egeland, som var sentral i den norskledede fredsprosessen i Midtøsten på 1990-tallet, sier at han ikke er så overrasket over at Suleiman ville sabotere valget i Gaza.

– Både Egypt og Israel var sterkt imot USAs demokratiske eksperiment i de palestinske områdene. President Bush trodde, helt naivt, at arabere kunne bli helt som amerikanerne bare de fikk stemmerett. I stedet var folk så bitre at de valgte inn Hamas, sier han.

Han tror Suleiman, som var etterretningssjef i 18 år før han nylig ble visepresident, kommer til å lede Egypt gjennom reformprosessen, men at han ikke kommer til å stå for noe annet enn president Mubarak.

– Det ville vært absurd å tro at han vil representere noe nytt. Men frem til valget forstår alle at man trenger stabilitet. Og den må representeres ved det sittende regimet. Når opposisjonen godtar samtaler med Suleiman, er det bare fordi han ikke heter Mubarak, ikke fordi noen tror at han står for en annen og mer liberal grunninnstilling, sier Jan Egeland.

UD kommenterer ikkeNorge var blant landene som jobbet hardt for at de palestinske områdene skulle gjennomføre frie og rettferdige valg i 2006. I løpet av tiåret før dette valget hadde Norge bidratt med over tre milliarder kroner til utviklingsprosjekter i disse områdene. Norge bidro også med observatører til valget, som ble holdt 26. januar det året.

Da Hamas vant dette valget, ble det raskt klart at Vesten hadde fått et problem. Hamas anerkjenner ikke Israels eksistens, og er terrorstemplet av både Israel og USA. For Norge bød dette på et problem, men utenriksminister Støre gjorde det klart to måneder senere at man måtte respektere valgresultatet:

- Jeg vil legge vekt på at vi som hører hjemme i Vesten, skal vokte oss vel for å bli tatt for å ha doble standarder også her – i en situasjon der vi kan komme til å applaudere demokrati, men ikke akseptere demokratiets resultat. Det betyr ikke at vi er likegyldige til den regjering som måtte komme, eller til den politikk den måtte føre, sa han i Stortingets spørretime 15. mars 2006.

UD ønsker likevel ikke å kommentere opplysningene om at Suleiman skal ha forsøkt å sabotere valget.

- På generelt grunnlag kan vi si at regjeringen var positive til at det ble arrangert frie valg i de palestinske områdene i 2006, sier kommunikasjonsrådgiver Frode O. Andersen til Aftenposten.

Les også:

Les også

Siste fra Wikileaks

Omar Suleiman

* 74 år gammel * Utdannet ved Egypts militærakademi og ved Kairo Universitet (statsvitenskap) * Deltok i krigen mot Jemen i 1962 og mot Israel i 1967 og 1973 * Sjef for den egyptiske etterretningstjenesten EGIS siden 1993 * Hjernen bak oppsplittingen av islamistgruppene som ledet opprøret mot regimet på 90-tallet * Utnevnt til visepresident av Mubarak 29. januar 2011 (NTB)

Siste nytt