• FOTO: SCANPIX

Forsøkte å stanse «Baby Doc»

Amerikanske diplomater var sterkt kritiske til at Haitis tidligere diktator, Jean-Claude Duvalier, skulle vende tilbake til landet. Nå er «Baby Doc» hjemvendt etter 25 år i eksil.

Haitis tidligere diktator Jean-Claude Duvalier – best kjent som «Baby Doc» – måtte flykte fra landet i 1986. I går vendte han overraskende tilbake til hjemlandet.

Trolig skjer det uten USAs velsignelse. Da Duvalier i 2006 skaffet seg et haitisk diplomatpass i Frankrike, like før presidentvalget i landet, blinket nemlig varsellampene i det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge ambassadedokumenter lekket til Wikileaks og som Aftenposten har fått tak i.


Les dokumentet som angår denne saken til høyre i artikkelen. Les alle dokumentene vi har publisert på denne siden.

Ingen hjelp fra FrankrikeI januar 2006 tok amerikanske diplomater kontakt med representater for myndighetene i en rekke land, deriblant Frankrike, Argentina, Chile og Den dominikanske republikk. Meldingen var hele tiden den samme – «Baby Doc» må ikke få lov til å vende hjem.

Franskmennene mottok det sterkeste presset ettersom det var der den tidligere diktatoren levde i eksil. Franske myndigheter hadde klart å finne «Baby Doc» på et hotell, ble amerikanske diplomater fortalt, og franskmennene forsto USAs «politiske bekymringer» for at Duvalier skulle reise til Haiti.

Likevel hadde ikke Frankrike for vane å hindre folk fra å forlate landet, spesielt ikke de som trolig oppholdt seg ulovlig i landet. De kom heller ikke til å gjøre det i dette tilfellet, ble de amerikanske diplomatene fortalt.

Presset statsministerenAmerikanerne hadde større hell hos myndighetene i Den dominikanske republikk, landet som grenser til Haiti. 11. januar 2006 fortalte landets president Leonel Fernandez en amerikansk diplomat at han ikke ønsket at «Baby Doc» skulle vende tilbake, og at han ikke ville tillate at han reiste hjem via Den dominikanske republikk.

Fernandez fortalte også hvordan han nesten ble drept da han nylig besøkte Haiti, en episode han selv hadde tonet ned i offentlige uttalelser.

Haitis daværende statsminister, Gerard Latortue, var helt enig. På et møte 14. januar 2006, i påhør av en amerikansk diplomat, ringte han sin utenriksminister for å videreformidle USAs sterke misnøye.

Han fortalte også sin utenriksminister at USA anmodet Haiti om å trekke tilbake nødpasset den tidligere diktatoren akkurat var tildelt.

Uansett, fortalte Latortue, ville nok ikke «Baby Doc» tørre å reise tilbake til Haiti, fordi han manglet «de sikkerhetsmessige garantiene» han trengte for å vende hjem. Å trekke tilbake passet var uaktuelt, ble amerikanerne fortalt, men han lovet å videreformidle amerikanernes krav direkte til Duvalier.

La ord i munnen på utenriksministerNoen uker senere gjentok USA sine krav til Den dominikanske republikk om at «Baby Doc» ikke skulle reise hjem via nabolandet. Utenriksminister Carlos Morales Troncoso spilte på lag med amerikanerne, viser ambassadedokumentene.

Nestkommanderende på den amerikanske ambassaden, Lisa Kubiske, ba utenriksministeren sørge for at dominikanske myndigheter formelt kunngjorde at «Baby Doc»s retur ikke ville være til hjelp for Haitis naboland. Troncoso var enig.

«Faktisk ville det være uhjelpsomt», fortalte han.

- Kubiske gjorde det klart at budskapet burde være at Duvalier, fra et dominikansk perspektiv, «ikke var velkommen», heter det i notatet.Kom hjem søndagOm det skyldtes amerikansk press eller ikke – «Baby Doc» reiste ikke hjem i 2006, men ventet ytterligere fem år. Søndag kveld kom altså Duvalier tilbake til sitt hjemland.

Det er foreløpig uklart hvorfor han reiste tilbake nå, men i en kort kommentar etter returen fortalte han at han ønsket å hjelpe Haiti etter det katastrofale jordskjelvet som rammet landet for ett år siden.

Duvalier ble møtt av flere hundre jublende tilhengere da han ankom til flyplassen i Port-au-Prince søndag.

– Jeg har ventet lenge på dette øyeblikket. Da jeg først satte beina på bakken, følte jeg stor glede, sa Duvalier til folkemengden.

Les dokumentene her:

Les også:

Les også

Siste fra Wikileaks

«Baby Doc»

* Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier ble født 3. juli 1951. Hans far, legen François «Papa Doc» Duvalier, ble i 1957 valgt til president i Haiti, og utropte seg i 1964 til president på livstid. * Da faren døde i 1971 arvet «Baby Doc» presidentmakten og fortsatte farens terrorregime, med støtte av sin mor «Mama» Simone Duvalier (død 1997) og farens fryktede milits Tonton Macoute. * I 1986 tvang et folkelig opprør ham til å flykte til Frankrike. * Ifølge haitiske myndigheter skal Duvalier og hans familie ha fått med seg over 600 millioner kroner i eksil, penger myndighetene har forsøkt å få tilbakeført uten hell.

Siste nytt