• - Hvis det ikke er politikere som styrer, men byråkrater med lojalitet til andre stater, da er vi en bananrepublikk, sier Stein Ørnhøi om torsdagens avsløring i Aftenposten.

    FOTO: OLAV OLSEN

SV-veteran krever «utrensking»

Hoder må rulle i Forsvarsdepartementet. Det krever SV-veteran Stein Ørnhøi.

- Hvis det ikke er politikere som styrer, men byråkrater med lojalitet til andre stater, da er vi en bananrepublikk, sier Stein Ørnhøi til Aftenposten.

Som tidligere stortingsrepresentant og sentral SV-er gjennom mange år, med et spesielt sterkt engasjement for forsvarspolitikk, reagerer han sterkt på Aftenpostens avsløringer om at embetsmenn har gitt amerikanerne opplysninger om indre forhold i Regjeringen i følsomme spørsmål, blant annet knyttet til Iran, Afghanistan.

- Det var med skrekk og gru jeg leste avisen, sier han.

Nå krever han at forsvarsminister Grete Faremo foretar en «utrensking» i eget departement.

- Utrensking avgjørende

- Dette er på en side ikke overraskende, fordi jeg i alle år har hatt en ubehagelig følelse av at vi særlig i Forsvardepartementet har hatt en del folk med «doble statsborgerskap». Det er storartet at Aftenposten gir en bekreftelse på det. Når vi får klare indikasjoner på hvem dette handler om, så er det jo en avgjørende politisk oppgave å få en utrensking. Dette kan man rett og slett ikke ha, sier han.

- Dette er harde ord?

- Det er helt åpenbart at det er personer i de «indre gemakker» som øyeblikkelig bør gå av med tidligpensjon, parerer Ørnhøi.

Hevder han ble ledd ut

Blant opplysningene den amerikanske ambassaden har fått fra tjenestemenn i Forsvarsdepartementet, ifølge dokumenter lekket til Wikileaks, er at Espen Barth Eide, statssekretær i Forsvarsdepartementet, ikke er til å stole på med hensyn til å fremme amerikanske prioriteringer i Regjeringen.

- Det er hyggelig for SV at det er tydelig at Espen Barth Eide har hatt sitt å stri med. Dette er på mange måter en oppreisning for ham, mener Ørnhøi, som sier det på en måte er godt å få bekreftet sine mistanker.

- Jeg regner med at noen tar konsekvensen, sier han.

- Hvorfor har du hatt disse mistankene?

- Det har alltid vært slik. Jeg har opplevd at embetsmenn i Forsvarsdepartementet har sittet og ledd høyt, og latterliggjort mine egne innlegg fra embetsmannlosjen. Dette var i den kalde krigens tid. Den gang reagerte ingen på det, knapt nok journalister.

Les også:

Les også

Siste fra Wikileaks

Siste nytt