• Statsminister Jens Stoltenberg er ikke imponert over amerikanske diplomaters analyse av norsk politikk.

    FOTO: SCANPIX

Slår tilbake mot kritikk

Statsminister Jens Stoltenberg mener ambassaden bommer kraftig når de hevder norske politikere er passive i kampen mot terror.

Les også:

I et konfidensielt notat som Aftenposten omtalte onsdag , går det frem at USA frykter radikalisering kan føre til terror i Norge. Bakgrunnen for bekymringen er arrestasjonen av Arfan Bhatti som var mistenkt for å ha planlagt terrorangrep.

Forfatteren av notatet, chargé d’affaires Kevin M. Johnson, hevder også at norske politikere er passive, trege og ikke ønsker å forholde seg til radikaliseringen.

Overfor Aftenposten.no slår statsminister Jens Stoltenberg tilbake mot beskyldningene.

- Det er helt feil. Vi har gjort mye for å trappe opp vår innsats mot terror, sier Stoltenberg. Han viser til budsjettøkninger i PST, handlingsplan for terrorforebygging og innføring av datalagringsdirektivet.

Alt om Wikileaks-lekkasjene finner du her.

- Styrket spaningskapasitetTidligere har det kommet frem at USA er sterkt kritisk til kapasiteten Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til å drive spaning.

Stoltenberg vil ikke svare på om han mener spaningskapasiteten er tilstrekkelig i dag.

- Den er i hvertfall betydelig styrket, sier Stoltenberg.

- Men er den god nok?

- Det er veldig sjelden slik at man kan si at noen ting ikke kan bli bedre. Men den er betydelig styrket. Vi har gitt dem flere stillinger og er innstilt på å fortsette med det, sier Stoltenberg.

- Ikke USAs offisielle synHan oppfatter at dokumentene ikke reflekterer ikke USAs offisielle synspunkter.

- Det at én diplomat rapporterer dette, betyr ikke at det er USAs syn. Vi har mange diplomater som rapportere hjem til Oslo. Det er ikke deres rapporter som er regjeringens syn, sier Stoltenberg.

- Du føler deg trygg på at bekymringen fra ambassaden ikke blir delt av USAs regjeringen?

- Jeg bare sier at de meldingene ikke kan oppfattes som USAs offisielle syn. USAs politikk er basert på mange rapporter fra hele verden, over mange år, sier Stoltenberg.

- «Varierende» analyseI flere av dokumentene som er lekket ut får rødgrønne politikere krass kritikk. Selv blir han beskrevet som en svak leder.

- Hvordan reagerer du på analysen som ambassaden gir av Den rødgrønne regjeringen?

- Det er situasjonsrapporter som er gitt av enkelte diplomater i utlandet, sier Stoltenberg.

- Hva synes du om deres evne til å vurdere norsk politikk?

- Jeg kommer ikke til å karakterisere dem. Men den er varierende. Det kan man si, sier Stoltenberg.

-SkremselspropagandaUnder Stortingets spørretime onsdag nevnte Stoltenberg flere ganger innføring av datalagringsdirektivet som et viktig tiltak for å bekjempe terror.

Regjeringspartiene SV og Senterpartiet har tatt dissens i saken. Venstre, KrF og Frp er mot, og Regjeringen trenger dermed støtte fra Høyre for å få direktivet vedtatt.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Stoltenberg driver skremselspropaganda overfor Stortinget for å få direktivet gjennom.

- Dersom han mener at dette er så ille og gjøre Norge til en frihavn, hvordan kan Stoltenberg da sitte i samme regjering med parti med partier som mener det? Han dolker sine regjeringspartnere i ryggen.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Wikileaks