• Før feiringen av den muslimske høytiden Id smuglet palestinere sauer gjennom de underjordiske tunnellene under grensen fra Egypt og inn på den fattige Gazastripen.

    FOTO: SAID KHATIB/AFP

Slik strupet Israel Gaza

Wikileaks-dokumenter viser hvordan Israel planla at 1,5 millioner palestinere på Gaza skulle holdes «på kanten av stupet» gjennom økonomiske sanksjoner.

Les ambassadedokumentene som angår denne saken til høyre i artikkelen. Les alle ambassadedokumentene vi har publisert på denne siden.

Samtidig som frykten øker før en ny væpnet konflikt på Gaza mellom Israel og Hamas, kaster Wikileaks-dokumenter nytt lys over hva som skjedde i kulissene i ukene og månedene før krigen for to år siden.

Israelske tjenestemenn, etterretningsorganer og politikere gir i hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv et usminket og nærmest kynisk bilde av Israels økonomiske blokade av Gazastripen, som påførte de 1,5 millioner palestinere på den Hamas-styrte Gaza-stripen store lidelser.

«Som en del av deres overordnede embargoplan mot Gaza, har israelske tjenestemenn bekreftet ved mange anledninger at målet er å holde Gazas økonomi på kanten av kollaps, uten å dytte den over kanten», skriver USAs ambassade 3. november 2008 under tittelen «Pengeløs i Gaza?».

«Planen er å holde Gaza-økonomien i funksjon på det lavest mulige nivået uten å få en humanitær krise».

Dagen etter at ambassaden oppsummerte situasjonen – og samtidig som president Barack Obama ble valgt til ny president i USA – ble den 5 måneder lange våpenhvilen mellom Israel og Hamas brutt. Israelske styrker angrep et Hamas-mål i Gaza, angivelig for å stoppe et forsøk på å kidnappe en israelsk soldat. Hamas svarte med å sende raketter mot flere israelske byer. Noen uker senere startet krigen.

Pengeløs i Gaza

Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv slår fast at det ikke har vært mulig å få Israel til å snu, til tross for press fra USA om å tillate større pengeoverføringer.

På dette tidspunktet hadde palestinske myndigheter sendt en desperat bønn, med støtte fra både FN og EU, om å overføre 100 millioner shekel i måneden for å betale lønninger til offentlige ansatte.

«Dette vil ikke bli vurdert seriøst av Israel før etter januar 2009».

Begrunnelsen fra Israels side var at mye av pengene til de offentlig ansatte på Gaza likevel ville ende hos Hamas.

Feilslått strategi

I et annet Wikileaks-notat om Israels økonomiske blokade av Gaza fra juli 2007 sier brigadegeneral Danny Arditi, en av daværende statsminister Ehud Olmerts nærmeste kontraterrorisme-rådgivere, at «målet var å skade Hamas-myndighetene i Gaza økonomisk uten å skape en humanitær krise, og kjøpe tid for at Fatah kunne gjenoppbygge støtte».

Israel innførte sanksjoner mot Gazastripen etter at Hamas fikk kontrollen over området i juni 2007. Grensene ble stengt, med unntak av en del forsendelser med humanitære forsyninger. Pengestrømmen ble også stengt i perioder, selv om Israel av og til ga tillatelse til å overføre penger til den palestinske administrasjonen for å kunne utbetale lønninger til 77000 offentlig ansatte. Både EU og FN reagerte kraftig på blokaden, som ble beskrevet som «kollektiv avstraffelse» av palestinerne.

USA fikk nei

Samtidig som Gaza-krisen eskalerte og antall rakettangrep fra Hamas økte, gjorde amerikanske diplomater et nytt fremstøt om kvelden 3. desember 2008 overfor Amos Gilad, sikkerhetssjefen i det israelske forsvarsdepartementet. På det tidspunktet ble Amos Gilad beskrevet som «mannen som styrer Israel». Amerikanerne mente at en overføring av 250 millioner NIS til palestinerne kunne lette på krisen.

«Theyre not getting a dime». De får ikke ti cent, svarte generalmajor Amos Gilad kontant, ifølge ambassadens møtereferat.

- Utad sa Israel at argumentet for blokaden var hensynet til israelsk sikkerhet. Dette viser at Israels langsiktige mål var å holde Gaza under et så sterkt press at situasjonen ble uholdbar. Offentlig sa israelske talsmenn at Gaza skulle på slankekur, slik at de kom på bedre tanker om Hamas, sier Midtøsten-ekspert og professor i historie Hilde Henriksen Waage.

- Wikileaks-dokumentene viser at USA så sent som 3. desember prøvde å presse Israel til å slippe mer penger inn. Hvordan kunne dette ha påvirket situasjonen i Gaza?

- Det er klart det ville hjulpet sivilbefolkningen betydelig. Dette var før den svarte økonomien fikk et så stort omfang som vi ser i dag. Når vi ser på situasjonen nå kan vi si at Israels plan har lykkes. Hamas holder ganske bra orden, den svarte økonomien blomstrer på Gaza, Israel slipper å brødfø 1,5 millioner palestinere og politisk er det ingen som bryr seg om Gaza. Slik sett har denne politikken vært en suksess for Israel, selv om konflikten ikke er løst, sier Henriksen Waage.

Les også:

Les også

Siste fra Wikileaks

Wikileaks-dokumentene

Internettstedet Wikileaks har fått tak i mer enn 250.000 dokumenter fra amerikanske ambassader og konsulater verden over. Aftenposten har fått tilgang til alle dokumentene uten noen form for klausuler. Dokumentene blir fortløpende vurdert som grunnlag for artikler etter de samme redaksjonelle kriterier og etiske regler som ellers i Aftenpostens journalistikk. E-post til redaksjonen: wikileaks@aftenposten.no

Siste nytt