• Jordan har lenge vært en av USAs viktigste allierte i Midtøsten. Men amerikanerne har ikke vært overbevist om Kong Abdullah virkelig ønsker politiske reformer, slik han hevder. Her møtes kongen og USAs president Barack Obama i Det hvite hus i april 2009.

    FOTO: AP/Gerald Herbert

USA usikker på Jordans konge

Den «sfinx-aktige» Kong Abdullah snakker om politiske reformer, men gjennomfører dem ikke, ifølge hemmelige ambassadedokumenter.

Kong Abdullah II av Jordan (49) sparket sin regjering tirsdag og oppnevnte en ny samme dag. Omstokkingen blir sett på som en reaksjon på revolusjonen i Tunis, opprøret i Egypt og de mange og langvarige demonstrasjonene som har preget Jordan de siste ukene.

Den nye regjeringen skal fremme «genuine politiske reformer», ifølge en pressemelding fra det kongelige jordanske hoff.

Men trolig er det mange som tar dette budskapet med en solid klype salt.

Kong Abdullah har nemlig stokket om på regjeringen flere ganger tidligere. Han har også lovet reformer før – uten å gjennomføre dem.

Tviler på reformviljenKongens reformvilje har ført til mye spekulasjon på den amerikanske ambassaden i Jordans hovedstad Amman, ifølge amerikanske ambassadedokumenter som er lekket til Wikileaks og som Aftenposten har fått tak i.

- Jordans politikere har sett til Kongen for henstillinger. De er ivrige (og i noen tilfeller nervøse) mens de venter på en kongelig kunngjøring om fremtidige reformer. Men de har mottatt nesten ingenting, heter det i et hemmeligstemplet ambassadenotat fra forrige politiske krise, i oktober 2009.

Notatet skriver at kongen er stadig mindre engasjert i landets politiske prosesser, og at han fremstår som «sfinx-aktig» når han en sjelden gang viser seg offentlig.

Les dokumentene som angår denne saken til høyre i artikkelen. Les alle dokumentene vi har publisert på denne siden.

Senere i notatet sår de amerikanske diplomatene tvil om kongen, som har fremstått som svært moderne og reformvennlig, virkelig akter å gjennomføre disse reformene.

- Det internasjonale bildet av Kong Abdullah som en progressiv reformator står ofte ikke i stil med hva som blir gjennomført på bakken, heter det i notatet.

Amerikansk bistandI et annet notat, som ble sendt en måned senere, legges skylden også på andre faktorer enn den 49-årige monarken.

- Kong Abdullahs forsøk på politiske reformer har stått stille de siste årene, noe som skyldes et konservativt politisk miljø, et nølende byråkrati, et ikke-fungerende parlament og en akutt mangel på suksess i fredsprosessen i Midtøsten, heter det i notatet.

Jordan er en av USAs viktigste allierte i Midtøsten. Landet har vært en stabil støttespiller for amerikanerne, noe som blant annet viste seg da Kong Abdullah – til tross for sterk motvilje i befolkningen – stilte seg bak USAs invasjon av Irak i 2003.

Som takk for lojaliteten mottar Jordan store pengesummer av USA. I 2009 mottok landet 365 millioner dollar i økonomisk bistand og 335 millioner dollar i militær bistand, ifølge et ambassadenotat fra april 2009.

De siste tre fredagene har tusenvis av jordanere tatt til gatene i protest mot myndighetene. Demonstrasjonene frontes av den islamistiske bevegelsen Islamic Action Front, som boikottet parlamentsvalget som ble holdt i november i fjor i protest mot det de kalte «urettferdige» valg.

- Reformprosessen er reversertMidtøsten-ekspert ekspert Bjørn Olav Utvik, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, tror demonstrasjonene kan vokse seg større.

- Reformprosessen er blitt reversert. Ting går i gal retning. Trykket er derfor stort for en endring, sier han til Aftenposten.no.

Han sier at en av de store utfordringene i Jordan er friksjonen mellom jordanere av palestinsk avstamning og de som ikke er det.

- Nå er vel de av palestinsk avstamning i flertall, og de blir stadig sintere. Det kan gjøre landet ustabilt, sier Utvik.

Han tror ikke nødvendigvis at folket vil kreve at Kong Abdullah går av.

- Nei, det er mange som har sans for monarkiet. Men folk ønsker parlamentarisme, at en regjering faktisk får reell makt og at det ikke bare er for kongen å avsette statsministeren når han finner det for godt, sier Blindern-professoren.

Misliker Al JazeeraDemonstrasjonene i Egypt har gitt den Qatar-baserte TV-stasjonen Al Jazeera svært mye god omtale verden over den siste uken. Kanalen ble denne uken kastet ut av Egypt på grunn av måten den har dekket konflikten der.

Trolig kan ikke TV-stasjonen håpe på bedre behandling i Jordan dersom uroen skulle øke der. Kong Abdullah er nemlig langt fra noen tilhenger, fortalte han amerikanske diplomater i Amman under et møte i 2006:

- Jeg ser ikke på Al Jazeera fordi jeg blir kvalm av måten de fremstiller Vesten på, sa Kong Abdullah II.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Wikileaks