• IMF-sjef Christine Lagarde, Eurogruppens leder Jean Claude Juncker og EU-kommissær Ollie Rehn presenterte kriselånet etter 12 timers forhandlinger tirsdag.
 • Belgias finansminister Steven Vanackere (fra venstre) Frankrikes finansminister Francois Baroin, Hellas statsminister Lucas Papademos og finansminister Evangelos Venizelos snakker sammen under eurogruppe-møtet i Paris.

  FOTO: REUTERS/YVES HERMAN

 • IMF-sjef Christine Lagarde i samtale med Hellas' statsminister Lucas Papademos mandag kveld.

  FOTO: REUTERS/Yves Herman

 • Den greske finansministeren Evangelos Venizelos og statsminister Lucas Papademos holdt en felles pressekonferanse etter Eurogroup-møtet i Brussel.

  FOTO: REUTERS/Yves Herman

 • Hellas' finansminister Evangelos Venizelos ankommer møtet mandag 20. februar 2012.

  FOTO: REUTERS/Sebastien Pirlet

130 milliarder euro til Hellas

Eurolandene har godkjent utbetaling av et nytt kriselån på 130 milliarder euro til Hellas etter nesten tolv timer med forhandlinger.

Sent natt til tirsdag bekreftet EU at landenes finansministre støtter en utbetaling av kriselånet til Hellas.

Godkjennelsen kommer to uker etter at den greske nasjonalforsamlingen vedtok en ny spareplan som skal redusere landets budsjettunderskudd.

Hellas' statsminister Lucas Papademos kalte avtalen «historisk», mens finansminister Evangelos Venizelos sa at avtalen betød at frykten for at Hellas vil forlate eurosonen er grunnløs.

- Alle forsto at dette var sannhetens øyeblikk, sa den belgiske finansministeren Steven Vanackere etter å ha sittet et halvt døgn i forhandlinger i Brüssel.

12 timer med forhandlinger

Politikerne møttes i Brussel tirsdag klokken 16, og har sittet i møter siden den gang.

- Maraton er et gresk ord. Det har jeg lært i løpet av de siste to årene, spøkte EU-kommissær Olli Rehn.

Aftenposten.no fulgte utviklingen gjennom kvelden - les oppsummeringen her.

Avtalen innebærer angivelig at den greske gjelden skal reduseres til 120,5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2020.

Tidligere har EU og det internasjonale pengefondet (IMF) hatt som mål å få gjelden ned til 120 prosent av BNP.

- En god avtale

Sentralbanksjef Mario Draghi var også fornøyd.

- Det er en veldig god avtale. Jeg vil berømme den greske regjeringen og statene som har gått med på å hjelpe Hellas, slik at landet igjen kan ha økonomisk vekst og kan skape arbeidsplasser, sier han ifølge den franske avisen Le Figaro.

Den italienske statsministeren Mario Monti sier det er et godt resultat for Hellas, markedene og for eurosonen.

Kreditorene tar større tap

I tillegg presses nå de private kreditorene til å kutte større deler av gresk statsgjeld. Ifølge  The Guardian skal nå kreditorene være villige til å ta et tap på 53 prosent av den private gjelden.

Dette er nødvendig for at landet skal få redusert sin gjeldsbyrde fra dagens 160 prosent av BNP, og har vært et av de vanskeligste forhandlingspunktene.

Hellas' neste store avdrag forfaller 20. mars, og landet trenger å ha det nye kriselånet klart innen den tid for å unngå en statsfinansiell konkurs.

Ikke siste redningspakke

Les også

Hemmelig rapport beskriver Hellas' gjeldsmareritt

Selv om Hellas får nye milliarder i kriselån i årene som kommer, er det slett ikke sikkert at landet unngår konkurs, ifølge en hemmeligstemplet EU-rapport.

Men dette er trolig ikke siste gang at Hellas får krisehjelp. Hellas vil trenge nok en redningspakke for å klare å kutte gjelden til 120 prosent av BNP innen 2020 og dersom de ikke klarer å gjennomføre de strukturelle reformene, så kan gjelden vokse til 160 prosent igjen.

Det viser en hemmelig rapport som er laget av IMF, den europeiske sentralbanken og EU-Kommisjonen, som Reuters har fått tilgang til.

Rapporten viser til at små utsettelser i de strukturelle reformene kan få store konsekvenser for gjelden.

Ingen Hellas-optimisme på Oslo Børs

Nyheten om hjelpepakken til Hellas var ikke nok til å holde Oslo Børs over nullen, skriver NTB.

Etter en halvtime var hovedindeksen ned en kvart prosent til 424,95 poeng. Halvparten av aksjene på indeksen falt, mens ytterligere en fjerdedell sto på stedet hvil tirsdag formiddag.

Selv om det er mye rødt i toppen, er ingen av fallene altfor dramatiske. Nedgangen ligger på mellom 0,1 og 1 prosent for alle de største selskapene på børsen.

Oljeprisen har vært både under og over mandagens nivå, men en snau time etter at handelen i Oslo åpnet lå et fat nordsjøolje på 120,02 dollar, mens amerikansk lettolje kostet 105,14 dollar fatet.

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Slik skal Hellas kutte utgiftene

Innsparingene på 3,3 milliarder euro består ifølge The Guardian av følgende punkter:

 • 300 millioner euro i reduserte pensjoner
 • 22 prosent kutt i minstelønnen (dagens nivå er 750 euro (5700 kroner) pr. måned)
 • 150.000 offentlige stillinger skal bort innen 2015
 • 70 prosent verdifall i private investorers beholdning av gresk statsgjeld, gjennom en slags refinansiering

Hellas-krisen

 • Vinteren 2009–10 ble det klart at Hellas hadde levd over evne på lånte penger og var ikke i stand til å betjene sin voksende statsgjeld.
 • I mai 2010 fikk landet et kriselån på 110 milliarder euro (850 mrd. kr) mot å foreta store innstramninger i statsbudsjettet.
 • Underskuddet på statsbudsjettet har vokst fra 113 prosent av samlet produksjon (BNP) i 2008 til anslått 198 prosent i 2012 uten nye nedskjæringer.
 • Arbeidsløsheten har vokst til 18 prosent av den yrkesaktive befolkningen.
 • På et EU-toppmøte i oktober 2011 fikk Hellas løfte om en ny, andre redningspakke på minst 130 milliarder euro (1000 mrd. kr) fra 2013 mot at landet gjennomfører flere kutt, skatteøkninger og privatisering.

Mest lest økonomi