• Steinlegging er blant tjenestene som av og til utføres svart. Men kunden som får utført arbeidet, kan nå ende opp med regningen.

    FOTO: BEATE MURI

Betalte kontant - fikk svi for steinleggernes synder

Da steinleggerne ikke betalte momsen, ble kundene som hadde betalt kontant, sittende med regningen. Skatteetaten har begynt å ta i bruk loven om kundens medansvar.

Fra 1. januar i fjor kan alle som betaler kontant for tjenester verdt mer enn 10.000 kroner, bli medansvarlig dersom selgeren ikke gjør opp for seg overfor staten. Det har ni privatpersoner på Konnerud i Drammen smertelig fått erfare etter at de benyttet seg av et useriøst steinleggerfirma.

- Nå er steinleggerne på ferde igjen, derfor går vi nå ut og advarer, sier kommunikasjonsansvarlig Hege Løvdal Gulseth i Skatt sør til Drammens Tidende.

Momskrav

Firmaet som steinsatte oppkjørsler på Konnerud i fjor sommer, var ikke registrert i Merverdiavgiftsregisteret og betalte ikke inn avgiften slik det skulle, mener Skatt sør.

- Under kontrollen avdekket vi at ni av kundene har betalt mer enn 10.000 kroner kontant for sine kjøp av tjenester. Disse har nå fått tilsendt et krav om skyldig merverdiavgift, sier Karl Olav Valen, som er avdelingsdirektør for kontroll i Skatt sør.

Les også

52 svartmalere avslørt av Skatt øst

Hvert tredje firma rapporterte inn for lite.

Kundene, som har betalt til sammen 605.000 kroner kontant, får nå en tilleggsregning på 81.900 kroner fra staten.

- Betal i banken

Og det er ikke bare momsbedrageri kundene kan ende opp med å betale for. Også inntektsskatt og trygdeavgift er dekket av bestemmelsen om medansvar. Og verken god tro eller gode intensjoner er nok til å unnslippe ansvaret.

- Du kan bli stilt til ansvar selv om du med de beste hensikter har bedt om kvittering for arbeidet. Det som avgjør, er om du betaler for tjenesten med kontanter. Ved å bruke banken unngår du dette medansvaret, sier Valen.

Les også

De tre gullbarrene som ble funnet i bilen.

Gull-razzia hos Økokrims nabo

En bil ble stoppet i tollen på Svinesund med 3,5 kilo gull gjemt bak dashbordet for fjorten dager siden. Dermed startet etterforskningen som tirsdag ledet frem til razzia på kontoradresser i Oslo og Drammen

Han anbefaler å sjekke leverandøren på handlehvitt.no og å styre unna firmaer som ikke vil ha betalt via bank.

Favner vidt

Medansvaret dekker alle slags tjenester, fra barnepass og bilreparasjon til håndverkertjenester som steinlegging eller asfaltering. Den gjelder også dersom man kjøper en kombinasjon av varer og tjenester, hvis totalsummen er over 10.000 kroner.

Les også

Tar ut kontanter for å skjule millionformuer

På fem år har Skatt øst funnet over én milliard kroner i skjulte formuer som har vært tatt ut av banken før nyttår. Funnet er resultatet av at stadig flere banker sender melding om underlige pengetransaksjoner ved årsskiftet.

Det hjelper heller ikke å dele opp betalingene. Dersom flere kjøp anses å gjelde én og samme tjeneste eller er betaling for faste, men løpende tjenester - for eksempel rengjøring eller barnepass - er de dekket av regelen om medansvar.

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi