• Konstituert konsernsjef Åge Korsvold (t.h.) i Orkla vil få høre fra Folketrygdfondet.

    FOTO: Stein J. Bjørge

Børsen reagerer på Orkla-lekkasje

Lørdag for drøy én uke siden skrev Dagens Næringsliv at konsernsjefen i Orkla måtte gå. Først mandagen etter bekreftet selskapet dette. Både Oslo Børs og Orklas nest største aksjonær Folketrygdfondet reagerer på lekkasjene.

- Det er et viktig prinsipp i et børsmarked at det ikke lekkes innsideinformasjon, sier kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs.

Overfor Aftenposten bekrefter hun at markedsavdelingen på Oslo Børs har sendt saken over til Finanstilsynet, slik at de kan gå inn i lekkasjen for å se om det har skjedd noen feilaktig lekkasje av innsideinformasjon.

- I og med at det kom i avisen før det ble informert via Oslo Børs, kan det jo tyde på at det har vært en lekkasje, sier Steine.

Les også

Nok en toppsjef må gå i Orkla

Administrende direktør i Orkla Brands går på dagen.

Børsmeldingen fra Orkla ble sendt ut før handelen av Orkla-aksjer startet på Oslo Børs mandag 30. april. Dermed var det ingen handel av Orkla-aksjer fra oppslaget i DN at selskapet sendte ut en melding via systemene på Oslo Børs.

Finanstilsynet bekrefter at de mottok melding fra Oslo Børs i går, men at de ikke har tatt noen beslutning om de vil undersøke saken nærmere eller ikke.

- Uten at jeg har lyst til å kommentere denne saken nærmere så kan jeg på generelt grunnlag si at taushetsplikt for innsideinformasjon gjelder så vel innenfor som utenfor børsens åpningstid, sier seksjonssjef Geir Holen i Finanstilsynet.

Han påpeker at muligheten for å kunne misbruke informasjon inngår i vurderingen for om Finanstilsynet går inn i en sak eller ikke.

Krever ingen gransking

Også Folketrygdfondets leder reagerer på lekkasjene - de er nest største aksjonær i Orkla, etter Stein Erik Hagen og hans familie.

- Det er beklagelig at det kommer lekkasjer fra selskapets styre. Dette må styret selv ordne opp i, sier Folketrygdfondets leder Olaug Svarva.

På spørsmål fra Aftenposten sier hun at de ikke kommer til å kreve gransking av lekkasjene.

- Det er styret som har ansvaret for å ansette og avsette toppsjefen, men det er lite heldig at det kommer ut som en lekkasje, sier Svarva.

- Komme dere til å ta opp dette med styret?

- Vi har møter med styreleder og ledelsen i selskapene vi har eierposter i. Da tar vi opp de sakene vi synes er relevant og dette er relevant, sier Svarva.

Påpeker rollefordelingen

Hun presiserer at Folketrygdfondet har et mandat som finansiell investor og ikke som en industriell eier. Derfor sitter de ikke i styret i selskapene, men utøver sin makt gjennom valgkomiteer, bedrifts- og generalforsamling.

Les også

Åge Korsvold skal visst nok være en handlingens mann. Det siste man trenger ved slike omlegginger er handling som ikke er underbygget med tanke, skriver Tor W. Andreassen

Hva nå, Orkla?

Hva Åge Korsvold vil bringe til Orklas lederbord når det gjelder ledelse og utvikling av merkevarer, er høyst uklart.

- Som en finansiell investor er det en ansvarsfordeling mellom styret og oss. Styret har ansvaret for strategien, mens vi jobber gjennom valgkomiteen med å velge et styre som har riktig kompetanse for de utfordringene selskapet står overfor, sier Svarva.

Hun påpeker at det er viktig med en klar rolle og ansvarsfordeling, og at dette blir respektert.

Tøff uke hos Hagen

Forrige uke var starten på en tøff uke for Orkla, som endte med en hoderulling av sjefer på øverste nivå. Lørdag for en uke siden skrev Dagens Næringsliv at konsernsjef Bjørn M. Wiggen skulle byttes ut med hovedaksjonær Stein Erik Hagens venn og våpendrager, Åge Korsvold.

Leverte ikke varene

Ingen av de tre aktørene ville kommentere saken, og avgjørelsen skulle bli tatt i et styremøte i Orkla 2. mai, altså sist onsdag.

Mandag 30. april går Orkla ut med en pressemelding som bekrefter avisens historie.

I saken skriver de også at Torkel Nordberg, som har ledet merkevaredivisjonen i Orkla, ikke har levert varene fordi han ikke har funnet frem til et merkevareselskap Orkla kunne kjøpe.

Dette har vært en prioritert oppgave i Orkla etter at Hagen gikk ut i pressen i fjor og sa at Orkla skulle legge om strategien og bli et rendyrket merkevareselskap.

Etter at Orkla torsdag morgen hadde lagt frem resultatene for første kvartal i år, får Nordberg beskjed om at det som står i avisene er riktig. Han skal slutte.

Skylder på Hagen

Styreleder og storaksjonær Stein Erik Hagen i Orkla vil også få høre fra Folketrygdfondet.

FOTO: Cornelius Poppe

Men det er ikke alt. I januar i fjor gikk tidligere Orkla-sjef Finn Jebsen ut i en kronikk i Aftenposten og sa at Hagen systematisk bidrar til å ødelegge verdier i Orkla.

- Det året som har gått, har ikke endret noe, sa Jebsen til Aftenposten i helgen.

Samme dag gikk Jebsen også ut i Finansavisen og sa at Orklas problemer skyldtes Hagen.

- Stein Erik Hagen har en indre uro og psyke som er vinglete og uforutsigbar, og som gjør ham lite konsistent over tid. Slikt skaper frustrasjon internt og eksternt og er lite forenlig med kravet til godt industrielt eierskap, sier Jebsen til Finansavisen.

I går gjengir DN en SMS de har fått fra Hagen som svarer på tiltale:

«Jeg håper og forstår at jeg ikke kan eller vil kommentere den medisinske diagnose osv. osv. Finn Jebsen gir meg. Han devaluerer jo en hel organisasjon. Jeg synes oppriktig synd på ham. Han har det veldig vondt som bærer på et slikt hat.»

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Økonomi

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Hoderulling i Orkla

  • Lørdag 28. april: Dagens Næringsliv sier de får bekreftet fra flere uavhengige kilder at hovedaksjonær Stein Erik Hagen vil bytte ut konsernsjef i Orkla Bjørn M. Wiggen med styremedlem Åge Korsvold.
  • Mandag 30. april: Orkla sender ut en pressemelding som bekrefter det DN skrev to dager tidligere.
  • Torsdag 3. mai: Sjefen for Orkla Brands, Torkel Nordberg, får beskjed om at det stemmer det som har stått i avisene om at han ikke har gjort jobben sin og vil miste den.
  • Fredag 4. mai: Nordberg går ut i Aftenposten og sier han frykter for de 13 000 ansatte som er i Orkla-systemet.
  • Lørdag 5. mai: Tidligere Orkla-sjef Finn Jebsen går ut i Finansavisen og sier at «Hagens psyke raserer Orkla».

Mest lest økonomi